„Małopolski Smak” rozstrzygnięty! Relacja z 7 Finału Małopolskiego Festiwalu Smaku

Opublikowano: 01-09-2011

7 Małopolski Festiwal Smaku za nami. W imprezie wzięli udział członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Marszałek Województwa Małopolskiego, najlepsi kucharze, dziesiątki wystawców z terenu Małopolski i tysiące odwiedzających z całej Polski.

 7FMFS2  7FMFS

Program 7 Finału Małopolskiego Festiwalu Smaku obejmował:

Sobota 27 sierpnia

10.00 Rozpoczęcie imprezy, degustacji i plebiscytu dla publiczności
10.15 Orkiestra Dęta Tadeusza Wrześniaka
11.00 Oficjalne otwarcie wielkiego finału 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku przez Marszałka Województwa Małopolskiego
11.15 Orkiestra Dęta Tadeusza Wrześniaka
11.30 Prezentacja wystawców (część I)
12.00 Hejnał krakowski w wykonaniu Orkiestry Dętej Tadeusza Wrześniaka
12.05 Prezentacja wystawców (część II)
12.30 Hanka Wójciak z zespołem
13.00 Pokaz gotowania na żywo
13.15 Hanka Wójciak z zespołem
14.00 Prezentacja wystawców (część III)
14.45 Zespół Przystanek Mrówkowiec
15.15 Konkurs wiedzy o Małopolsce
15.45 Zespół Przystanek Mrówkowiec
17.00 „Szalała, szalała”- koncert zespołu Krywań
18.00 Zakończenie pierwszego dnia imprezy

Niedziela 28 sierpnia

10.00 Rozpoczęcie imprezy, degustacji i plebiscytu dla publiczności
10.15 Zespół After Day
10.45 Konkurs „Małopolski Smak”
11.00 Zespół After Day
11.30 Prezentacja wystawców
12.00 Zespół Quartet Klezmer Trio
12.30 Wielkie gotowanie zupy
12.45 Zespół Quartet Klezmer Trio
13.00 Zakończenie plebiscytu dla publiczności
14.00 Zespół Elevele
14.30 Konkurs wiedzy o Małopolsce
15.00 Zespół Elevele
15.30 Konkurs wiedzy o Małopolsce
16.30 Rozstrzygnięcie konkursu, plebiscytu, pokazu gotowania, wręczenie nagród wystawcom przez Marszałka Województwa Małopolskiego, losowanie nagród dla publiczności
17.00 „Góralska poezja śpiewana z rockowym zacięciem” – koncert zespołu Rzoz
18.00 Zakończenie 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku

7FMFS3  7FMFS4

Wystawcy, którzy wzięli udział w Finale 7 Małopolskiego Festiwalu Smaku 27 i 28 sierpnia w Krakowie na Placu Wolnica, to zwycięzcy półfinałów z Oświęcimia, Krakowa, Tarnowa, Wadowic, Nowego Targu, Nowego Sącza i Miechowa. Wśród nich spotkać można było restauratorów, koła gospodyń wiejskich, lokalnych producentów żywności, przedstawicieli stowarzyszeń i gospodarstw agroturystycznych. Na produkty i dania wystawców publiczność głosowała w plebiscycie. Nagrody przyznano w czterech kategoriach:

–        „Ekologiczne Przysmaki” – dania bazujące na produktach z miejsc posiadających certyfikat rolnictwa ekologicznego

–        „Tradycyjne Specjały”– dania oparte o listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa

–        „Smakołyki z Legendą” – dania i produkty z historią w tle

–        „Jak u Mamy” – przysmaki regionalne prezentowane przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i gospodarstwa agroturystyczne, budzące skojarzenia z daniami „jak u mamy”

Prowadzący Finał Festiwalu Karol Okrasa, wysoko ocenił poziom producentów: – Co roku przyjeżdżam tu z ogromnym sentymentem i świetnie się tu bawię. Co roku są jakieś nowe produkty. W tym roku ogromne wrażenie zrobiła na mnie zupa zaproska, lemoniada pietruszkowa i razowiec lipnicki na naturalnym zakwasie. To moje prywatne typy na wygraną – zdradził Okrasa jeszcze przed ogłoszeniem wyników.
Festiwal się rozrósł i zaangażowanie Urzędu Marszałkowskiego w promocję kultury regionu poprzez kulinaria jest godne naśladowania przez innych. Współpraca między samorządowcami i producentami musi istnieć, bo inaczej nie będą mieli okazji wypromować swoich produktów i będą znani jedynie lokalnie, a chodzi o to żeby pokazać je także turystom. Jak powiedziano ze sceny, kilkadziesiąt tysięcy osób przewinęło się w ten weekend przez Plac Wolnica, więc to o czymś świadczy. Kapitalny jest entuzjazm Kół Gospodyń Wiejskich, prezentujących potrawy, które często są im znane na co dzień z domu. Czasami nie zdają sobie sprawy jak wielki skarb mają. Nigdy bowiem te potrawy nie miały szans wyjść poza ich dom. I takie festiwale są po to, aby pokazywać szerszej publiczności, że kuchnia polska, patrząc na nią przez pryzmat regionalizmu, jest naprawdę bogata i że warto podróżować po Polsce kulinarnie i szukać tych smaczków, bo są dla nas czymś nieznanym i często nie mamy pojęcia jak ta kuchnia jest fantastyczna. Większość producentów przyznawała otwarcie, że nie chodzi im o handel i sprzedaż, ale o to, aby pokazać swój produkt i pomagać w promocji regionu, bo wszyscy na tym wygramy, w grupie siła. Pomimo sobotniego upału, który nie sprzyjał ani wystawcom ani odwiedzającym, było tłumnie i cieszę się że wszystko się tak pięknie udało. Jestem zadowolony i bardzo chcę przyjechać za rok – puentuje Karol Okrasa.

Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Łazów, które brały udział w plebiscycie w kategorii „Jak u Mamy” przyjechały z boczkiem duszonym w piwie. Już koło południa skończyły się im zapasy smakołyku: – Jesteśmy tu pierwszy raz, wygrałyśmy półfinały w Tarnowie – mówiła przedstawicielka Koła. – A w Nawojowej w zeszłym roku nasz boczek wygrał. Robimy także ciasteczka na piwie i strucle z orzechami, mamy też kapustkę i smalec z cebulką, wszystko z Łazów. Naszym przewodnim produktem jest piwo na bazie którego robimy różne rzeczy, bo jesteśmy blisko Okocimia. Jeszcze do niedawna było ekonomicznie dodawać do paszy świnek muto, które pozyskiwaliśmy z browaru i stąd wziął się pomysł gotowania na piwie.

W plebiscycie zagłosować mógł każdy, wrzucając do specjalnych urn prawidłowo wypełnione kupony. Głos oddało 15 tysięcy osób. Poza plebiscytem odbywał się także konkurs „Małopolski smak”, w którym wyróżnienia dla producentów przyznawało Jury konkursowe w składzie:

–        Przewodniczący Jury – Zbigniew Kurleto, Mistrz Kucharski, konsultant i doradca gastronomiczny, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni

–        Robert Sowa – Mistrz Kulinarny, Wiceprezes Zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni

–        Dariusz Gnatowski

–        Grzegorz Komendarek

–        Sebastian Wątroba

–        Wojciech Klajn 

Z wybiciem godziny 16. 30, prowadzący Karol Okrasa, członek Zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Robert Karpowicz zaprosili na scenę Marszałka Województwa Małopolskiego – Wojciecha Kozaka oraz członków Jury. Długo oczekiwana chwila ogłoszenia wyników, zgromadziła przed sceną setki zainteresowanych. Oto wygrani w poszczególnych kategoriach:

–        „Ekologiczne Przysmaki” – jajecznica z jaj królewskich z wolnego wybiegu, Ferma Kur Niosek, Małgorzata Jędrocha-Tobowska z Trzemeśni

–        „Tradycyjne Specjały” – karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora

–        „Smakołyki z Legendą” – matias korzenny – filet śledziowy, Przetwórstwo rybne Krak-Marfish z Poskwitowa

–        „Jak u Mamy” – placki ziemniaczane po andrychowsku, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie

 

Jurorzy konkursu „Małopolski Smak” spróbowali 51 dań i produktów. Według ich oceny:

3 miejsce zajął – salceson golonkowy Podstolego, Produkcja Wędlin Gawor, Podstolice

2 miejsce zajęła – sułkowicka chrzanówka, Restauracja Natalia z Biertowic

1 miejsce zajęła – polędwica faszerowana suską sechlońską, Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku z Iwkowa. Dla Stowarzyszenia nagrodę specjalną ufundowała Gazeta Krakowska.

 

Pierwsze miejsce w pokazie gotowania otrzymała Restauracja Bohema z Nowego Sącza za Roladki z cielęciny po staropolsku.

Rozlosowano także nagrody dla publiczności biorącej udział w plebiscycie, które powędrowały do Małgorzaty Woźniak i Barbary Gąsienica.

Wojciech Kozak – Marszałek Województwa Małopolskiego na koniec zaprosił wszystkich na kolejną edycję Festiwalu, za rok. Jak stwierdził: Siódmy Finał czyni ten Festiwal już tradycyjnym małopolskim wydarzeniem, dlatego nikogo z gości i wystawców nie może zabraknąć na następnej edycji.

 

Autor: Barbara Madej, Agencja Good News PR