Menu biesiady „Europa na Widelcu 2011”

Opublikowano: 23-05-2011

W dniu dzisiejszym zostało ogłoszone MENU potraw na europejską biesiadę „Europa na widelcu”, która odbędzie się  na wrocławskim Rynku 4 czerwca 2011 roku.

europa-na-widelcu-logo

Ta wyjątkowa impreza kulinarna, której merytorycznie patronują Robert Makłowicz i Piotr Bikont — jest jedyną w Polsce organizowaną cyklicznie na tak dużą skalę.

 

A oto MENU /źródło: www.smakiwroclawia.pl/

Nazwiska podane przy każdym kraju oznaczają osoby, które zaproponowały poszczególne potrawy, natomiast pod daniami znajdziemy kucharzy, którzy je przygotują.

AUSTRIA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Liptauer (pasta z bryndzy)
Apfelstrudel (strudel z jabłkami)

Sebastian Witkowski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Puchaczówka)

BIAŁORUŚ — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Oлади (oładi — nadziewane placki ziemniaczane)
Oкрошка (okroszka — chłodnik szczawiowy na kwasie chlebowym)

Grzegorz Pomietło, Art Hotel

BOŚNIA i HERCEGOWINA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Pita krumpiruša (ciasto listkowe nadziewane ziemniakami)
Burek sa sirom (ciasto listkowe nadziewane serem)

Henryk Pasternak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Kuchnia Marché)

BUŁGARIA — Edward Jany

Kartofena mandża (ziemniaki duszone w pomidorach z dodatkiem świeżej mięty)
Baklava (deser z ciasta filo, miodu i orzechów)

Edward Jany, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

CHORWACJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Stubica (polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami)
Štrukle zapečene (chorwacka lasagna)

Marcin Śliwa, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Restauracja Novocaina)

CYPR — Edward Jany

Spanakopita (ciasto filo nadziewane serem i szpinakiem)
Vasilópitta (cypryjskie ciasto drożdżowe)

Edward Jany, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

CZECHY — Piwiarnia-Restauracja Bernard

Bramborové knedlíky (ziemniaczane knedliki z boczkiem)
Smažený sýr (smażony czeski ser, hermelin)
Pivní zmrzlina (lody piwne Bernard)

Mateusz Tomaszewski Piwiarnia-Restauracja Bernard

ESTONIA — Sebastian Witkowski

Kihiline peedi-juustusalat (7-warstwowa sałatka z buraczków i śledzi)
Õunakissell (kisiel jabłkowy — deser z gotowanych jabłek)

Sebastian Witkowski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Puchaczówka)

FINLANDIA — Tomasz Olechnowski

Silakkalaatikko (zapiekanka z duszonych ryb morskich i grzybów pod płaszczem ziemniaczanego puree i ementalera)
Mustikkapiirakka (kruchy placek z owocami leśnymi)

Łukasz Wasilewski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

FRANCJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Cuisses de grenouilles sautées (smażone żabie udka)
Escargots à l’ail et persil (ślimaki z czosnkiem i pietruszką)
Ragoût de poissons à la bière (zupa piwna z kawałkami ryb)
Jambon persillé (galaretka szynkowa po burgundzku)
Poulet au miel de lavande avec des tomates ou des pommes de terre rôties
(filet i udka drobiowe w miodzie lawendowym z pieczonymi pomidorami lub ziemniakami)

Robert Bloch, Nelson Catering & Events

GRECJA — Servet Kovaci

Γιαούρτι Nemele (jogurt naturalny z miodem i figami)
Htipiti (pasta z sera feta i pomidorów)

Servet Kovaci, Restauracja Akropolis

HISZPANIA — Piotr Kaczmarek

Paella de verduras (paella warzywna)
Natillas (budyń mleczno-waniliowy)

Dawid Pobuta, Haston City Hotel

HOLANDIA — Paweł Kuchciński

Kassballetjes
(smażone kulki serowe)
Janhagel (kruche ciasteczka maślano-migdałowe)

Paweł Kuchciński, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

IRLANDIA — Paweł Kuchciński

Blood pudding and potato cutlets (kotlety z kaszanki i ziemniaków)
Chocolate cake with whisky (ciasto czekoladowe z whisky)

Paweł Kuchciński, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

LITWA — Tomasz Olechnowski

Bulviniai vedarai (kiełbaski ziemniaczane)
Minkštas meduolis (ciasteczka miodowe)

Piotr Kaczmarek, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

ŁOTWA — Daniel Makuch

Frikadeln (frykadelki z grzybami)
Rupjmaizes kārtojums (deser z żytniego chleba — podsmażane kawałki chleba żytniego przełożone warstwami blanszowanych owoców)

Daniel Makuch, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

NIEMCY — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Spargel mit zerlassener Butter (szparagi na zimno polewane masłem)
Eisbein in Bier geschmort (golonka duszona w piwie)

Marcin Śliwa, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Restauracja Novocaina)

NORWEGIA — Paweł Ancerowicz

Fiskegrateng (krokiety z dorsza, ziemniaków z ziołami i gotowanych jaj)
Kanelboller (zawijane ciasto z nadzieniem z rodzynek i masy jajecznej z cynamonem)

Paweł Ancerowicz, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

POLSKA — Krzysztof Gnieciak

Wieprzek po staropolsku (pieczone szynki na modrej kapuście)
Kasza manna z konfiturą z owoców leśnych

Krzysztof Gnieciak, Restauracja Quchnia Polska

PORTUGALIA — Tomasz Sochacki

Caldeirada (portugalski kociołek rybny)
Pastel de nata (babeczki z kremem budyniowym)

Tomasz Sochacki, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

RUMUNIA

Pui cu castraveti murati — Artur Musztyfaga
(kurczak w sosie z kiszonych ogórków)
Ciorbă de burtă — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
(flaczki po rumuńsku)

Artur Ludwig, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

ROSJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Pассолник (rasolnik — rosyjska zupa ogórkowa)
Mясной пирог (miasnoj pirog — drożdżowy pieróg nadziewany mięsem)

Daniel Makuch, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

SERBIA — Paweł Ancerowicz

Pljeskavica  (mielone mięso z rusztu)
Srpska vješalica — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
(szaszłyk wieprzowy z jarzynami)

Piotr Rusiecki, Restauracja 4 Pory Roku

SŁOWACJA — Jan Bosnowic

Kapustové strapačky  (kluseczki ziemniaczane z kapustą)

Peter Veranrec, Jaroslav Knižka, Aquacity Poprad (Słowacja)

SŁOWENIA — Henryk Pasternak

Jota (słoweński kapuśniak)
Potica (słoweńskie ciasto drożdżowe)

Henryk Pasternak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Kuchnia Marché)

SZWECJA — Zbigniew Koźlik

Lax med Grönsakspurée (łosoś z purée z warzyw)
Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne)

Zbigniew Koźlik, Hotel HP Park Plaza

TURCJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Sigara böreği (ciasto filo nadziewane serem)
Klasik köfte (klopsiki mięsne z mięsa baraniego lub wołowego)

Mohamed Ali Khalouf , Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

UKRAINA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Борщ украинский (barszcz ukraiński)
Голубцы с гречневой кашей (gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym)

Mirosław Moska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

WĘGRY — Artur Musztyfaga

Marhapörkölt (perkelt z wołowiną — mięso duszone z papryką)
Gesztenyepüré (krem z kasztanów)

Tomasz Sochacki, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

WIELKA BRYTANIA — Mohamed Khalouf

Country pâté
(wiejski pasztet z mielonej baraniny i drobiowych wątróbek)
Honey-and-chocolate muffins
(mufinki miodowo-czekoladowe)

Piotr Kwaśny, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

WŁOCHY — Dariusz Kulczycki

Conchiglie con verdure (makaronowe muszle z warzywami)
Zuppa inglese di caffè con savoiardi
(krem waniliowy z kawą na biszkoptach)

Robert Poliński, Unilever Food Solutions