Menu biesiady „Europa na Widelcu 2011”
Opublikowano: 23-05-2011

W dniu dzisiejszym zostało ogłoszone MENU potraw na europejską biesiadę „Europa na widelcu”, która odbędzie się na wrocławskim Rynku 4 czerwca 2011 roku.
Ta wyjątkowa impreza kulinarna, której merytorycznie patronują Robert Makłowicz i Piotr Bikont — jest jedyną w Polsce organizowaną cyklicznie na tak dużą skalę.
A oto MENU /źródło: www.smakiwroclawia.pl/
Nazwiska podane przy każdym kraju oznaczają osoby, które zaproponowały poszczególne potrawy, natomiast pod daniami znajdziemy kucharzy, którzy je przygotują.
AUSTRIA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Liptauer (pasta z bryndzy)
Apfelstrudel (strudel z jabłkami)
Sebastian Witkowski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Puchaczówka)
BIAŁORUŚ — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Oлади (oładi — nadziewane placki ziemniaczane)
Oкрошка (okroszka — chłodnik szczawiowy na kwasie chlebowym)
Grzegorz Pomietło, Art Hotel
BOŚNIA i HERCEGOWINA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Pita krumpiruša (ciasto listkowe nadziewane ziemniakami)
Burek sa sirom (ciasto listkowe nadziewane serem)
Henryk Pasternak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Kuchnia Marché)
BUŁGARIA — Edward Jany
Kartofena mandża (ziemniaki duszone w pomidorach z dodatkiem świeżej mięty)
Baklava (deser z ciasta filo, miodu i orzechów)
Edward Jany, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
CHORWACJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Stubica (polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami)
Štrukle zapečene (chorwacka lasagna)
Marcin Śliwa, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Restauracja Novocaina)
CYPR — Edward Jany
Spanakopita (ciasto filo nadziewane serem i szpinakiem)
Vasilópitta (cypryjskie ciasto drożdżowe)
Edward Jany, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
CZECHY — Piwiarnia-Restauracja Bernard
Bramborové knedlíky (ziemniaczane knedliki z boczkiem)
Smažený sýr (smażony czeski ser, hermelin)
Pivní zmrzlina (lody piwne Bernard)
Mateusz Tomaszewski Piwiarnia-Restauracja Bernard
ESTONIA — Sebastian Witkowski
Kihiline peedi-juustusalat (7-warstwowa sałatka z buraczków i śledzi)
Õunakissell (kisiel jabłkowy — deser z gotowanych jabłek)
Sebastian Witkowski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Puchaczówka)
FINLANDIA — Tomasz Olechnowski
Silakkalaatikko (zapiekanka z duszonych ryb morskich i grzybów pod płaszczem ziemniaczanego puree i ementalera)
Mustikkapiirakka (kruchy placek z owocami leśnymi)
Łukasz Wasilewski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
FRANCJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Cuisses de grenouilles sautées (smażone żabie udka)
Escargots à l’ail et persil (ślimaki z czosnkiem i pietruszką)
Ragoût de poissons à la bière (zupa piwna z kawałkami ryb)
Jambon persillé (galaretka szynkowa po burgundzku)
Poulet au miel de lavande avec des tomates ou des pommes de terre rôties
(filet i udka drobiowe w miodzie lawendowym z pieczonymi pomidorami lub ziemniakami)
Robert Bloch, Nelson Catering & Events
GRECJA — Servet Kovaci
Γιαούρτι Nemele (jogurt naturalny z miodem i figami)
Htipiti (pasta z sera feta i pomidorów)
Servet Kovaci, Restauracja Akropolis
HISZPANIA — Piotr Kaczmarek
Paella de verduras (paella warzywna)
Natillas (budyń mleczno-waniliowy)
Dawid Pobuta, Haston City Hotel
HOLANDIA — Paweł Kuchciński
Kassballetjes (smażone kulki serowe)
Janhagel (kruche ciasteczka maślano-migdałowe)
Paweł Kuchciński, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
IRLANDIA — Paweł Kuchciński
Blood pudding and potato cutlets (kotlety z kaszanki i ziemniaków)
Chocolate cake with whisky (ciasto czekoladowe z whisky)
Paweł Kuchciński, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
LITWA — Tomasz Olechnowski
Bulviniai vedarai (kiełbaski ziemniaczane)
Minkštas meduolis (ciasteczka miodowe)
Piotr Kaczmarek, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
ŁOTWA — Daniel Makuch
Frikadeln (frykadelki z grzybami)
Rupjmaizes kārtojums (deser z żytniego chleba — podsmażane kawałki chleba żytniego przełożone warstwami blanszowanych owoców)
Daniel Makuch, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
NIEMCY — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Spargel mit zerlassener Butter (szparagi na zimno polewane masłem)
Eisbein in Bier geschmort (golonka duszona w piwie)
Marcin Śliwa, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Restauracja Novocaina)
NORWEGIA — Paweł Ancerowicz
Fiskegrateng (krokiety z dorsza, ziemniaków z ziołami i gotowanych jaj)
Kanelboller (zawijane ciasto z nadzieniem z rodzynek i masy jajecznej z cynamonem)
Paweł Ancerowicz, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
POLSKA — Krzysztof Gnieciak
Wieprzek po staropolsku (pieczone szynki na modrej kapuście)
Kasza manna z konfiturą z owoców leśnych
Krzysztof Gnieciak, Restauracja Quchnia Polska
PORTUGALIA — Tomasz Sochacki
Caldeirada (portugalski kociołek rybny)
Pastel de nata (babeczki z kremem budyniowym)
Tomasz Sochacki, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
RUMUNIA
Pui cu castraveti murati — Artur Musztyfaga
(kurczak w sosie z kiszonych ogórków)
Ciorbă de burtă — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
(flaczki po rumuńsku)
Artur Ludwig, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
ROSJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Pассолник (rasolnik — rosyjska zupa ogórkowa)
Mясной пирог (miasnoj pirog — drożdżowy pieróg nadziewany mięsem)
Daniel Makuch, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
SERBIA — Paweł Ancerowicz
Pljeskavica (mielone mięso z rusztu)
Srpska vješalica — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
(szaszłyk wieprzowy z jarzynami)
Piotr Rusiecki, Restauracja 4 Pory Roku
SŁOWACJA — Jan Bosnowic
Kapustové strapačky (kluseczki ziemniaczane z kapustą)
Peter Veranrec, Jaroslav Knižka, Aquacity Poprad (Słowacja)
SŁOWENIA — Henryk Pasternak
Jota (słoweński kapuśniak)
Potica (słoweńskie ciasto drożdżowe)
Henryk Pasternak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Kuchnia Marché)
SZWECJA — Zbigniew Koźlik
Lax med Grönsakspurée (łosoś z purée z warzyw)
Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne)
Zbigniew Koźlik, Hotel HP Park Plaza
TURCJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Sigara böreği (ciasto filo nadziewane serem)
Klasik köfte (klopsiki mięsne z mięsa baraniego lub wołowego)
Mohamed Ali Khalouf , Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
UKRAINA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
Борщ украинский (barszcz ukraiński)
Голубцы с гречневой кашей (gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym)
Mirosław Moska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
WĘGRY — Artur Musztyfaga
Marhapörkölt (perkelt z wołowiną — mięso duszone z papryką)
Gesztenyepüré (krem z kasztanów)
Tomasz Sochacki, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
WIELKA BRYTANIA — Mohamed Khalouf
Country pâté
(wiejski pasztet z mielonej baraniny i drobiowych wątróbek)
Honey-and-chocolate muffins
(mufinki miodowo-czekoladowe)
Piotr Kwaśny, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
WŁOCHY — Dariusz Kulczycki
Conchiglie con verdure (makaronowe muszle z warzywami)
Zuppa inglese di caffè con savoiardi (krem waniliowy z kawą na biszkoptach)
Robert Poliński, Unilever Food Solutions