Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej
Opublikowano: 07-01-2011

Co roku 17 stycznia szefowie kuchni oraz restauracje na całym świecie świętują Dzień Kuchni Włoskiej przyrządzając tego samego dnia tradycyjny włoski posiłek. W tym roku oficjalną potrawą obchodów jest Pesto alla Genovese.
Ponad 180 szefów kuchni i restauracji w 50 krajach będzie uczestniczyło w tym wydarzeniu podając swoim gościom Pesto. Państwa z największą ilością oficjalnych uczestników (oprócz Włoch) to Chiny(34), USA (15), Tajlandia(12), Turcja (11), Holandia (6) i Rosja (5).
To już czwarta edycja tego święta zapoczątkowanego w 2007 roku w celu zwalczania szerzącego się fałszowania i podrabiania autentycznych włoskich specjałów. Ustanowienie obchodów ma przyczynić się do ochrony oryginalnej włoskiej kuchni na całym świecie.
Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej połączony jest także z oficjalnym rozdaniem nagród przyznawanym osobom, które znacząco przyczyniły się do promocji włoskiej gastronomii. W tym roku wśród nominowanych znaleźli się między innymi Jamie Oliver oraz Sirio Maccioni.
Pełna lista restauracji oraz szefów kuchni biorących udział w tegorocznych obchodach dostępna jest na stronach organizatorów święta:
http://www.itchefs-gvci.com/index.php?option=com_content&view=article&id=659&Itemid=1035
Lista nominowanych:
http://www.itchefs-gvci.com/index.phpoption=com_content&view=category&layout=blog&id=148&Itemid=931
Źródło: http://www.cucina.gr/news.php?id=2011010367&lan=2
***
Each year on January 17, chefs and restaurants around the world celebrate Italian cuisine by simultaneously cooking a traditional meal designated as IDIC’s official dish – this year’s is Pesto alla Genovese.
More than 180 chefs and restaurants in 50 countries will participate in the event by serving Pesto to diners. The countries with the largest number of official participants (outside of Italy) are China (34, including Hong Kong and Macau), US (15), Thailand (12), Turkey (11), the Netherlands (6) and Russia (5).
Established in 2007 in an effort to combat rampant "bogus counterfeiting" and preserve the authenticity of Italian cuisine around the world, IDIC is now also the the day on which ICWA ceremony is held, during which people from all walks of life are honored for their contribution to Italian gastronomy.
This year’s nominees include Jamie Oliver and Sirio Maccioni.