Międzynarodowy Dzień Pizzy

Opublikowano: 04-02-2014

Choć istnieje kilkaset jej wariacji, to najczęściej i tak wybieramy jej podstawową  wersję. Ponad 60 proc. Polaków sięga po kawałek tradycyjnej Margherity. 9. lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.

pizza

 

Pierwsza pizza powstała w starożytnym Egipcie, w kształcie płaskiego, okrągłego chleba. Kolejna jej odmiana pojawiła się w Grecji, w postaci chlebka smarowanego oliwą i czosnkiem oraz posypywanego ziołami. W takiej formie trafiła do Włoch, gdzie dodano do niej sos pomidorowy, który z biegiem lat stał się jej nieodłącznym elementem. Pizza aż do XIX w. była przede wszystkim przysmakiem chłopów i biedoty. Zmieniło się to za sprawą królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej, która podczas uroczystej kolacji w Neapolu spróbowała tej prostej potrawy. Smak pizzy tak ją uwiódł, że na swoim dworze zatrudniła „pizzaioli” (osoba robiąca pizzę). Ulubioną pizzą królowej Małgorzaty była przygotowana i nazwana na jej cześć „Margherita”, w której skład wchodziła kompozycja w kolorach włoskiej flagi: mozzarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).

Choć z upływem czasu powstaje coraz więcej rodzajów pizzy, to nieprzerwanie od lat króluje neapolitańska, której jedną z odmian jest właśnie Margherita. Ta oryginalnie wypiekana w Neapolu składa się z pomidorów San Marzano oraz sera mozzarella z krowiego mleka. Ciasto wyrabiane jest z mąki typu 0 lub 00 oraz neapolitańskich lub browarnianych drożdży. Powinno być ugniatane ręcznie lub przy użyciu miksera wieloobrotowego, a jego grubość nie może przekraczać 3 milimetrów. Gotowa pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 stopni w piecu opalanym dębowym drewnem.

Z miłości do smaku

Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem zarówno wśród profesjonalnych znawców kuchni, jak i miłośników dobrego jedzenia. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników (34 proc.). Najchętniej wskazywane dodatki to: pomidory, pieczarki, szynka, salami, cebula, papryka, oliwki, kukurydza, owoce morza oraz różnego rodzaju sosy. Z badań marki MOSSO** wynika, że ponad 60 proc. Polaków wybiera Margheritę. Popularne są również: Americana z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą  (56 proc.), Hawajska z szynką i ananasem (53 proc.) oraz Pepperoni z kiełbaską pepperoni (48 proc.). Inne chętnie wybierane to: Capricciosa z szynką, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami (43 proc.), Caprese z pomidorami i pesto ze świeżej bazylii (41 proc.), Wegetariańska z brokułami, papryką, pomidorami i kukurydzą (35 proc.), Carbonara z serem corregio, bekonem, pieczarkami, cebulą i świeżą bazylią (35 proc.), Farmerska z grillowanym kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulą (27 proc.) oraz Europejska z szynką, wołowiną, pieczarkami i oliwkami (23 proc.).

  Wykres_1

Wykres 1. Najchętniej wybierane rodzaje pizzy (źródło: MOSSO)

„Przygotowanie pizzy to pole do prawdziwego kulinarnego popisu. Bogactwo i dostępność przeróżnych składników daje nam możliwość stworzenia własnej, unikalnej kompozycji smakowej, której dopełnieniem jest oczywiście sos. Z naszych badań wynika, że blisko 90 proc. Polaków nie wyobraża sobie pizzy bez solidnej porcji sosu” – mówi Tomasz Kwaśniewski, manager marki MOSSO. Ulubione sosy Polaków to: czosnkowy (64 proc.), pomidorowy (26 proc.), a nawet majonezowy (10 proc.). Okazuje się jednak, że w kwestii sosów, nie mamy do swoich kulinarnych zdolności zaufania. Nawet do przygotowanej w domowym zaciszu pizzy najczęściej dodajemy sos ze sklepowej półki (81 proc.). Zaledwie 19 proc. z nas przyrządza go samodzielnie.

Wykres_2

Wykres 2. Najczęściej wybierane sosy do pizzy (źródło: MOSSO)

Popularność pizzy

Na świecie rocznie sprzedawanych jest blisko 13 milionów pizzy. Polacy również mają w tym swój udział. Blisko połowa smakoszy z nad Wisły jada ją przynajmniej raz w miesiącu (48 proc.). Ponad 1/3 badanych (35 proc.) robi to dwa lub trzy razy w miesiącu, 12 proc. raz w tygodniu, a 5 proc. nawet częściej.

  Wykres_3

Wykres 3. Jak często jemy pizzę? (źródło: MOSSO)

Najbardziej popularną praktyką wśród Polaków jest jadanie pizzy w restauracji, pizzerii lub barze (47 proc.). Mimo to, zaskakujący jest fakt, że aż 27 proc. piecze ją samodzielnie w domu. Nieco mniej popularne jest zamawianie pizzy do domu lub pracy – 16 proc., a także kupowanie mrożonej – 10 proc. Co ciekawe ponad połowa z nas najchętniej spożywa ją w towarzystwie partnera. Chętnie jadamy ją również ze znajomymi (40 proc.) i członkami rodziny (10 proc.).

Wykres_4

Wykres 4. Jaka pizza najbardziej nam smakuje? (źródło: MOSSO)

 

*Raport został przygotowany na bazie ankiety, w której wzięło udział 100 osób w wieku od 25 do 60 lat.

**MOSSO to jeden z największych polskich producentów wyrobów spożywczych na rodzimym rynku. Dzięki ciągłemu rozwojowi, wdrażaniu nowoczesnych i przyjaznych środowisku technologii, niezmiennie od 25 lat dostarcza produkty najwyższej jakości. Oferta obejmuje obecnie 69 różnych produktów o bogatym, naturalnym smaku i wysokich walorach odżywczych, w tym tak znanych i cenionych jak „Majonez Napoleoński”  czy „Chrzan Delikatesowy”. Firma dostarcza swoje wyroby do największych sieci spożywczych w kraju.

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Opublikowano: 09-02-2011

9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, który obchodzony jest między innymi w Polsce, Rosji i oczywiście we Włoszech – ojczyźnie pizzy.
1010306_pizza_paper.jpgWydawać by się mogło, że skoro pizza jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni włoskiej to właśnie z tego kraju pochodzi. A tak nie jest. Przypuszcza się, że potrawę, która formą i smakiem przypominała pizzę, podawali już starożytni Grecy. Był to płaski chleb, posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami. Około 500 roku przed naszą erą placek ten trafił do Rzymu. Gdy w XVII wieku sprowadzono do Neapolu pomidory, nieodłącznym elementem pizzy stał się sos pomidorowy. Najprawdopodobniej pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku. Wówczas do Neapolu przybyła królowa Włoch Margherita Sabudzka oraz jej mąż Umberto di Savoia. Raffaele Esposito, piekarz, przygotowywał dla królowej specjalną potrawę, którą była pizza. Danie miało nawiązywać do narodowych barw Włoch, a więc podstawowymi składnikami, których Esposito użył do wyrobu pizzy były: pomidory (czerwień), ser mozarella (biel) oraz bazylia (zieleń). Na część królowej pizzę nazwano Margherita i do dziś jest ona jedną z najbardziej lubianych i wersji pizzy. 

Na przestrzeni lat najbardziej znaną na świecie pizzą stała się pizza neapolitańska. Ta oryginalna, wypiekana w Neapolu składa się z pomidorów San Marzano, które uprawiane są na polach wulkanicznych przylegających do Wezuwiusza oraz sera mozzarella di bufala campana, który wyrabiany jest z krowiego mleka. Krowy, których mleko używane jest do wyrobu mozarelli, wypasane są na bagnach Kampanii i Lazio. Mąka, która używana jest do pizzy neapolitańskiej, powinna być typu 0 lub 00. Do ciasta używa się drożdży neapolitańskich lub browarnianych. Ciasto ugniatane powinno być ręcznie lub przy użyciu miksera wieloobrotowego, a jego grubość nie może przekraczać 3 milimetrów. Co ciekawe, pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 stopni w piecu opalanym dębowym drewnem.

881300_pizza.jpgW roku 2009 Komisja Europejska przyznała pizzy neapolitańskiej tytuł wyrobu tradycyjnego z certyfikatem TSG. Od tego czasu w każdym zakątku świata pizzę pod taką nazwą piec można zgodnie z określoną recepturą, a więc przy użyciu specjalnej mąki, soli morskiej oraz sera mozarella z bawolego mleka. Neapolitana musi być pieczona na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem. 
Oczywiście, odmian pizzy jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków (pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, owoce morza, wędliny, ananas, brzoskwinie, kiełbasa, różnego rodzaju sosy), grubość ciasta i wielkość. Każdy kraj dołożył do pizzy coś od siebie sprawiając, że w każdym państwie smakuje ona inaczej. Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzą Polacy, Rosjanie i Włosi. Brytyjczycy radują się 1 lipca, a Brazylijczycy 13 dni później świętują "urodziny pizzy". 

źródło: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/9_lutego_obchodzimy_miedzynarodowy_dzien_pizzy_181375.html