MIĘDZYNARODOWY KONKURS BARMAŃSKI JUNIORÓW „EUROCUP 2010” NA SŁOWACJI

Opublikowano: 17-11-2010


W dniach 26-29.10.2010 Zespół Szkół Gastronomicznych z ulicy Poznańskiej 6/8 w Warszawie brał udział w XVIII Międzynarodowym Konkursie Barmańskim Juniorów „EUROCUP 2010”.

barmani_jung021.jpg

Konkurs odbył się na terenie miasta Prešov na Słowacji i został zorganizowany przez Akademię Hotelową w Prešovie, a współorganizatorami byli między innymi AEHT – Europejskie Stowarzyszenie Szkół Hotelarskich i Turystycznych w Genewie, FFH – Francuska Federacja Hotelarska, oraz Słowackie Stowarzyszenie Barmanów.

Do rywalizacji konkursowej przystąpiło 86 zawodników, którzy reprezentowali 43 zespoły drużynowe. Najliczniej reprezentowana była Słowacja, która wystawiła 29 ekip. Drużyny międzynarodowe w ilości 14 ekip przyjechały z: Czech, Węgier, Ukrainy, Słowenii, Meksyku i oczywiście z Polski. Rywalizacja, więc była bardzo zacięta, a poziom uczestników był na wysokim poziomie umiejętności barmańskich.

Zespół Szkół Gastronomicznych z ulicy Poznańskiej, reprezentowali młodzi, ale już bardzo zdolni uczniowie klasy II f Technikum Gastronomicznego w zawodzie kelner: Weronika Remiszewska i Bartosz Makles, pod opieką nauczycieli: Dominika Orłowskiego i Marka Juchnowicza-Bierbasza.

barmani_jung001.jpg barmani_jung009.jpg

Każda szkoła biorąca udział w konkursie, miała dwóch przedstawicieli, którzy startowali w dwóch kategoriach barmańskich: sporządzanie long drinka i sporządzanie soft drinka. Zawodnicy w czasie 12 minut musieli przygotować we wspomnianych wyżej kategoriach 3 drinki alkoholowe i 3 drinki bezalkoholowe. Przekroczenie czasu do 14 minut skutkowało przyznaniem punktów karnych, a powyżej dyskwalifikacją. Na ocenę końcową składały się noty sędziowskie za: umiejętności techniczne i sposób przyrządzania drinka, dwie noty za walory smakowe oraz ocena za dekorację.

barmani_jung023.jpgWeronika Remiszewska i Bartosz Makles zdobyli brązowy medal, który jest początkiem znakomitej przygody ze sztuką barmańską na krajowych i międzynarodowych konkursach, a w przyszłości poprowadzi ich do mistrzostwa, którego uwieńczeniem będzie sędziowanie na tego rodzaju imprezach kolejnych adeptów gastronomii.

Przygotowany z dużym rozmachem konkurs przez Akademię Hotelową z Prešova oraz wymienionych już wcześniej współorganizatorów, cieszy się coraz większą popularnością i corocznie zwiększa się liczba zawodników, a tym samym i krajów, które przystępują do międzynarodowej rywalizacji.

Na szczególną uwagę zasługuje również perfekcyjna organizacja tego konkursu oraz niezwykła gościnność ze strony gospodarzy. Uczestnicy „EUROCUP 2010”, oprócz ciężkich i wyczerpujących zmagań konkursowych, mieli okazję być w Muzeum Wina, uczestniczyć w degustacjach słowackich win, prelekcjach dotyczących winiarstwa na Słowacji, a także poznać smak i zapach narodowej kuchni, który był połączony z prezentacją folkloru słowackiego.

barmani_jung019.jpg

Udział młodych kelnerów-barmanów, był doskonałą okazją do zdobycia cennych doświadczeń, nawiązania nowych kontaktów oraz poznania aktualnych technik i trendów w trudnej sztuce barmańskiej.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z konkursu.