Międzynarodowy sukces Gault&Millau Polska
Opublikowano: 08-04-2015

Do słów „po raz pierwszy” i „jedyny” w towarzystwie nazwy „Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska” zdążyliśmy już Państwa przyzwyczaić.
Dziś po raz kolejny możemy śmiało powiedzieć, że jesteśmy i pierwsi i jedyni, ale tym razem to nas oceniono i nagrodzono. Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna – najbardziej prestiżowa organizacja gastronomiczna na świecie, wyróżniła Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska Dyplomem Honorowym.
To pierwsze i jedyne na świecie tego typu wyróżnienie przyznane przez Akademię w jej blisko 90-letniej historii. Tym bardziej czujemy się zaszczyceni faktem, że trafiło ono właśnie do debiutującego na polskim rynku Żółtego Przewodnika. W uzasadnieniu napisano, że Akademia nagrodziła Gault&Millau Polska za spektakularne wejście na polski rynek oraz za powieszenie polskiej gastronomii na mapie świata.
To dodaje nam skrzydeł.
Dzięki niezależności, profesjonalizmowi i bezkompromisowości polski Żółty Przewodnik zyskuje międzynarodowe uznanie. Gault&Millau Polska wspiera rozwój polskiej gastronomii, pomaga młodym mistrzom kuchni rozwinąć skrzydła i jednocześnie rekomenduje najlepsze restauracje z całego kraju. Współpracujemy m.in. z Ambasadą Francji w Polsce promując francuską kuchnię w Polsce.
Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna od 90 lat jest uznawana za niekwestionowanego niezależnego światowego eksperta kulinarnego. Organizacja stara się walczyć o podtrzymywanie kuchni regionalnej i narodowej, promuje świadome i zdrowe żywienie oraz wspiera rozwój sztuki i świadomości kulinarnej, promując wszelkie inicjatywy, które sprzyjają jej rozwojowi. Co roku Akademia przyznaje nagrody dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem kulinarnym. Medalami Honorowymi byli przez Akademię wyróżniani m.in. król Hiszpanii Juan Carlos I, Książe Karol i Prezydent Parlamentu Europejskiego – Hans Gert Poettering. Honorowy Dyplom przyznano po raz pierwszy.
Poniżej pełna lista wyróżnionych podczas tegorocznej edycji:
- Prix au Chef de L’Avenir: Witold Iwański (Aruana)
- Prix au Sommelier: Marcin Kur (Restauracja Platter by Karol Okrasa)
- Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski za książkę „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.”
- Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek za Festiwal Transatlantyk
- Dyplom Honorowy – Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska.
Grono wyróżnionych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną jest w Polsce dość wąskie, laureatami poprzednich edycji byli Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa i Paweł Oszczyk.
Nagrody wręczono 30 marca 2015 r. podczas uroczystej gali w Hotelu Narvil.