Ministerstwo Rolnictwa i Fundacja KSK dyskutują o polskim produkcie regionalnym
Opublikowano: 14-04-2011

22 marca br. w warszawskim hotelu InterContinental odbyło się spotkanie Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zorganizowane przez firmę Nespresso. Spotkanie z udziałem Haliny Rutkowskiej z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, było okazją do dyskusji na temat możliwości wykorzystania produktu lokalnego w menu restauracji.
Rozmowę, na temat szans i ograniczeń związanych z wprowadzeniem do restauracyjnego menu pozycji opartych na polskich, tradycyjnych produktach, poprzedziła prezentacja Izabelli Byszewskiej, Prezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Spotkanie Szefów z PIPRiL zaowocowało deklaracją współpracy oraz wzajemnego wsparcia w kontaktach z dostawcami.
Ostatnim elementem spotkania była kolacja w Restauracji Platter, przygotowana przez członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Karola Okrasę i Łukasza Pielaka. Siedmiodaniowe menu degustacyjne, oparte głównie na tradycyjnych polskich produktach, było ciekawą propozycją wykorzystania ich w pracy Szefów Kuchni Hotelowych. Nie zabrakło dziczyzny, nadmorskiego Pomuchla, sorbetu z polskich jabłek czy eksperymentalnych lodów gryczanych. Inspiracją do przygotowania tego menu były również kawowe nuty Nespresso.
Spotkanie było pierwszym z cyklu poświęconego produktowi lokalnemu. Jego uczestnicy wspólnie zadecydują o temacie kolejnej dyskusji, którą organizator, firma Nespresso, planuje wczesną jesienią.
Zuzanna Adamkiewicz
Agencja Good News PR