Mistrzami wypieków 2010 zostali?
Opublikowano: 18-03-2010

W środę 10 marca, na koniec poruszającej ceremonii, przyznano 3 tytuły Mistrzów Wypieków 2010.
Przez 4 dni, 24 kandydatów z 17 krajów rywalizowało w indywidualnym konkursie. Ambasady Kostaryki, Urugwaju, Węgier, Polski aktywnie wspierały poczynania reprezentantów ich krajów, podczas gdy publiczność doceniła możliwość przyglądania się uczestnikom z bliska i degustacji przyrządzonych wypieków. Zawodnicy natomiast wykazali wyjątkową wolę walki osiągając zdumiewające wyniki.
W kategorii Piekarskiej zwyciężył:
Pao-Chun WU z Tajwanu
Pao-Chun zrealizował marzenie swojego życia biorąc udział w konkursie Bakery Masters. Wiedzę i praktyczne umiejętności zdobył na Tajwanie oraz podczas licznych podróży i zawodów. W swoim pierwszym indywidualnym konkursie Pao-Chun chciał „przejść samego siebie”.
W kategorii Cukiernictwa Wiedeńskiego:
Thomas PLANCHOT- Francja
Pochodzący z rodziny o wielopokoleniowej tradycji cukierniczej Thomas jest entuzjastycznym cukiernikiem odpowiedzialnym za 20 cukierni. Niestrudzenie przygotowywał się do konkursu przez wiele miesięcy, aby zachwycić jury słodkościami o niepowtarzalnym smaku.
W kategorii Wypieków Artystycznych:
Francois BRANDT – Holandia
Pomimo wątpliwości w trakcie przygotowań, Francois zachowa wspomnienie o „dobrze wykonanej pracy”. Odbierając nagrodę podziękował rodzinie i przyjaciołom za namówienie go na udział w konkursie. – Zdobyty przez mnie tytuł nie byłby możliwy bez ich wsparcia.
Zawodnicy jak i członkowie jury z pewnością zapamiętają niesamowitą atmosferę towarzyszącą temu „wyjątkowemu i sympatycznemu” konkursowi…
– Poznałem bardzo zmotywowanych i entuzjastycznych zawodników… Wszyscy wręcz tryskali nową wiedzą i technikami– mówi piekarz i cukiernik z Francji.
– Wyniosę stąd niepowtarzalne uczucie przebywania wśród mistrzów wypieków– zauważa uczestnik z Holandii.
Przez 4 dni zawodów wielu kandydatów mówiło o presji i konieczności wręcz „tytanicznej” pracy. Każdy z nich powróci jednak z zawodów bogatszy o cenne doświadczenia i jak wspomniał jeden hiszpański zawodnik, „bardziej chętny do dalszego promowania i udoskonalania wizerunku piekarnictwa i cukiernictwa”.
O zwycięzcach i konkursie w innych wersjach językowych:
THE “MASTER BAKERS 2010” ARE….