Mistrzostwa Restauracji Południowej Wielkopolski 2010 już… skonsumowane

Opublikowano: 06-09-2010

Mistrzostwa rozgrywane były w niesamowitej atmosferze biesiady kulinarnej, bo obchodzonej w ramach Dni Powiatu Gostyńskiego. Nic dziwnego, że pomimo dość kapryśnej aury przez imprezę przewinęły się tłumy ludzi. Jak zwykle, każdy mógł  spróbować potraw przygotowywanych w stylizowanych stoiskach gmin, pysznego żurku na białej kiełbasie wielkopolskiej (produkt regionalny) Teatru Kulinarnego, a także wyrobów powiatowych firm mięsnych, piekarzy, producentów wyrobów rolno-przetwórczych i wielu innych.

gostyn_relacja002.jpg gostyn_relacja001.jpg

Po raz pierwszy biesiada kulinarna została rozszerzona o rywalizację profesjonalistów, czyli kucharzy z restauracji. Każdy zatem, kto przyszedł na imprezę miał okazję zobaczyć, jak od „kuchni” powstają wykwintne dania. Nie jest częsta okazja, więc wielu przybyłych ludzi bacznie obserwowało zarówno pracę kucharzy, jak i jury. O prymat najlepszej restauracji południowej Wielkopolski walczyło sześć ekip reprezentujących powiaty: gostyński, leszczyński, jarociński, śremski, kościański, oraz teren Leszno-Region.

gostyn_relacja004.jpg gostyn_relacja003.jpg

Rywalizacja odbywała się w plenerze (jak całe Dni Powiatu), pod namiotami, pod czujnym okiem jury Klubu Szefów Kuchni w składzie: Waldemar Hołówka (przewodniczący), Mirosław Drewniak, Wiesław Bober, Wiesław Wróblewski, oraz Andrzej Kuźmiński – autor książek o potrawach regionalnych. Koordynatorem był i nad odpowiednimi warunkami technicznymi czuwał Krzysztof Jakuszek. Jury – to czołówka polskich kucharzy. Niektórych uczestniczących w rywalizacji kucharzy trochę to onieśmielało, innym dodawało skrzydeł.

gostyn_relacja005.jpg gostyn_relacja008.jpg

Wygrała restauracja Akwawit w składzie Patryk Wróblewski i Mateusz Różański z daniem „Schab z dzika w aromacie borowików podany z szagówkami z nutą chrzanu, szabelkiem i sosem buraczkowym”.

gostyn_relacja007.jpg

Drugie miejsce zajęły panie Elżbieta Korytowska i Marta Gano z restauracji Cukropol z Gostynia, które z kolei uraczyły jury pieczonym filetem z kaczki marynowanym w świeżych owocach sezonowych i tymianku, podanym w konfiturze śliwkowej z sosem winno-gruszkowym z zapiekanymi ziemniakami z młodą marchewką i lekką pianką szparagową.

Trzecie miejsce przypadło panom Leszkowi Grześkiewiczowi oraz Szymonowi Staniewskiemu z restauracji Pałac Witaszyce za kaczkę faszerowaną borowikami z sosem chrzanowo-żurawinowym i babeczkami z puree ziemniaczanego.

gostyn_relacja006.jpg

W imieniu organizatorów, starosty Gostyńskiego Andrzeja Pospieszyńskiego kieruję szczególne podziękowania do wszystkich restauracji za udział w Mistrzostwach, dziękuję kucharzom z Klubu Szefów Kuchni za stworzenie pełnej profesjonalizmu atmosfery, dziękuję firmom HJ Heinz SA oraz MRÓZ SA za wsparcie finansowe, patronom medialnym: TVP Poznań, Polska The Times Głos Wielkopolski, Poradnik Restauratora, Papaja.pl  platforma gastronomiczna, News Gastro.pl.

Patronem Honorowym Mistrzostw Restauracji Południowej Wielkopolski był Marszalek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak.

Sądząc po frekwencji i zainteresowaniu mieszkańców oraz gości Mistrzostwa należy uznać za bardzo udane. Liczymy, że w przyszłym roku spotkamy się już podczas Mistrzostw restauracji z całej Wielkopolski, oczywiście znowu pod skrzydłami Klubu Szefów Kuchni.

Z pozdrowieniami z powiatu gostyńskiego

Michał Listwoń

Kierownik Biura Promocji i Rozwoju Powiatu

gostyn_relacja009.jpg

Lista restauracji i kucharzy:

1. Restauracja Toscania z Włoszakowic

a) Małgorzata Kościelak

b) Małgorzata Matysiak

 

2. Restauracja Akwawit z Leszna

a) Patryk Wróblewski

b) Mateusz Różański

 

3. Restauracja Tropicana ze Śremu

a) Janusz Cwojdziński

b) Jarek Woźny

 

4.Restauracja Cukropol z Gostynia

a) Elżbieta Korytowska

b) Marta Gano

 

5. Restauracja Kogucik z Czempinia


a) Karol Wojtkowiak

b) Łukasz Pacholczyk

 

6. Restauracja "Pałac Witaszyce"

a) Leszek Grześkiewicz

b) Szymon Staniewski