Mistrzostwa Restauracji Południowej Wielkopolski 2010 już… skonsumowane
Opublikowano: 06-09-2010

Po raz pierwszy biesiada kulinarna została rozszerzona o rywalizację profesjonalistów, czyli kucharzy z restauracji. Każdy zatem, kto przyszedł na imprezę miał okazję zobaczyć, jak od „kuchni” powstają wykwintne dania. Nie jest częsta okazja, więc wielu przybyłych ludzi bacznie obserwowało zarówno pracę kucharzy, jak i jury. O prymat najlepszej restauracji południowej Wielkopolski walczyło sześć ekip reprezentujących powiaty: gostyński, leszczyński, jarociński, śremski, kościański, oraz teren Leszno-Region.
Rywalizacja odbywała się w plenerze (jak całe Dni Powiatu), pod namiotami, pod czujnym okiem jury Klubu Szefów Kuchni w składzie: Waldemar Hołówka (przewodniczący), Mirosław Drewniak, Wiesław Bober, Wiesław Wróblewski, oraz Andrzej Kuźmiński – autor książek o potrawach regionalnych. Koordynatorem był i nad odpowiednimi warunkami technicznymi czuwał Krzysztof Jakuszek. Jury – to czołówka polskich kucharzy. Niektórych uczestniczących w rywalizacji kucharzy trochę to onieśmielało, innym dodawało skrzydeł.
Wygrała restauracja Akwawit w składzie Patryk Wróblewski i Mateusz Różański z daniem „Schab z dzika w aromacie borowików podany z szagówkami z nutą chrzanu, szabelkiem i sosem buraczkowym”.
Drugie miejsce zajęły panie Elżbieta Korytowska i Marta Gano z restauracji Cukropol z Gostynia, które z kolei uraczyły jury pieczonym filetem z kaczki marynowanym w świeżych owocach sezonowych i tymianku, podanym w konfiturze śliwkowej z sosem winno-gruszkowym z zapiekanymi ziemniakami z młodą marchewką i lekką pianką szparagową.
Trzecie miejsce przypadło panom Leszkowi Grześkiewiczowi oraz Szymonowi Staniewskiemu z restauracji Pałac Witaszyce za kaczkę faszerowaną borowikami z sosem chrzanowo-żurawinowym i babeczkami z puree ziemniaczanego.
W imieniu organizatorów, starosty Gostyńskiego Andrzeja Pospieszyńskiego kieruję szczególne podziękowania do wszystkich restauracji za udział w Mistrzostwach, dziękuję kucharzom z Klubu Szefów Kuchni za stworzenie pełnej profesjonalizmu atmosfery, dziękuję firmom HJ Heinz SA oraz MRÓZ SA za wsparcie finansowe, patronom medialnym: TVP Poznań, Polska The Times Głos Wielkopolski, Poradnik Restauratora, Papaja.pl platforma gastronomiczna, News Gastro.pl.
Patronem Honorowym Mistrzostw Restauracji Południowej Wielkopolski był Marszalek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak.
Sądząc po frekwencji i zainteresowaniu mieszkańców oraz gości Mistrzostwa należy uznać za bardzo udane. Liczymy, że w przyszłym roku spotkamy się już podczas Mistrzostw restauracji z całej Wielkopolski, oczywiście znowu pod skrzydłami Klubu Szefów Kuchni.
Z pozdrowieniami z powiatu gostyńskiego
Michał Listwoń
Kierownik Biura Promocji i Rozwoju Powiatu
Lista restauracji i kucharzy:
1. Restauracja Toscania z Włoszakowic
a) Małgorzata Kościelak
b) Małgorzata Matysiak
2. Restauracja Akwawit z Leszna
a) Patryk Wróblewski
b) Mateusz Różański
3. Restauracja Tropicana ze Śremu
a) Janusz Cwojdziński
b) Jarek Woźny
4.Restauracja Cukropol z Gostynia
a) Elżbieta Korytowska
b) Marta Gano
5. Restauracja Kogucik z Czempinia
a) Karol Wojtkowiak
b) Łukasz Pacholczyk
6. Restauracja "Pałac Witaszyce"
a) Leszek Grześkiewicz
b) Szymon Staniewski