Mistrzowie polecają…

Opublikowano: 07-07-2010

Sezon grillowy w pełni! Dla tych, którzy poszukują inspiracji na nowe, interesujące smaki przedstawiamy przepisy autorstwa samych mistrzów grillowania. A naprawdę warto wypróbować tych receptur – powstałe z nich dania zostały wyróżnione podczas II edycji Pucharu Mazowsza w Grillowaniu.  

MIODOWO-PIKANTNA KARKÓWKA

Autorzy: Przemysław Sinkiewicz; Marcin Kiliński (Hurtownia „REG-DRÓB”) – II miejsce

grill_mazowsze_relacja027.jpg

Składniki na 1 porcję:

plaster karkówki 180g                                                                                                                

1/3 szklanki soku z cytryny                                                                                                         

1 łyżeczka sosu barbecue lub ketchupu                                                                                                

1 łyżeczka pasty – Primerba prowansalska                                                                                             

3 łyżki miodu                                                                                                                        

2 łyżki sosu chili                                                                                                                   

2 łyżki pasty chili z kolendrą                                                                                                       

4 ząbki czosnku                                                                                                                      

1/2 szklanki oliwy z oliwek (może być olej)

1/2 szklanki oliwy z oliwek (może być olej)

Sposób wykonania:

grill_mazowsze_relacja017.jpg

1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, czosnek drobno posiekać i dodać do reszty.

2. Na samym końcu dolewać oliwę tak, aby wszystkie składniki związały sie razem na jednolitą masę.

3. Mięso rozklepać, włożyć do marynaty i zostawić na 12 godzin.

4. Dodatki wedle uznania.                    

********

Tuńczyk w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich podawany na warzywach grilowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej

Autorzy:  Marcin Kielek; Rafał Rybak (Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie – studia magisterskie) – III miejsce

grill_mazowsze_relacja179.jpg

1) Przepis na aromatyczne steki z tuńczyka w ziołowej marynacie

Składniki na 6 porcji:

– 12 steków z tuńczyka

– 3 szklanki oliwy

– sok z 2 cytryn

– 7 ząbków czosnku, rozgniecionych

– po 10 g świeżych, posiekanych ziół: tymianku i bazylii

– sól

– pieprz

Opis przygotowania:

Oliwę wymieszać z bazylią, tymiankiem, sokiem cytryny, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem i delikatnie zmiksować. Bazylii dodajemy tak dużo, aby marynata była po zmiksowaniu gęsta. W tak powstałej marynacie zanurzyć steki na jakiś czas. Po wyjęciu posmarować je jeszcze raz dokładnie marynatą i piec każdą stronę przez sześć minut.

grill_mazowsze_relacja177.jpg

 2) Grillowane krewetki

Składniki na 6 porcji:

– 18 krewetek tygrysich

– 4-6 łyżek oliwy z oliwek

– sok z 2 limonek

– sól

– pieprz

– papryka łagodna

– 1 natka kolendry – do smaku

– listki bazylii – do smaku

Opis przygotowania:

Marynatę przygotować przez zmiksowanie oliwy z sokiem z limonki, natki kolendry, listki bazylii. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Następnie obrane ze skorupek krewetki moczyć w marynacie, przemieszać, odstawić na 30 minut. Krewetki przełożyć na durszlak, aby obciekły z nadmiaru marynaty. Nabijać odwłoki krewetek na drewniane, namoczone wcześniej w wodzie, szpadki do szaszłyków, piec na dobrze nagrzanym grillu po 3 minuty z każdej strony.

3) Szparagi z grilla

grill_mazowsze_relacja163.jpgSkładniki na 6 porcji:

– 24 zielone szparagi

– 7 łyżek oliwy z oliwek

– 2 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego

– kilka szczypt soli

– 4 ząbki czosnku

– kilka szczypt świeżych ziół

– pieprz

Opis przygotowania:

Łamię końce szparagów, które są zdrewniałe. Płuczę warzywa pod bieżącą wodą i kładę na ściereczkę. Do miski wciskam przez praskę czosnek, wlewam oliwę i rozcieram go w niej. Dodaję sok z cytryny, kilka szczypt soli i roztarte po między palcami zioła, mieszam. Smaruję solidnie warzywa z obu stron. Układam szparagi na tacce aluminiowej i piecz na grillu, obracając. Grillując smaruję jeszcze z 2 razy "bejcą" szparagi i trzymam je aż zaczną nieco brązowieć, a szpikulec wbity w warzywo wchodzi w nie bez oporu. Po zdjęciu z grilla smaruję jeszcze pozostałą marynatą.

4) Sos cytrynowy

Składniki na 6 porcji:

–  masło – kostka

–  liście limety  50 gr.

–  trawa cytrynowa  100 gr.

–  limonka  3 szt.

–  śmietanka 36 %  1 litr

–  cytryna 2 szt.

–  miód wielokwiatowy

Opis przygotowania :

Redukujemy masło dodajemy liście limety , trawę cytrynową oraz startą skórkę z limety. Wszystko chwilkę przesmażamy, po czym dodajemy śmietankę 36% i redukujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz miód wielokwiatowy.

5) Warzywa grillowane

grill_mazowsze_relacja144.jpg

Składniki na 6 porcji :

–  papryka czerwona  2 szt.

–  papryka żółta  2 szt.

–  bakłażan czarny  2 szt.

–  cukinia zielona  2 szt.

–  sól

–  pieprz

–  zioła prowansalskie do smaku

–  oliwa 7 lub 8 łyżek

–  czosnek parę ząbków

Opis przygotowania:

Warzywa myjemy, kroimy, polewamy trochę oliwą, przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku. Grillujemy parę minut, czasami obracając. Zdejmujemy z grilla, gdy będą miękkie i lekko zrumienione.

SMACZNEGO!