Restauracja Mistrzów
Opublikowano: 01-08-2011

Już od kilku lat Hotel Anders przeżywa każdego lata oblężenie. Do Starych Jabłonek zjeżdżają się ludzie z całego świata by uczestniczyć w wielkim, sportowym wydarzeniu a mianowicie Pucharze Świata w Siatkówce Plażowej.
Nieodłącznym elementem plażowych zmagań jest Restauracja Mistrzów, na której czele stoi Dariusz Struciński – szef kuchni w hotelu Anders. W poprzednich edycjach promowane były kuchnie świata, w tym roku jednak szef postawił na rodzimą, polską kuchnię. Dlatego też do tego wielkiego przedsięwzięcia zaproszeni zostali tylko polscy kucharze jak: Marek Widomski, Łukasz Pielak, Jarek Uściński, Grzegorz Labuda, Rafał Targosz, Marcin Paździor, Tomasz Deker i Karol Okrasa. W ciągu pięciu turniejowych dni Restauracja Mistrzów pracowała pełną parą, wydając średnio 300 posiłków dziennie. I nie były to jednodaniowe porcje ale bogate set menu od przystawki po deser.
Trzysta posiłków dziennie wymaga nie lada zastawy stołowej i możliwości umycia jej szybko, sprawnie a zarazem bardzo dokładnie. Ponieważ Restauracja Mistrzów pracuje z najlepszymi dlatego też stroną higieny zajęła się firma Winterhalter wspierając Mistrzów maszynami do zmywania z serii UC – L model Energy. Dania z Podhala, Mazowsza, Kurpi, Pomorza, Małopolski, Warmii i Mazur serwowane były na krystalicznie czystej porcelanie. Zatem wszelkie walory estetyczne i smakowe zostały zachowane.
Naprawdę byłam pod wielkim wrażeniem pracy, zorganizowania i koordynacji działań wszystkich szefów kuchni. Niejedna restauracja i niejeden restaurator powinien uczyć się pracy i działania pod presją czasu od Szefów z Restauracji Mistrzów, zresztą jak widać nie bez kozery ta nazwa jest używana.
Cały koncept Restauracji Mistrzów zbudowany jest na wolontariacie. W tym roku po raz pierwszy restauracja miała mecenasa, stąd jej pełna nazwa Restauracja Mistrzów by Kenwood/De Longhi. Firma Kenwood/De Longhi wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni pomaga najzdolniejszym uczniom ze szkół gastronomicznych w zdobywaniu doświadczenia. Główny nacisk położony został na relacje uczeń – Mistrz. Chodziło o umożliwienie młodym ludziom pracy z autorytetami. Kilkunastu uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy i Olsztyna szlifowało swoje umiejętności pod okiem najlepszych polskich kucharzy. Dla każdego młodego człowieka, który wkracza w wielka gastronomię to niewątpliwie wartość dodana. Każdego roku tych młodych ludzi przybywa choć praca jest naprawdę ciężka ale wiedzą, że nie codziennie mogą się uczyć od najlepszych.
Ciekawostką w tym roku były Kids Campy Kulinarne dla najmłodszych. Codziennie najlepsi szefowie kuchni uczyli dzieci jak przygotować prawdziwe, pełnowartościowe potrawy.
Oto pięciodniowe menu, które niejednego przyprawiło o zawrót głowy, nie mówiąc już o wrażeniach smakowych:
Środa
Marek Widomski i Łukasz Pielak – kuchnia Podhala
Uszka z jagnięciną w emulsji żurkowo-majerankowej z kwaśną śmietaną
Barszcz z kurek z kozim serem
Pstrąg na duszonej młodej kapuście z puree z prażonymi pestkami słonecznika
Tarta śliwkowa z zabajone rozmarynowym na śliwowicy
Czwartek
Jarek Uściński – kuchnia Mazowsza i Kurpi
Pasztet z gęsich wątróbek na nalewce orzechowej podany na bukiecie sałat z marynowanymi buraczkami z kminkiem, octem jabłkowym i malinami
Zupa zacierkowa z koperkiem
Polędwica wieprzowa pieczona w plastrach kwaśnych jabłek z majerankiem, podana na konfiturze z czerwonej kapusty z rodzynkami, z pieczonym, maślanym ziemniakiem w mundurku
Babeczki z maki gryczanej na konfiturze z wiśni i imbiru
Piątek
Grzegorz Labuda – kuchnia Pomorza
Matias z sałatką z marynowanych warzyw i wątróbki rybnej z sosem szczypiorkowym
Chłodnik ogórkowo-miętowy
Polędwica z dorsza w pudrze bekonowym na puree pietruszkowo-selerowym z sosem z czerwonego wina
Mus serowo-cynamonowy z sosem karmelowym
Sobota
Rafał Targosz – kuchnia Małopolski
Zraz z pstrąga prądnickiego z pierożkiem grzybowo-gryczanym na musie z czosnku i sosem z sałaty
Krem z białych warzyw z chrzanem
Galantyna z królika na gulaszu z kapusty włoskiej z wędzonką, kopytka ziemniaczane, aksamitny sos kminkowy
Strudel jak dawniej…w Galicji
Niedziela
Karol Okrasa i Dariusz Struciński – kuchnia Warmii i Mazur
Plince z pomoćka podane z delikatnie wędzonym pstrągiem i skropione sosem miodowo-koperkowym
Krem z selera z jabłkiem
Pieczony sandacz w sezonowanym boczku z kaszą pęczak, doprawioną glazurowanymi jabłkami z tymiankiem , podane z puree marchewkowym i sosem z pieczonych buraków
Mus z koziego sera z masą orzechową oraz krem brulle z kawą zbożową i glazurowaną śliwką


„Cudze chwalicie swego nie znacie (…)”, Restauracja Mistrzów jest niewątpliwie tą, którą należy się chwalić za ciekawy polski smak, interesujące połączenia i niezapomnianą atmosferę, którą można poczuć tylko w Starych Jabłonkach. A dzieje się tak za sprawą kilku znakomitych szefów kuchni, którzy z pasją wykonują swój zawód i tę pasję przekazują kolejnym pokoleniom.

Dorota Karwacka
PR smarten.pl