Restauracja Mistrzów

Opublikowano: 01-08-2011

Już od kilku lat Hotel Anders przeżywa każdego lata oblężenie. Do Starych Jabłonek zjeżdżają się ludzie z całego świata by uczestniczyć w wielkim, sportowym wydarzeniu a mianowicie  Pucharze Świata w Siatkówce Plażowej.    

lwszyscy001

 


Nieodłącznym elementem plażowych  zmagań jest Restauracja Mistrzów, na której czele stoi Dariusz Struciński – szef kuchni w hotelu Anders. W poprzednich edycjach promowane były kuchnie świata, w tym roku jednak szef postawił na rodzimą, polską kuchnię. Dlatego też do tego wielkiego przedsięwzięcia zaproszeni zostali tylko polscy kucharze jak: Marek Widomski, Łukasz Pielak, Jarek Uściński, Grzegorz Labuda, Rafał Targosz, Marcin Paździor, Tomasz Deker i Karol Okrasa. W ciągu pięciu turniejowych dni Restauracja Mistrzów pracowała pełną parą, wydając średnio 300 posiłków dziennie. I nie były to jednodaniowe porcje ale bogate set menu od przystawki po deser.

rest.mistrzow018  rest.mistrzow010 

Trzysta posiłków dziennie wymaga nie lada zastawy stołowej i możliwości umycia jej szybko, sprawnie a zarazem bardzo dokładnie. Ponieważ Restauracja Mistrzów pracuje z najlepszymi dlatego też stroną higieny zajęła się firma Winterhalter wspierając Mistrzów maszynami do zmywania z serii UC – L model Energy.  Dania z Podhala, Mazowsza, Kurpi, Pomorza, Małopolski, Warmii i Mazur serwowane były na krystalicznie czystej porcelanie.  Zatem wszelkie walory estetyczne i smakowe zostały zachowane.

rest.mistrzow028  rest.mistrzow011  rest.mistrzow055

Naprawdę byłam pod wielkim wrażeniem  pracy, zorganizowania i koordynacji działań wszystkich szefów kuchni. Niejedna restauracja i niejeden restaurator powinien uczyć się pracy i działania pod presją czasu od Szefów z Restauracji Mistrzów, zresztą jak widać nie bez kozery ta nazwa jest używana.

rest.mistrzow063  rest.mistrzow087

Cały koncept Restauracji Mistrzów zbudowany jest na wolontariacie. W tym roku po raz pierwszy restauracja miała mecenasa, stąd jej pełna nazwa Restauracja Mistrzów by Kenwood/De Longhi. Firma Kenwood/De Longhi wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni pomaga najzdolniejszym uczniom ze szkół gastronomicznych w zdobywaniu doświadczenia. Główny nacisk położony został na relacje uczeń – Mistrz. Chodziło o umożliwienie młodym ludziom pracy z autorytetami. Kilkunastu uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy i Olsztyna szlifowało swoje umiejętności pod okiem najlepszych polskich kucharzy. Dla każdego młodego człowieka, który wkracza w wielka gastronomię to niewątpliwie wartość dodana. Każdego roku tych młodych ludzi przybywa choć praca jest naprawdę ciężka ale wiedzą, że nie codziennie mogą się uczyć od najlepszych.

rest.mistrzow006  rest.mistrzow068  rest.mistrzow015

Ciekawostką w tym roku były Kids Campy Kulinarne dla najmłodszych. Codziennie najlepsi szefowie kuchni uczyli dzieci jak przygotować prawdziwe, pełnowartościowe potrawy.
Oto pięciodniowe menu, które niejednego przyprawiło o zawrót głowy, nie mówiąc już o wrażeniach smakowych:

Środa
Marek Widomski i Łukasz Pielak – kuchnia Podhala

Uszka z jagnięciną w emulsji żurkowo-majerankowej z kwaśną śmietaną
Barszcz z kurek z kozim serem
Pstrąg na duszonej młodej kapuście z puree z prażonymi pestkami słonecznika
Tarta śliwkowa z zabajone rozmarynowym na śliwowicy

rest.mistrzow057  rest.mistrzow075

Czwartek
Jarek Uściński – kuchnia Mazowsza i Kurpi

Pasztet z gęsich wątróbek na nalewce orzechowej podany na bukiecie sałat z marynowanymi buraczkami z kminkiem, octem jabłkowym i malinami
Zupa zacierkowa z koperkiem
Polędwica wieprzowa pieczona w plastrach kwaśnych jabłek z majerankiem, podana na konfiturze z czerwonej kapusty z rodzynkami, z pieczonym, maślanym ziemniakiem w mundurku
Babeczki z maki gryczanej na konfiturze z wiśni i imbiru

rest.mistrzow071

Piątek
Grzegorz Labuda – kuchnia Pomorza

Matias z sałatką z marynowanych warzyw i wątróbki rybnej z sosem szczypiorkowym
Chłodnik ogórkowo-miętowy
Polędwica z dorsza w pudrze bekonowym na puree pietruszkowo-selerowym z sosem z czerwonego wina
Mus serowo-cynamonowy z sosem karmelowym

rest.mistrzow016  rest.mistrzow032 

Sobota
Rafał Targosz – kuchnia Małopolski

Zraz z pstrąga prądnickiego z pierożkiem grzybowo-gryczanym na musie z czosnku i sosem z sałaty
Krem z białych warzyw z chrzanem
Galantyna z królika na gulaszu z kapusty włoskiej z wędzonką, kopytka ziemniaczane, aksamitny sos kminkowy
Strudel jak dawniej…w Galicji

Niedziela
Karol Okrasa i Dariusz Struciński – kuchnia Warmii i Mazur

Plince z pomoćka podane z delikatnie wędzonym pstrągiem  i skropione sosem miodowo-koperkowym
Krem z selera z jabłkiem
Pieczony sandacz w sezonowanym boczku z kaszą pęczak, doprawioną glazurowanymi jabłkami z tymiankiem , podane z puree marchewkowym i sosem z pieczonych buraków
Mus z koziego sera z masą orzechową oraz krem brulle z kawą zbożową i glazurowaną śliwką

  rest.mistrzow038  rest.mistrzow046


„Cudze chwalicie swego nie znacie (…)”, Restauracja Mistrzów jest niewątpliwie tą, którą należy się chwalić za ciekawy polski smak, interesujące połączenia i niezapomnianą atmosferę, którą można poczuć tylko w Starych Jabłonkach. A dzieje się tak za sprawą kilku znakomitych szefów kuchni, którzy z pasją wykonują swój zawód i tę pasję przekazują kolejnym pokoleniom.

rest.mistrzow023  rest.mistrzow076

sponsorzy.logo.ok

SMARTEN_logo_2
Dorota Karwacka
PR smarten.pl