MK Café po wiedeńsku

Opublikowano: 30-07-2012

Wiedeń. W czerwcu tego roku najlepsi bariści z całego świata przybyli do stolicy Austrii, gdzie odbywała się 12. edycja najważniejszej międzynarodowej imprezy kawowej dla profesjonalistów – World Coffee Events. W trakcie zmagań kawowych mistrzów  swoją zagraniczną premierę miała mieszanka MK Café Professional.

 2012-06-14_11.30.34_new

 

World Coffee Events to olbrzymie targi kawowe połączone z szeregiem wykładów, szkoleń, treningów oraz warsztatów kawowych przeprowadzanych przez najwybitniejszych fachowców z całego świata. To również prawdziwe międzynarodowe kawowe igrzyska, w których skład wchodzi szereg konkurencji, min. The World Barista Championship (Mistrzostwa Świata Baristów), World Brewers Cup, World Cup Tasters Championship, Cezve/Ibrik Championship oraz organizowane po raz pierwszy Coffee Roasting Challenge (Puchar Palarni Kawy).

 DSC_0056  DSC_0082

W tym roku, po raz pierwszy w historii imprezy, wśród producentów kawy znalazła się również polska marka MK Café. Polska profesjonalna mieszanka była serwowana tuż przed głównym wejściem na targi na specjalnie przygotowanym stoisku Welcome Bar słynnego producenta ekspresów do kawy – marki LaCimbali. Wielu fachowców z branży kawowej zachwycił smak            i aromat mieszanki MK Café, która okazała się bezkonkurencyjna wobec propozycji prezentowanych przez inne światowe marki m.in. – „Julius Mainl” oraz „Cafe de Columbia”.

Największe emocje podczas World Coffee Event, obok degustacji nowych profesjonalnych mieszanek, wzbudzały zmagania baristów z całego świata. Pierwsze Mistrzostwa Świata Baristów (WBC) odbyły się w 2000 roku. Wówczas w Monte Carlo wielbiciele kawy postanowili stworzyć imprezę, podczas której najlepsi bariści świata mogliby zaprezentować swoje umiejętnosci i zdobyć tytuł mistrza w tej dziedzinie.

Zawody corocznie organizowane są przez Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) i Speciality Coffee Association of America (SCAA) a od czasu pierwszej edycji zawodów, impreza zdobywa coraz większe uznanie i popularność.

Zgodnie z zasadami mistrzostw, każdy uczestnik ma za zadanie w ciągu 15 minut sporządzić trzy typy napojów kawowych – cztery espresso, cztery cappuccino oraz cztery napoje dowolne według oryginalnych przepisów i zgodnie z obowiązującymi zasadami (więcej szczegółów można odnaleźć tutaj: www.worldbaristachampionship.com). Oprócz smaku przygotowanego napoju jury ocenia technikę, prezentację i wszechstronność zawodników. Zwycięzcą tegorocznego turnieju został Raul Rodas z Guatemali. Kolejne miejsca na podium zajęli Fabrizio Sencion Ramirez z Meksyku oraz Colin Harmon z Irlandii. Reprezentantka Polski – Katarzyna Zyzało – zajęła 23-cie miejsce, czyli najlepsze miejsce Polaków od czterech lat i była najwyżej ocenioną kobietą w historii polskich startów.