Moqueca ? wypróbuj ją sam!

Opublikowano: 03-05-2010


Prezentujemy przepis na sławne rybne danie pochodzące z brazylijskiego regionu Bahia położonego w środkowowschodniej części tego kraju.

808828_moqueca.jpg

Brazylijczycy przygotowują potrawę Moqueca od 300 lat. Dołączmy do nich! Poniżej podajemy klasyczny przepis na to fantastyczne danie wraz ze wskazówkami i poradami.

1105304_haddock_in_a_red_sauce.jpgŚwieża ryba ma swój charakterystyczny aromat, w którym można się wręcz zakochać, a  Moqueca (wymawiaj mo-ke-ka) przesycona jest właśnie taką wonią.

Unoszący się w powietrzu zapach świeżych ziół i przypraw jest niesamowicie kuszący. A podanie tej potrawy z winem Sauvignon Blanc lub Rieslingiem z pewnością oczaruje twoje zmysły.

Różnorodność przepisów na danie Moqueca jest tak duża, jak duża jest ilość rodzajów ryb, które można do niego użyć. Jednak nad wszystkimi króluje poniższa receptura.

Moqueca z regionu Bahia

Składniki:

•    1,5 kg filetów rybnych (np. żabnicy, łososia, makreli) 808827_moqueca.jpg

•    sok z 2 cytryn

•    sól

•    drobno pokrojona paryczka chili

•    drobno posiekana natka pietruszki i dymka

•    pęczek kolendry

•    4-5 pomidorów

•    2 drobno posiekane czerwone cebule

•    3 ząbki czosnku

•    oliwa z oliwek

•    600 ml mleka kokosowego

•    olej

Sposób przygotowania:

1.    Drobno posiekaj kolendrę, natkę, dymkę, pomidory i chili. Odstaw na bok.

2.    Posiekaj czosnek, dodaj sól i kontynuuj siekanie do momentu aż powstanie pasta (możesz użyć moździerza dla ułatwienia pracy). Dodaj do ziół.

3.    Przygotuj filety na oddzielnej desce do krojenia.

4.    Rozgrzej garnek na niewielkim/średnim ogniu.

5.    Dodaj mieszankę ziół, chili, czosnek i pomidory

6.    Gdy poczujesz intensywny zapach ziół dodaj odrobinę oliwy z oliwek

7.    Filety rybne porządnie umyj i oczyść. Osusz papierowym ręcznikiem.

8.    Ryby skrop świeżym sokiem z cytryny, dopraw solą i delikatnie połóż na ziołach.

9.    Dodaj mleko kokosowe i olej. Przykryj pokrywką.

10.  Gotuj przez ok. 15-20 minut. 

11.  Od razu podawaj wraz z ryżem.

Smacznego!

Materiały i przepis dzięki uprzejmości Pani Lucindy Simas Magalhaes, żony Ambasadora Brazylii w Polsce.

*********

Moqueca Fish

Recipe for Brazil’s Famous Bahian Fish Dish


Moqueca de Peixe A Baiana Recipe

Ingredients

•    1.5kg of fish (grouper, monkfish, kingfish, salmon, or mahi mahi)

•    Juice of 2 lemons

•    Salt

•    Pimenta Malegueta (hot red chilis) finely chopped

•    Qty flat leaf parsley and spring onions finely chopped

•    Qty Coriander/Cilantro

•    4 or 5 tomatoes

•    2 red onions finely chopped

•    Qty garlic paste

•    Qty extra virgin olive oil

•    The milk of one fresh coconut is traditional, about 600mls

•     oil



Method


1.    Finely chop the cilantro, parsley,spring onions, tomatoes and chillis. Set aside.

2.    Chop garlic, add salt, and continue chopping, until a paste forms (use a mortar and pestle if that’s easier). Add to herbs.

3.    Prepare fillets on a separate plastic chopping board to avoid cross-contamination.

4.    Heat a large clay pot, over a low/medium flame

5.    Add mixed herbs, chillis, garlic and tomatoes

6.    As soon as you start to smell the perfume from the herbs filling the kitchen, add a splash of olive oil.

7.    Clean fish, descale and rinse thoroughly. Pat dry with a paper towel.

8.    Squeeze fresh lemon juice over the fish, season with salt, and carefully place over the herbs.

9.    Add coconut milk, and dende oil.

10.    Pop on the lid, and leave until cooked.

11.    When the flesh starts to leave the bone you know its ready. About 15-20 minutes.

12.    Serve direct to the table

13.    Open the lid and allow the perfume to escape at the table. It’s a must.

Serve with plain white rice.