Na ryby do Concordia Design

Opublikowano: 26-06-2014

Latem chce się na ryby… Ale wcale nie trzeba w tym celu wybierać się nad jezioro i samemu ich łowić. Najlepsze i najsmaczniejsze – leszcze, sielawy, okonie, węgorze i inne płocie już teraz można zjeść w poznańskiej Concordia Design. Propozycja rybnego menu dostępna będzie przez okres wakacyjny.

Na_ryby_sesja_1

Restauracja Concordia Taste, mieszcząca się w Concordia Design  po raz kolejny wprowadza nowe, wakacyjne  menu. Tym razem  królują w nim ryby – świeże i polskie, dostarczane przez najlepszych, polskich hodowców, a przyrządzane według autorskich, zaskakujących przepisów Tomasza Trąbskiego – szefa kuchni restauracji Concordia Taste.

Już od  czerwca przez całe wakacje będzie można spróbować m.in. marynowanego okonia z zieloną salsą, wędzonego węgorza z buraczkowym chutney, pikantnej zupy rybnej z wątróbką z dorsza, czy pieczoną sielawę z paluchami z batatów.

Na_ryby_sesja_4

„Na ryby”,  wybrali się również Ewa Voelkel-Krokowicz, – właścicielka Concordia Design, Tomasz Trąbski – szef kuchni i Leszek Józefowski – menadżer restauracji Concordia Taste. W trakcie takiego połowu nad  jednym  z wielkopolskich jezior, powstała oryginalna sesja zdjęciowa, której autorem jest Piotr Simon. Jej efekty będzie można oglądać w Concordia Design przez cały sezon wakacyjny . Serie autorskich plakatów powstałych na bazie fotografii zaprojektowała Magda Strączyńska – poznańska graficzka i ilustratorka znana z wielu innych projektów dla Concordia Design.

Wprowadzanie nowego menu to zawsze wydarzenie w poznańskiej Concordia Design, tym razem potraktowano je nieco z przymrużeniem oka – potrawy w letniej karcie dań są jak najbardziej „serio”, sesja zdjęciowa wprowadza jednak gości restauracji w letni, wakacyjny klimat wycieczki na ryby.

zdjcia_foodowe_2

Tradycyjnie, razem z sezonowym  menu, zmienia się również wystrój restauracji. Jest morsko, żeglarsko i wakacyjnie, a niektórym może się nawet zdarzyć, że rybne menu dostaną w butelce.  Autorami i projektantami nowej aranżacji wnętrza  już po raz trzeci są studenci poznańskiej School of Form, którzy mogą sprawdzić swoje projektowe umiejętności w praktyczny sposób – tworząc dekoracje i wystrój restauracji.

W ofercie restauracji  dostępna jest również codzienna  karta, która zmienia się sezonowo. W odsłonie letniej  menu Concordia Taste znajdą się m.in. portugalskie kalmary nadziewane kiełbasą Chorizo i grecką fetą oraz grillowany w przyprawach tuńczyk podawany z salsą z mango i chilli. „Proste” kluski ziemniaczane są  podawane z serem Pecorino i suszonymi pomidorami, a wykwintny comber jagnięcy z musem z selera. Delikatny łosoś wystąpi w towarzystwie kaszy gryczanej, a miłośnicy mocniejszych wrażeń mogą zamówić „świńskie żebro” lub grillowaną kiełbasę z dzika.  W menu znajdują się również propozycje śniadaniowe. Dostępne są w różnych wariacjach: omplety, kanapki, wrapy, jajecznice, bajgle a nawet kaszka manna. Letnie menu obowiązywać będzie do końca wakacji.

nowa_aranacja_restauracji_1

W każdym tygodniu szef kuchni zaskakuje stałych bywalców  restauracji przygotowując  specjalne tematyczne lunchowe menu. Można je dowolnie mieszać i łączyć zamawiając danie główne wraz z zupą, lub samą zupę i deser.

Na okres wakacyjny przed Concordia Design powstał letni ogród, gdzie na świerzym powietrzu można rozpocząć dzień od „śniadanie na trawie”. Kawa jest przepyszna, lemoniada orzeźwiająca, a leżaki baardzo wygodne.

Tomasz Trąbski szef  kuchni restauracji Concordia Taste zdrdza przepis na  sielawę z patelni z pieczonymi batatami

Produkty dla 2 osób:

  • świeża sielawa, w Poznaniu moża ja kupić u „pana Łososia” – 0.60 kg
  • bataty – umyte ale nieobrane – 0.40 kg
  • chilli – 1 sztuka
  • kolendra – 2 gałązki
  • oliwa z wytłoczyn – 100 ml
  • czosnek – 1 ząbek
  • limonka – 1/2 sztuki
  • białe wino – 100 ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • tymianek – 1 gałązka

Sposób przygotowania:

Bataty myjemy i kroimy w „łódeczki”, następnie delikatnie pod gotowujemy przez około 5 minut, żeby delikatnie zmiękły i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika z tymiankiem i oliwą z wytłoczyn. Pieczemy, aż będą miekkie, a skórka nabierze złotawego koloru.

Wypatroszoną sielawę nacinamy delikatnie pod kątem wzdłuż kręgosłupa, tak aby ponacinać ości. Przyprawiamy rybę solą i świeżymi ziołami, po czym odstawiamy, żeby nabrała smaków (około 10 minut w lodówce). W międzyczasie przygotowujemy marynatę – emulsję. Białe wino, chilli, cukier, kolendrę, czosnek, limonkę, kolendrę i oliwę z wytłoczyn miksujemy ze sobą w blenderze na jednolitą masę, pamiętajcie żeby nie przebić marynaty a tylko połączyć smaki.

Na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy z wytłoczyn smażymi sielawę na złoty kolor. Dopiero w trakcie smażenia smaryjemy rybę marynatą po kolei z obu stron, tak aby nie ingerować w naturalny smak ryby, a tylko go wyostrzyć.

Na ryby do Concordii –  Menu

Przystawki

1. Marynowany okoń z zieloną salsą, oliwkami i emulsją pietruszkową 22 zł

2. Węgorz na organicznym pumperniklu z buraczkowym chutney i musem chrzanowym 35 zł

Zupa

Pikantna zupa rybna z wątróbką z dorsza i duszonymi pomidorami 16 zł

Dania główne

1. Smażony leszcz w panierce z domowymi frytkami i sałatą 28 zł

2. Grillowana płoć z ziołami i sosem tatarskim 26 zł

3. Pieczona sielawa z paluchami z batatów i dipem czosnkowym 35 zł

 

Latem poznańska Concordia Design emanuje morskim klimatem dwutorowo – smakiem oraz wystrojem. Nie trzeba zatem wyjeżdżać z miasta, żeby poczuć się jak w nadmorskim kurorcie.

Więcej informacji na www.concordiadesign.pl