Na ryby do Concordia Design
Opublikowano: 26-06-2014

Latem chce się na ryby… Ale wcale nie trzeba w tym celu wybierać się nad jezioro i samemu ich łowić. Najlepsze i najsmaczniejsze – leszcze, sielawy, okonie, węgorze i inne płocie już teraz można zjeść w poznańskiej Concordia Design. Propozycja rybnego menu dostępna będzie przez okres wakacyjny.
Restauracja Concordia Taste, mieszcząca się w Concordia Design po raz kolejny wprowadza nowe, wakacyjne menu. Tym razem królują w nim ryby – świeże i polskie, dostarczane przez najlepszych, polskich hodowców, a przyrządzane według autorskich, zaskakujących przepisów Tomasza Trąbskiego – szefa kuchni restauracji Concordia Taste.
Już od czerwca przez całe wakacje będzie można spróbować m.in. marynowanego okonia z zieloną salsą, wędzonego węgorza z buraczkowym chutney, pikantnej zupy rybnej z wątróbką z dorsza, czy pieczoną sielawę z paluchami z batatów.
„Na ryby”, wybrali się również Ewa Voelkel-Krokowicz, – właścicielka Concordia Design, Tomasz Trąbski – szef kuchni i Leszek Józefowski – menadżer restauracji Concordia Taste. W trakcie takiego połowu nad jednym z wielkopolskich jezior, powstała oryginalna sesja zdjęciowa, której autorem jest Piotr Simon. Jej efekty będzie można oglądać w Concordia Design przez cały sezon wakacyjny . Serie autorskich plakatów powstałych na bazie fotografii zaprojektowała Magda Strączyńska – poznańska graficzka i ilustratorka znana z wielu innych projektów dla Concordia Design.
Wprowadzanie nowego menu to zawsze wydarzenie w poznańskiej Concordia Design, tym razem potraktowano je nieco z przymrużeniem oka – potrawy w letniej karcie dań są jak najbardziej „serio”, sesja zdjęciowa wprowadza jednak gości restauracji w letni, wakacyjny klimat wycieczki na ryby.
Tradycyjnie, razem z sezonowym menu, zmienia się również wystrój restauracji. Jest morsko, żeglarsko i wakacyjnie, a niektórym może się nawet zdarzyć, że rybne menu dostaną w butelce. Autorami i projektantami nowej aranżacji wnętrza już po raz trzeci są studenci poznańskiej School of Form, którzy mogą sprawdzić swoje projektowe umiejętności w praktyczny sposób – tworząc dekoracje i wystrój restauracji.
W ofercie restauracji dostępna jest również codzienna karta, która zmienia się sezonowo. W odsłonie letniej menu Concordia Taste znajdą się m.in. portugalskie kalmary nadziewane kiełbasą Chorizo i grecką fetą oraz grillowany w przyprawach tuńczyk podawany z salsą z mango i chilli. „Proste” kluski ziemniaczane są podawane z serem Pecorino i suszonymi pomidorami, a wykwintny comber jagnięcy z musem z selera. Delikatny łosoś wystąpi w towarzystwie kaszy gryczanej, a miłośnicy mocniejszych wrażeń mogą zamówić „świńskie żebro” lub grillowaną kiełbasę z dzika. W menu znajdują się również propozycje śniadaniowe. Dostępne są w różnych wariacjach: omplety, kanapki, wrapy, jajecznice, bajgle a nawet kaszka manna. Letnie menu obowiązywać będzie do końca wakacji.
W każdym tygodniu szef kuchni zaskakuje stałych bywalców restauracji przygotowując specjalne tematyczne lunchowe menu. Można je dowolnie mieszać i łączyć zamawiając danie główne wraz z zupą, lub samą zupę i deser.
Na okres wakacyjny przed Concordia Design powstał letni ogród, gdzie na świerzym powietrzu można rozpocząć dzień od „śniadanie na trawie”. Kawa jest przepyszna, lemoniada orzeźwiająca, a leżaki baardzo wygodne.
Tomasz Trąbski szef kuchni restauracji Concordia Taste zdrdza przepis na sielawę z patelni z pieczonymi batatami
Produkty dla 2 osób:
- świeża sielawa, w Poznaniu moża ja kupić u „pana Łososia” – 0.60 kg
- bataty – umyte ale nieobrane – 0.40 kg
- chilli – 1 sztuka
- kolendra – 2 gałązki
- oliwa z wytłoczyn – 100 ml
- czosnek – 1 ząbek
- limonka – 1/2 sztuki
- białe wino – 100 ml
- cukier – 1 łyżeczka
- tymianek – 1 gałązka
Sposób przygotowania:
Bataty myjemy i kroimy w „łódeczki”, następnie delikatnie pod gotowujemy przez około 5 minut, żeby delikatnie zmiękły i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika z tymiankiem i oliwą z wytłoczyn. Pieczemy, aż będą miekkie, a skórka nabierze złotawego koloru.
Wypatroszoną sielawę nacinamy delikatnie pod kątem wzdłuż kręgosłupa, tak aby ponacinać ości. Przyprawiamy rybę solą i świeżymi ziołami, po czym odstawiamy, żeby nabrała smaków (około 10 minut w lodówce). W międzyczasie przygotowujemy marynatę – emulsję. Białe wino, chilli, cukier, kolendrę, czosnek, limonkę, kolendrę i oliwę z wytłoczyn miksujemy ze sobą w blenderze na jednolitą masę, pamiętajcie żeby nie przebić marynaty a tylko połączyć smaki.
Na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy z wytłoczyn smażymi sielawę na złoty kolor. Dopiero w trakcie smażenia smaryjemy rybę marynatą po kolei z obu stron, tak aby nie ingerować w naturalny smak ryby, a tylko go wyostrzyć.
Na ryby do Concordii – Menu
Przystawki
1. Marynowany okoń z zieloną salsą, oliwkami i emulsją pietruszkową 22 zł
2. Węgorz na organicznym pumperniklu z buraczkowym chutney i musem chrzanowym 35 zł
Zupa
Pikantna zupa rybna z wątróbką z dorsza i duszonymi pomidorami 16 zł
Dania główne
1. Smażony leszcz w panierce z domowymi frytkami i sałatą 28 zł
2. Grillowana płoć z ziołami i sosem tatarskim 26 zł
3. Pieczona sielawa z paluchami z batatów i dipem czosnkowym 35 zł
Latem poznańska Concordia Design emanuje morskim klimatem dwutorowo – smakiem oraz wystrojem. Nie trzeba zatem wyjeżdżać z miasta, żeby poczuć się jak w nadmorskim kurorcie.
Więcej informacji na www.concordiadesign.pl