Nagroda za całokształt
Opublikowano: 17-06-2010

Fundacja Narodowego Stowarzyszenia Restauracji ds. Edukacji przyznała byłemu Prezydentowi American Culinary Federation – Ferdinandowi Metzowi nagrodę im. Micheala E. Hursta za całokształt pracy i wkład w dziedzinę edukacji.
– Ta nagroda jest bardziej dla wszystkich krzewicieli oświaty bardziej niż dla mnie– powiedział Ferdinand Metz, emerytowany zasłużony rektor Amerykańskiego Instytutu Kulinarnego, Hyde Park, N.Y, wspólnik zarządzający Instytutu Mistrzów Kuchni i współwłaściciel Ferdinand Metz Culinary Innovations, LLC. – Poprzez takie nagrody jak ta – przyznawanych w imieniu Michaela Hursta – nasza branża zdała sobie sprawę, że edukacja to nasza przyszłość. Nauczyciele mogliby zarabiać więcej pieniędzy na innych stanowiskach, ale jako wychowawcy, mają satysfakcję z posiadania wpływu na życie i kariery wielu osób. Nauczanie pozostawia swoja spuściznę.
Nagroda im. Michaela E. Hursta za całokształt pracy w dziedzinie edukacji powstała w 2002 roku ku czci Michaela E. Hursta, szanowanego i odnoszącego sukcesy działacza i silnego orędownika branżowej edukacji. Według stowarzyszenia nagroda jest przyznawana wybitnym nauczycielom i wychowawcom. Do grona osób uhonorowanych nagrodą należą: Dave Thomas (założyciel Wendy’s International, Inc. ), Carol Kizer (emerytowany przewodniczący wydziału hotelarstwa i gastronomii Columbus State Community College) oraz Donald Smith (wybitny profesor Washington State University).
Poprzez otrzymanie nagrody Metz został wyróżniony jako współczesny pionier edukacji, który swoją postawą daje przykład pasji i zaangażowania w dziedzinie edukacji i który wspierał edukacyjne inicjatywy NRAEF.
Metz wychował się w Niemczech, gdzie jego rodzice prowadzili hotel, sklep mięsny i restaurację. Po przybyciu do Ameryki w celu zdobycia kulinarnego wykształcenia pracował w Preakness Hills Country Club, Wayne, N.Y, w okrytej sławą restauracji Le Pavillon oraz w Hotelu Plaza w Nowym Jorku. Następnie przez 15 lat pracował w firmie H.J. Heinz, gdzie prowadził dział badań i rozwoju. Metz odegrał zasadniczą rolę w stworzeniu praktyk, systemu certyfikacji i przyznawania dyplomów szefom kuchni w Ameryce w połowie lat 70. Prze 20 lat z sukcesem prowadził „olimpijski kulinarny” zespół USA, doprowadzając go do trzech z rzędu zwycięstw na światowych mistrzostwach. Przez 4 lata obejmował stanowisko prezydenta Amerykańskiej Federacji Kulinarnej (ACF) i był pierwszym dyplomowanym mistrzem kuchni, który zdobył również tytuł magistra w dziedzinie zarządzania.
Jako rektor Amerykańskiego Instytutu Kulinarnego przez 21 lat pogratulował ponad 30 tys. absolwentom za pomyślne ukończenie szkoły. Obejmował również stanowisko prezydenta Stowarzyszenia WACS, zrzeszającego ponad 8 mln członków z 72 państw. Metz należy również do należącej do ACF Mid Hudson Culinary Association. W swojej karierze otrzymał już wiele nagród w tym m.in. Maître D’ Honneur przyznawana przez Chaîne des Rôtisseurs.
O Amerykańskiej Federacji Kulinarnej
American Culinary Federation została założona w 1929 roku jako pierwsza profesjonalna organizacja dla osób zajmujących się kulinariami w Ameryce Północnej. W 230 jednostkach na terenie całego kraju zrzesza ponad 22 tys. członków i jest kulinarnym liderem w zapewnianiu bazy edukacyjnej, szkoleń, praktyk i akredytacji. Ponadto ACF prowadzi najbardziej obszerny program certyfikacji szefów kuchni w USA. Federacji podlega drużyna kulinarna ACF Culinary Team USA, oficjalny reprezentant Stanów Zjednoczonych na ważnych międzynarodowych konkursach kulinarnych oraz Chef & Child Foundation, fundacja założona w 1989 roku, aby promować odpowiednie odżywianie i zwalczać nadwagę wśród dzieci. Więcej informacji: www.acfchefs.org
O Fundacji Narodowego Stowarzyszenia Restauracji ds. Edukacji
Jako charytatywna fundacja Narodowego Stowarzyszenia Restauracji, NRAEF podnosi poziom oferty usług restauratorów poprzez szkolenia, działalność społeczną i promocję ofert pracy. NRAEF skupia się na współpracy ze Stowarzyszeniem, aby doprowadzić branżę restauratorów i gastronomów do nowej ery lepszej koniunktury. Czyni to poprzez cenne narzędzia i zasoby potrzebne do kształcenia obecnych i napływających pracowników. Więcej o NRAEF: www.nraef.org
***
Past ACF President Ferdinand Metz, CMC, WGMC, AAC, HOF, Receives NRAEF’s Michael E. Hurst Lifetime Achievement in Education Award
Ferdinand Metz, certified master chef (CMC), world global master chef (WGMC), American Academy of Chefs (AAC), hall of fame (HOF), of Escondido, Calif., received the National Restaurant Association Educational Foundation’s (NRAEF) 2010 Michael E. Hurst Lifetime Achievement in Education Awardduring NRAEF’s Salute to Excellence event at the Hilton Chicago, May 22.
“This award is for all educators more than it is for me,” said Metz, president emeritus of The Culinary Institute of America, Hyde Park, N.Y., managing partner of The Master Chefs’ Institute and co-owner of Ferdinand Metz Culinary Innovations, LLC. “By creating an award such as this — in the name of Michael Hurst, who was an educator and an operator — the industry has realized that education is our future. Teachers could make more money in other positions, but as educators, they have the satisfaction of touching many lives and careers. Teaching leaves a legacy.”
The Michael E. Hurst Lifetime of Achievement in Education Awardwas established in 2002 in honor of Michael E. Hurst, a respected and successful operator and firm advocate of industry education. The award is presented to an outstanding educator who has made an indelible contribution to restaurant and foodservice education, according to the association. Past recipients include Dave Thomas(posthumously), founder, Wendy’s International, Inc., 2002; Carol Kizer, CCE, RD, FMP, HAAC, hospitality management department chair emeritus, Columbus State Community College, Columbus, Ohio, 2007; and Donald Smith, Westin distinguished professor, Washington State University, Pullman, Wash., 2009.
By receiving the award, Metz is recognized as a modern day pioneer for education who exemplifies passion and enthusiasm for education and has demonstrated support for the educational initiatives of NRAEF, as well as strong, positive moral character and integrity throughout his career.
Metz grew up in Germany where his parents owned a hotel, butcher shop and restaurant. After coming to America to pursue a culinary career, he worked at the Preakness Hills Country Club, Wayne, N.Y., and at the famed Le Pavillon restaurant and the Plaza Hotel in New York. He went on to begin a 15-year career at the H.J. Heinz Company, where he led the research and development effort as senior manager. Metz was instrumental in establishing the chefs’ apprenticeship, certification and master chefs’ certification program in America in the mid 1970s, and he spearheaded a 20-year successful effort of leading the United States’ “culinary Olympic” team to three consecutive world championships. He also served for four years as president of the American Culinary Federation (ACF) and was the first certified master chef, who also had earned a master’s degree in business administration.
As president of The Culinary Institute of America for 21 years, Metz saw more than 30,000 students graduate, many of whom would become leaders in the culinary field. He was recognized for his contributions by having received almost every major award, including the Lifetime Achievement Award and the induction into Who’s Who of Food and Beverage in America by the James Beard Foundation, The Medal of the French Republic and Maître D’ Honneur by the Chaîne des Rôtisseurs. He also serviced as past president of the World Association of Cooks’ Societies, an organization of 8 million members in 72 countries, and as past chairman of the board of the NRAEF. He is a member of ACF’s Mid Hudson Culinary Association.
About the American Culinary Federation
The American Culinary Federation, Inc., established in 1929, is the premier professional organization for culinarians in North America. With more than 22,000 members spanning 230 chapters nationwide, ACF is the culinary leader in offering educational resources, training, apprenticeship and accreditation. In addition, ACF operates the most comprehensive certification program for chefs in the United States. ACF is home to ACF Culinary Team USA, the official representative for the United States in major international culinary competitions, and to the Chef & Child Foundation, founded in 1989 to promote proper nutrition in children and to combat childhood obesity. For more information, visit www.acfchefs.org.
About the National Restaurant Association Educational Foundation
As the philanthropic foundation of the National Restaurant Association, the National Restaurant Association Educational Foundation (NRAEF) enhances the restaurant industry’s service to the public through education, community engagement, and promotion of career opportunities. The restaurant and foodservice industry is comprised of 945,000 restaurant and foodservice outlets and a workforce of 13 million employees, making it one of the nation’s largest employers. The NRAEF is focused on working with the Association to lead America’s restaurant industry into a new era of prosperity, prominence and participation by providing the valuable tools and resources needed to educate our current and incoming employees. For more information on the NRAEF, visit www.nraef.org.