Nagrody Eckarta Witzigmanna

Opublikowano: 30-07-2010

Książę Karol, Juan Mari oraz Elena Arzak, Cesar Giacone, Vincent Klink oraz Dieter Krieg to tegoroczni laureaci nagrody Eckarta Witzigmanna przyznawanej osobowościom, które zasłużyły się dla sztuki kulinarnej. Ceremonia wręczenia nagród we współpracy z landem Baden-Württemberg odbyła się w poniedziałek, 12 lipca 2010 w Stuttgarcie.

witzigmanpreis001.jpg

fot. Rainer Kwiotek

Książę Karol podkreślił wysiłki i wkład landu Baden-Württemberg w dziedzinę ekologicznego rolnictwa oraz w ochronę i promocję regionalnych produktów jako godne pochwały i naśladowania. „Chciałbym pogratulować władzom Baden – Württemberg za zwracanie tak dużej uwagi na dobre, zdrowe odżywianie w czasie gdy większa część świata przekształca agrokulturę  w agroprzemysł.”  – powiedział Książę Karol w wiadomości video zaprezentowanej podczas wręczania międzynarodowych nagród Eckarta Witzigmanna na zamku Neues Schloss w Stuttgarcie. – Wasze zaangażowanie wkładane w naturalną, zdrową żywność i proces jego przygotowania czyni z was wzór do naśladowania nie tylko dla Europejczyków, ale również dla całego świata.”

witzigmanpreis002.jpg witzigmanpreis003.jpg

fot. Rainer Kwiotek

Oprócz Księcia Karola Międzynarodową Nagrodę Eckarta Witzigmanna 2010, która przyznawana jest we współpracy z landem Baden-Württemberg i Organizacją Turystyczną GmbH Baden-Württemberg otrzymali: Juan Mari oraz Elena Arzak z San Sebastian (Hiszpania), Ceare Giacone z Serralunga d’Alba (Piemont), Vincent Klink ze Sttutgardu i malarz Dieter Krieg (pośmiertnie). 

 witzigmanpreis004.jpg

fot. Rainer Kwiotek

Władze landu reprezentowała Friedline Gurr-Hirsch, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa, Żywienia i Ochrony Konsumenta: – Międzynarodowa Nagroda Eckarta Witzigmanna odznacza wybitne osobowości w dziedzinie kulinariów. Gdzie indziej niż w wiodącym regionie smakoszy Niemiec powinno się przyznawać takie nagrody za wspaniałe zdolności kulinarne? – powiedziała na rozdaniu nagród Gurr-Hirsch.

Nagrody Eckarta Witzigmanna wyróżniają wybitne dokonania i wyjątkowe zaangażowanie w dziedzinie szeroko reprezentowanej sztuki kulinarnej, zdrowego  żywienia i  nienaruszającej równowagi ekologicznej produkcji żywności. Uhonorowani nagrodą w roku 2010 dołączyli do pozostałych wybitnych laureatów, do których należą m.in.: Günter Grass, Daniel Spoerri, Tomi Ungerer, Alice Waters oraz najlepsi szefowie kuchni: Ferran Adrià, Marc Haeberlin, Frédy Girardet, Harald Wohlfahrt, Dieter Müller.

witzigmanpreis005.jpg

fot. Rainer Kwiotek

Książę Karol nie mógł osobiście uczestniczyć w rozdaniu nagród z powodu wcześniejszych zobowiązań. Nagrodę w jego imieniu odebrał Philipp Fürst von Hohenlohe-Langenburg. Książę Karol planuje natomiast odwiedzić region Baden-Württemberg w przyszłym roku. Wyraził on chęć osobiście przekonać się o doskonałych regionalnych produktach oraz sposobie promocji lokalnego rolnictwa oraz produkcji żywności. W swojej nagranej wypowiedzi Książę zaznaczył: „Wiem, że w szczególności Hohenlohe jest regionem Europy z największym zagęszczeniem licencjonowanych ekologicznych farm”.

Ponadto Książę dodał, że jest „głęboko przekonany, że rozwiązaniem na wyżywienie całego świata, ochronę zasobów naturalnych i przezwyciężenie problemów z globalnym ociepleniem i tym samym zapewnienie przyszłości dla kolejnych pokoleń jest przede wszystkim praca rolników, którzy żyją i pracują w zgodzie z naturą – szczerze, z pozytywną energią, zdrową ziemią, roślinnością i zwierzętami. I gdy rolnicy pracują w ten sposób, zapewniają nam zdrową żywność. Ale ważne jest, aby coraz więcej ludzi uświadomiło to sobie i zrozumiało.”

Laureaci:

prinz_charles.jpg

Jego Królewska Wysokość Książę Karol
otrzymał Międzynarodową Nagrodę Eckarta Witzigmanna 2010 za wybitne zasługi w promocję  nienaruszającego równowagi ekologicznej rolnictwa i produkcji żywności. Jest on gorącym orędownikiem ochrony zasobów naturalnych. Jego wsparcie udzielone projektowi Terra Madre, pomogło w międzynarodowym uznaniu temu światowemu zgrupowaniu rolników, pracowników sektora żywności i gastronomów. „Nie ma dobrej kuchni bez dobrych, niezanieczyszczonych i jakościowych produktów i szefowie kuchni na całym świecie są również zobowiązani by mu podziękować”– stwierdza certyfikat.

  juan_mari_arzak.jpg      elena_arzak.jpg

Juan Mari Arzak oraz jego córka Elena, razem prowadza restauracje Arzak założoną w 1897 roku w San Sebastian. „Mój ojciec i ja pracowaliśmy wspólnie przez wiele lat – powiedziała Elena – Tworzymy autorską kuchnię: Baskijską, z nowoczesnymi akcentami i odrobina awangardy bez zaniedbywania regionalnych tradycji”. Oboje zostali odznaczeni 3 gwiazdkami Michelin.

 

  

cesare_giacone.jpg

Cesare Giacone mniej angażował się w pogoń za gwiazdkami i odznakami, ale mimo to jest wzorem dla wielu szefów kuchni na całym świecie. Thomas Keller, szef nr.1 w Ameryce (laureat z roku 2006) tak o nim mówi: „Cesare Giacone jest wybitnym człowiekiem z niepowtarzalną kulinarna wizją. Smak jego potraw jest niepowtarzalny. Jedzenie przygotowanych przez niego dań to niesamowite doświadczenie.” 

vincent__klink_.jpg

Vincent Klink, szef kuchni z Wielandshöhe w Stuttgarcie, mógłby również zostać odznaczony za swoje zdolności kulinarne, ale  jury przyznało mu jednak inną nagrodę  – za naukę i media: „ Vincent Klink łączy sztukę kulinarną ze sztuką pisania, grania na instrumentach muzycznych i zapewniania rozrywki w programach telewizyjnych w wybitny i niesamowity sposób. Dobitnie podkreśla on przesłanie, że gotowanie to również piękna sztuka."

Dieter Krieg(1937-2005) był jednym ze znanych niemieckich malarzy drugiej połowy XX wieku. W swoich obrazach często przedstawiał główki sałaty, kalafiora, porcje mięsa, smażone jajka i chrupki. Nadał produktom żywnościowym specjalne miejsce w sztuce malarskiej. 

Więcej informacji o nagrodzie: www.witzigmann-preis.de

Zdjęcia: Witzigmann-Preis ; Rainer Kwiotek

*****

International Eckart Witzigmann Prize 2010

HRH Prince Charles of Wales, Juan Mari and Elena Arzak, Cesare Giacone, Vincent Klink and Dieter Krieg are this year’s winners

Celebratory award of the prizes in partnership with the Federal State of Baden-Württemberg on Monday, 12th July 2010 in Stuttgart

Prince Charles of Wales has honoured the many efforts of Baden-Württemburg in the field of sustainable farming and in safeguarding regional products as exemplary. “I would like to congratulate the Federal State of Baden-Württemberg on placing so much importance on good, healthy nutrition in a time in which such a large part of the world is transforming agriculture into agro-industry.” The Federal State in the south-west, which is celebrated worldwide for its excellent automobile industry, has recognised that food production has to be an extremely diverse process, said Prince Charles in a video message at the award of the International Eckart Witzigmann Prize on Monday, 12th July 2010 in the Neues Schloss in Stuttgart. Prince Charles: “Your commitment to natural, healthy food combined with the art of food preparation makes you an example not only for other Europeans, but for the entire world.”

With the International Eckart Witzigmann Prize 2010, which is awarded in partnership with the Federal State of Baden-Württemberg and Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg, prizes were awarded to Juan Mari and Elena Arzak from San Sebastian (Spain), Cesare Giacone from Serralunga d’Alba (Piemont), Vincent Klink from Stuttgart and the painter Dieter Krieg (posthumously) besides the Prince of Wales.

The Federal State Government was represented by Friedlinde Gurr-Hirsch, State Secretary in the Ministry for Rural Land, Nutrition and Consumer Protection. “The International Eckart Witzigmann Prize recognises outstanding personalities in the culinary field. Where else other than in the leading gourmet region of Germany should such a prize be awarded for great culinary skill?” said Gurr-Hirsch at the prize awards.

Eckart Witzigmann’s prize awards recognise outstanding achievement and high performance in the richly facetted culinary world, healthy eating and sustainable food production. The 2010 prize-winners continue a series of recognised personalities including Günter Grass, Daniel Spoerri,Tomi Ungerer, Alice Waters, the top chefs Ferran Adrià, Marc Haeberlin, Frédy Girardet, Harald Wohlfahrtand Dieter Müller besides Carlo Petrini and Dieter Kosslick.

Prince Charles was not able to attend the prize awards in Stuttgart personally due to other engagements. He requested that his nephew, Philipp Fürst von Hohenlohe-Langenburg, receive the prize on his behalf. Prince Charles intends to visit Baden-Württemberg in the coming year. He would like to gain his own impression of the excellent regional products and the promotion of local farming and food production. Prince Charles said in his speech via video: “I know that Hohenlohe in particular is the region of Europe with the highest density of licensed ecological farms and that many farmers there raise races of animal which are almost extinct such as Limpurger cattle with its Boeuf de Hohenlohe or the Swabian-Hall swine. It is a joyous surprise to me that the Dual University in Bad Mergentheim offers the first course of study in food management with such great success.”

Prince Charles expressed that he was “deeply convinced that the solution to the feeding the world, conserving resources and overcoming the world climate problems, and thus safeguarding the future of our grandchildren, primarily lies in the work of the farmer who lives and works in harmony with nature – sincerely, with positive energy and conviction and with healthy earth, healthy plants and healthy animals. And when the farmer works in this way, he provides us with healthy food. But it is vitally important that more and more people realise and understand this.”

The Prize Winners:

His Royal Highness, Charles Prince of Wales, receives the International Eckart Witzigmann Prize 2010 for his outstanding efforts in promoting sustainable farming and food production. He himself practices ecological farming on his land and is an advocate of biological diversity and the protection of natural resources. His patronage aided the breakthrough of the Terra Madre idea, a worldwide network of farmers, food workers and gastronomes. “There is no good cuisine without good, clean and fair products and the chefs throughout the world are also obliged to give great thanks to him”, declares the certificate.

Juan Mari Arzakand his daughter Elena together run the Arzak restaurantfounded in 1897 in San Sebastian in the Basque region. "My father and I have worked in tandem for many years", she says. "We create an author’s cuisine: Basque, with contemporary, evolution and avant-garde, without neglecting regional traditions". The two of them have continually been awarded three Michelin stars since 1989.

Cesare Giacone has been less involved in the pursuit of stars and toques, but is all the more a great example to many great chefs in the world. They have all been on pilgrimage to him in Alberetto della Torre high up above the Barolo vineyards. Just like Thomas Keller, America’s number one chef (himself a 2006 prize winner) says about him: "Cesare Giacone is an exceptional man with a unique culinary vision. His dishes are complex but simple at the same time. Their taste is unforgettable. Eating is to him a euphoric experience."

Vincent Klink, a gourmet chef from Wielandshöhe in Stuttgart, was also recognised for his culinary skills. However, the jury awarded him another prize – that for science and media: "Vincent Klink combines the craft of cooking with the hand and mouth work of writing, playing music and entertaining on television in an outstanding and wonderful manner. He impressively underscores the message that cooking is an art which belongs to the most beautiful of arts and even manages to fill you up. In this way, the gourmet chef comes across in an extremely likeable way with his writing skills – sometimes peppered and sometimes with extra salt – in the culinary world”.

Dieter Krieg (1937 – 2005) was one of the most renowned German painters of the second half of the 20th century. In his large-scale paintings, Dieter Krieg often made banal things the subject of the picture: heads of lettuce, cauliflower, pieces of meat, fried eggs or chips. He gave edible things an honourable place in the art world. That is not only a great painting achievement.

More info: www.witzigmann-preis.de

Source: Witzigmann-Preis