Naturalne wypieki – Piekarnia Damanowa

Opublikowano: 12-05-2010


kopia_strona.jpgWłodzimierz Jacek Bany o swojej piekarni stworzonej z pasją….

Z zawodu jestem technikiem budowlanym, a z zamiłowania od lat kucharzem i piekarzem.

Moim marzeniem było uruchomienie własnej piekarni. Pieczywo, które wypiekam jest pieczywem w 100% z naturalnych niestandaryzowanych surowców, pozbawionym chemicznych polepszaczy.

W czasach kiedy ludzie są coraz bardziej świadomi jakości odżywiania i jego wpływu na własne zdrowie widzę nisze na naszym rynku spożywczym dla pieczywa mojego autorstwa.  Wychodząc naprzeciw zamówieniom wypiekam chleby razowe i pytlowe (białe) żytnie i pszenne na naturalnym zakwasie. Chleb otrzymany  z jego udziałem jest pieczywem o wspaniałym smaku, zapachu i wartościach odżywczych.

3_min.jpgNiewątpliwie moim największym sukcesem jest wypiek chleba gryczanego na zakwasie. Z uwagi na trudność wypieku (uzyskania zakwasu i gotowego wyrobu) chleb ten jak dotąd nie jest wypiekany w żadnej polskiej piekarni. Chleb gryczany jest jedynym, który mogą spożywać osoby nietolerujące w diecie glutenu i drożdży.

Kolejnym chlebem, którego moje dwuletnie próby wypieku zakończyły się sukcesem jest chleb esseński. Przeznaczony on jest dla osób na diecie z grupą krwi „0”- jedyne wskazane dla nich pieczywo. Jego podstawowym składnikiem jest prażone skiełkowane ziarno pszenicy. W Polsce chleb esseński nie jest wypiekany – sprowadzany jest z Niemiec i Anglii.



Innymi gatunkami chleba, którego wypiekiem zajmuję się jest pieczywo z dodatkiem mąk z ziaren takich jak:


* orzech włoski – wspaniały smak i zapach

* pestki dyni – której obecność w diecie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na raka prostaty.

* siemienia lnianego – zalecanego przez lekarzy dla osób ze schorzeniami jelitowymi.

 2_min.jpg    11_min.jpg      12_min.jpg

W miarę potrzeb rynku jestem w stanie uruchomić produkcję pieczywa uznanego i poszukiwanego na rynku (chleby pszenne, żytnie, mieszane, ciemne i jasne, bułki, chały itp.)

 20_min.jpg         14_min.jpg     26_min.jpg 

Swoją wstępną ofertę (z powodzeniem) na w/w pieczywo podstawowe i specjalistyczne skierowałem do poznańskich delikatesów „Piotr i Paweł”, restauracji (hotelu Andersia, Sheraton), producentów kanapek ( m/innymi „Marcel”, ”Jędruś”)

*****************

„Damanowa” jest piekarnią, w której pieczywo robione jest ręcznie. Powolne wzrosty kwasów i ciast zasadniczo wpływają na jakość naszego pieczywa. Taka metoda gwarantuje zawsze wysokiej jakości produkt końcowy. Każdy etap w produkcji chleba jest wykonywany wg ścisłych procedur pod opieką doświadczonych piekarzy.

Piekarnia „Damanowa” wypieka pieczywo najwyższej jakości. Podstawowym tego czynnikiem jest jakość stosowanych surowców. Do produkcji wypiekanego pieczywa używamy składników, które w żaden sposób nie były sztucznie przetwarzane lub “wzbogacane”:

 

– Mąka jest niestandaryzowana, tzn. podlegała tylko procesom mechanicznym przy jej produkcji,

– Olej słonecznikowy jest olejem z pierwszego tłoczenia i swój aromat zawdzięcza wyselekcjowanej odmianie słonecznika,

-Miód pochodzi z kaszubskiej ekologicznej pasieki,

– Oliwa extra vergine jest najwyższej jakości i jest wyrabiana na greckiej wyspie Kreta,

– Oliwki kalamata pochodzą z greckich plantacji,

– Suszone pomidory w oleju słonecznikowym z dodatkiem aromatycznych ziół, wyrabiane są w Grecji,

– Szafran pochodzi z greckiej z bioplantacji,

– Suszone i wędzone owoce pochodzą z polskich gór,

– Kompozycje przyprawowe tworzymy sami. Mielone są przed dodaniem do pieczywa,

– Sól kamienna w swoim skaldzie nie posiada dodatków przeciwzbrylających, jest naturalną solą wydobywaną w polskiej kopalni.

opakowanie_min.jpg

Produkty piekarni wyrózniają się na sklepowych półkach. Opakowane są w torebkę z „okienkiem” wraz z charakterystyczną opaską.

Zapraszamy do zapoznania się z produktami:

damanowa_opisy.doc Oferta Piekarni Damanowa.doc