Leonardo da Vinci w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

Opublikowano: 30-03-2012

Nicea 2012 – Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci  w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim to szkoła nowoczesna, otwarta na nowe wyzwania, poszukująca atrakcyjnych i skutecznych rozwiązań, których celem jest właściwe przygotowanie młodzieży do kontynuowania nauki na wyższych uczelniach i samodzielnego funkcjonowania na krajowym oraz europejskim rynku pracy.

logotypy.szkola.grodzisk

 


 

Dlatego z powodzeniem podejmujemy działania, zapewniając im finansowanie ze środków unijnych. Już wkrótce, bo w czerwcu 2012 roku, kolejna grupa naszych uczniów będzie zdobywać nowe doświadczenia, ucząc się od najlepszych. Jesteśmy bowiem w trakcie realizacji projektu Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy” w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – Mobilność IVT.

Uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich, wyłonieni w drodze rekrutacji, rozpoczęli już obowiązkowe przygotowania do nicejskiego wyjazdu. Aby sprostać stawianym wymaganiom, szybko dostosować się do nowych warunków i otrzymać wysokie oceny od francuskich praktykodawców, uczestniczą w przygotowaniu kulturowym, szkoleniach z języka francuskiego, w tym zawodowego,  a także w warsztatach pedagogicznych. Odbywającym 3-tygodniową praktykę we Francji proponujemy adekwatne do zdobywanego zawodu stanowiska: kuchnia/serwis (obsługa konsumenta/gościa hotelowego). Miejsca stażu to rekomendowane przez Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei (Organizację Goszczącą) hotele i restauracje, usytuowane w centrum miasta. Na uczestników czeka również bardzo bogaty program kulturowy, dzięki któremu –  w czasie wolnym od pracy – poznają atrakcje turystyczne Prowansji.

W ramach przygotowań do stażu uczestnicy projektu wzięli udział w – zorganizowanym przez szkołę – Konkursie Wiedzy o Kuchni Francuskiej, składającym się zarówno z części teoretycznej, jak i praktycznej.

Uczniowie zaprezentowali specjały, takie jak cielęcina w sosie pieczarkowym, kaczka w pomarańczach, schab ze śliwką, kaczka w sosie żurawinowym, naleśniki Suzette, mus czekoladowy czy ciasto galette des rois. W skład jury weszli – poza dyrekcją i nauczycielami ZS nr 1 – zaproszeni goście: Honorowy Konsul Polski w Nicei – p. Michel Forkasiewicz oraz Jego żona – p. Jolanta Forkasiewicz.

Oceniający stanęli przed ciężkim zadaniem – musieli wytypować najlepszą drużynę, co nie było łatwe, biorąc pod uwagę wysoki poziom konkursowej rywalizacji.

Warto dodać, że nagrodzeni to uczniowie, którzy odbyli staż zawodowy w Nicei w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci, bądź ci, którzy wyjadą tam w tym roku, a obecnie zdobywają wiedzę na temat Francji i szlifują umiejętności językowe.

 

Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1

koordynator projektu