Nicejskie podsumowania
Opublikowano: 29-10-2014

Dzięki zaangażowaniu nauczycieli ZS nr 1, przygotowujących przedsięwzięcie oraz wsparciu ze strony Honorowego Konsula RP w Nicei – Michela Forkasiewicza, młodzież z klas II i III (technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, technik hotelarstwa) uczyła się fachu od najlepszych w hotelarsko – gastronomicznej branży, uzyskując także osiągnięcia w ramach ECVET (europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym).
Za sprawą organizacji goszczącej – UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenia Restauratorów) zaoferowano uczniom 14 miejsc odbywania praktyki zawodowej. Były to spełniające wymagania projektu, uznane restauracje i hotele, znajdujące się w centrum miasta. Warto podkreślić fakt, że Narodowa Agencja Programu bardzo wysoko oceniła przygotowanie stażu oraz stałe i wciąż umacniane polsko – francuskie partnerstwo.
Praktykanci spotkali się z życzliwym przyjęciem ze strony nicejskich pracodawców, a także tamtejszych mediów. Już kolejny raz w poczytnej gazecie Nice Matin opublikowano artykuł, pozytywnie prezentujący polskich stażystów z Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Podczas pobytu we Francji uczestnicy projektu realizowali również bogaty program kulturowy, zwiedzając Muzeum M. Chagalla, Stare Miasto, Wzgórze Zamkowe w Nicei, Muzeum Oceanograficzne i Pałac Książęcy w Monaco, fort i Muzeum Morza na Wyspie św. Małgorzaty, St. Paul de Vence czy Muzeum Kulinarne Augusta Escoffiera w Villeneuve-Loubet.
Natomiast po powrocie do Polski stażyści przystąpili do upowszechniania rezultatów projektu i dzięki współpracy z CCIFP Francuską Izbą Przemysłowo-Handlową wzięli udział w obchodach Święta Francji, zorganizowanych w lipcu na warszawskiej Saskiej Kępie. Jedną z atrakcji festynu na ulicy Francuskiej był pokaz kulinarny, w czasie którego uczniowie Zespołu Szkół nr 1 zaprezentowali zdobyte umiejętności.
Już wkrótce stażyści będą mogli kolejny raz skorzystać z receptur przywiezionych z Nicei. Dobrą okazją stanie się spotkanie podsumowujące realizację projektu, które zakończy prowansalski poczęstunek, przygotowany przez praktykantów. Jeden z punktów programu uroczystości to wręczenie dokumentów, potwierdzających ukończenie stażu w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci, zdobycie umiejętności oraz osiągnięć ECVET. Każdy z uczestników projektu otrzyma bowiem Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat, a także Indywidualny Wykaz Osiągnięć.
mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
koordynator projektu