Żniwa smaków – konkurs kulinarny
Opublikowano: 23-04-2014

Konkurs Dziedzictwo Kulinarne Kaszub to pierwszy konkurs organizowany pod auspicjami ARR i SKP mający na celu pokazanie bogactwa kulinarnego ziemi Kaszubskiej i jej tradycji
CELE KONKURSU:
– promocja sztuki kulinarnej
– popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej
– promocja polskiej żywności
– utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce
Organizacja Mistrzostw:
- Termin KONKURSU: 17-20.07.2014
- Organizatorzy Mistrzostw: ARR i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
- Patronat Honorowy
![]() |
|||||
|
|
Zasady uczestnictwa:
W konkursie uczestniczą 2- osobowe zespoły składające się z dwóch kucharzy (bez ograniczenia wiekowego), które stawią się w dniu 17 Lipca 2014 r. do godz. 17.00, w Dolinie Charlotty Resort & SPA , Strzelinko 14, 76-200 Słupsk, Tel. 59 847 43 00
Odprawa dla zespołów, sponsorów, prasy i współorganizatorów, odbędzie się o godzinie 20:00, w Sali konferencyjnej
W dniu 18.07.2014 r., nastąpi wypłynięcie na połów dorsza, organizator zapewnia uczestnictwo dla jednego członka zespołu i dla osób chętnych po uiszczeniu wpłaty, w wysokości 200 pln.
Konkurs odbywać się będzie na terenie Doliny Charlotty Resort & SPA, w dniu 19.07.2014 i rozpocznie się oficjalnym rozpoczęciem o godzinie 9:00, a o godzinie 10:00 rozpocznie się konkurs.
Konkurs, zorganizowany jest w formie pracy zespołowej, gdzie drużyna wykonuje
- Zakąskę lub zupę z dorsza
- Danie główne z karkówki wieprzowej lub schabu wieprzowego
Zadaniem zespołu będzie wykonanie w czasie 90 minut, dwóch dań składających się z
- 8 porcji zakąski lub zupy z dorsza (brak możliwości zmiany ryby)
- 8 porcji dania głównego z karkówki wieprzowej lub schabu wieprzowego
Warunki organizacyjne
1. Do konkursu zostanie zakwalifikowane 12 dwuosobowych zespołów. O zakwalifikowaniu decyduje kreatywność i pomysłowość zgłaszanych prac w terminie do 19 czerwca 2014 r. pocztą elektroniczną na adres e -mail dariusz.zahoranski@wp.pl
Organizator po sprawdzeniu pod względem merytorycznym ogłosi listę Uczestników wraz z listą rezerwową w dniu 26 czerwca 2014 r
Zgłoszenie powinno zawierać ( druk PDF)
- Nazwiska i Imiona osób drużyny ( Szef Drużyny i kucharz )
- Telefon Kontaktowy.
- E- maill kontaktowy.
- Nazwę rodzimej restauracji / hotelu z której startuje Drużyna .
- Nazwę potraw .
- Receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw .
2. Organizator zapewnia uczestnikom nocleg oraz wyżywienie
3. W dniu konkursu kulinarnego 17.07.2014.r, stanowiska pracy zostaną wyposażone w
- Podłączenia prądowe ( dwa gniazdka elektryczne )
- Dwa stoły kuchenne,
- Jeden stół kuchenny z bieżącą wodą i zlewem
- Piec konwekcyjno parowy
- Dwie kuchenki indukcyjne
4. Każda z drużyn przywozi ze sobą
- Produkty potrzebne do wykonania dań, z wyłączeniem produktów głównych bazowych które zapewni organizator,
- Sprzęt kuchenny ( deski , noże, szumówki itd….) niezbędny do przygotowania dań konkursowych, organizator dopuszcza użycie nowoczesnego sprzętu typu Thermomix, cyrkulator Sous Vide,
- Zastawę porcelanową do serwowania wszystkich potraw
5. Wszystkie zespoły uczestniczące w konkursie dostaną zapaski kucharskie, ufundowane przez firmę CHEMAN
Zasady konkursu:
1. Przedmiotem konkursu jest wykonanie w czasie 90 minut, dwóch dań składających się z
- 8 porcji zakąski lub zupy z dorsza (brak możliwości zmiany ryby)
- 8 porcji dania głównego z karkówki wieprzowej lub schabu wieprzowego
2. Zespoły konkursowe będą wpuszczane na stanowiska w trzech turach
- Pierwsza od 10.30 do 12.00
- Druga od 12.30 do 14.00
- Trzecia 14.30 do 16.00
3. Zmagania konkursowe oceniać będą trzy składy sędziowskie
- Jury Degustacyjnej składające się z zawodowych Szefów Kuchni
- Jury techniczne składające się z zawodowych Szefów Kuchni
4. Dopuszcza się użycie, oczyszczonych warzyw i owoców (nie rozdrobnionych), sosów podstawowych i wywarów, soków,
5. Każdy Zespół ma 90 min czasu na przygotowanie dań
6. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu i lokalizacji Konkursu bez podania przyczyny.
7. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania Konkursu bez podania przyczyny.
8. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w regulaminie nie naruszając podstawowych zasad i założeń Konkursu Żniwa Smaku
9. Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji zdjęć oraz receptur uczestników, które stają się własnością organizatorów konkursu
10. Zgłoszone receptury oraz fotografie muszą być autorskie i nie mogą być kopiowane lub naruszać praw autorskich osób trzecich
11. Uczestnicy w dniu zakończenia konkursu przenoszą autorskie prawa majątkowe do przesłanych materiałów w tym do receptury i zdjęć oraz prawa do rozpowszechniania opracowań materiałów, obejmujące, bez ograniczeń terytorialnych i czasowych, wszystkie znane w momencie przeniesienia pola eksploatacji, a w szczególności: utrwalanie, zwielokrotnianie dowolną techniką, wprowadzanie do obrotu, wprowadzanie do pamięci komputera, publiczne wykonanie albo publiczne odtwarzanie, wystawianie, wyświetlanie, najem, dzierżawą, nadanie za pomocą wizji lub fonii przewodowej albo bezprzewodowej przez stacje naziemną, nadanie za pośrednictwem satelity, równoczesne i integralne nadanie utworu nadawanego przez inną organizację radiową lub telewizyjną, publikacja i dystrybucja poprzez Internet.
12. Zgłaszające się zespoły kucharskie, do konkursu Dziedzictwo Kulinarne Kaszub, wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych dla potrzeb projektu zgodnie z Ustawą o ochronie z 29. 08. 1997 r. (Dz. Nr. 133 poz. 833).
Sposób punktacji:
Jury Techniczne
Każdy Członek Jury Technicznego może przyznać MAX 60 Punktów
- Przygotowanie stanowiska pracy w tym Mis en place – max . 10 punktów
- Profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec – max . 10 punktów
- Techniki użyte w przygotowaniu max . 20 punktów
- · Ogólna praca Zespołu ( każda minuta po czasie to 5 punktów karnych ) – max . 20 punktów
Jury Degustacyjne
Każdy członek Jury Degustacyjnego może przyznać MAX 100 punktów.
• Dobór odpowiednich składników – max .20 punktów
• Prezentacja potrawy oraz estetyka wykonania– max .20 punktów
• Brak sztucznych dodatków zmieniających smak produktów – max. 20 punktów
• smak potrawy – max. 40 punktów
Sumą punktów, dwóch składów Jury, zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu
Lista nagród głównych
- · Dwutygodniowe Szkolenie Szefa Kuchni Andrzeja Bałdygi w Hotelu Bryza w Juracie
- · Laptopy
- · Telewizory
- · Nagroda specjalna za złapanie największego dorsza ( Puchar Prezesa ARR)
- · Nagroda specjalna za złapanie największej ilości ryb ( Puchar Prezesa ARR)
Harmonogram Mistrzostw
Czwartek, 7 lipiec 2014 r.
do godz. 17.00 Zakwaterowanie uczestników biorących udział w konkursie , jurorów i gości
godz. 19.00 Kolacja w formie bufetu
godz. 20.00 Odprawa ekip biorących udział w konkursie, zgłoszenia na wypłynięcie na połów dorszy
Piatek,18 lipiec 2014 r.
godz. 03.30 zbiórka, pobranie prowiantu
godz. 04.00 odjazd z parkingu hotelowego
godz. 07.00 śniadanie dla pozostałych uczestników konkursu
godz. 19 .00 powrót do hotelu
godz. 20.00 kolacja w formie bufetu
Sobota, 19 lipiec 2014 r.
godz. 07.00 śniadanie
godz. 09.00 uroczyste otwarcie konkursu przez Prezesa ARR i Krzysztofa Szulborskiego
godz. 10.00 rozpoczęcie konkursu
godz. 11.00 – 16.00 degustacje BBQ
godz. 10.30 – 17.00 koncert zespołów muzycznych
godz. 11.00 – 15.00 pokazy kulinarne, mini quizy z Prezesem ARR i Stefanem Birkiem,
Krzysztofem Szulborskim, Dariuszem Zahoranskim (do wygrania upominki od ARR i
sponsorów)
godz. 12.00 – 15.00 konkursy kulinarne dla najmłodszych prowadzone przez Adama Michalskiego
godz. 16.30 zakończenie konkursu
godz. 19.00 ogłoszenie wyników i rozdanie nagród, Galla Dinner
Niedziela,20 lipiec 2014 r.
godz. 07.00 śniadanie
godz. 12.00 zakończenie konkursu