Nowa kategoria produktów na rynku – Paola Kompoty Domowe
Opublikowano: 15-06-2010

10 czerwca w Parku Skaryszewskim w ogrodzie Karczmy u Dedka odbył się piknik, medialnie zwiastujący wprowadzenie na rynek Paola Kompotów Domowych. O produkcie opowiedziała Pani Izabela Głodek – Group Brand Manager.
Kompot Domowy to napój na co dzień. Dzięki smakowi, który przypomina domowe produkty naszych babć, szybko i łatwo urozmaicimy każdy rodzinny obiad.
Paola – Kompot Domowy stworzony na bazie owoców pochodzących z polskich sadów i ogrodów dostępny jest w trzech tradycyjnych smakach: jabłko, wiśnia i truskawka. Dzięki pojemności butelki PET 1,5l wszyscy domownicy będą mogli rozkoszować się smakiem tego delikatnego napoju.
Dopełnieniem pikniku Paoli były warsztaty kulinarne prowadzone przez Roberta Sowę. Na czterech stanowiskach osoby z publiczności przygotowywały pyszne dania. Mistrza kuchni wspomagali koledzy po fachu.
I tak bruschetta oraz grissini z szynką prosciutto wykonywana była pod bacznym okiem Sebastiana Jakimiaka. Zaś grillowane szaszłyki yakitori z łososia norweskiego w orientalnej marynacie z prażonymi ziarnami sezamu przygotowywane były pod dyrygenturą Krzysztofa Barańskiego.
Zaś sam Mistrz Robert Sowa wspomagał zespół robiący chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym. Nie możemy zapomnieć o młodym duecie, który częstował wszystkich zainteresowanych tartą z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem (na końcu podajemy przepis).
Oczywiście do tych smakowitości idealnie pasował kompot Paola. Dzień był naprawdę upalny, więc kompoty lały się strumieniami do szklanek, będąc wspaniałym orzeźwieniem.
Myślę, że każdy znajdzie swój smak kompotu, a do wyboru ma truskawkę, jabłko i wiśnię 🙂
****
TARTA Z KOZIEGO SERA
Z KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I SZPINAKIEM
Składniki dla 4 osób:200 g pokrojonego w grube plastry twardego koziego sera
3 jajka
250 ml śmietany
100 g karmelizowanej, czerwonej cebuli
100 g sparzonego szpinaku
Karmelizowana cebula:3 pokrojone w piórka czerwone cebule
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki cukru
30 ml czerwonego octu winnego
1 łyżka grenadiny
1 łyżka miodu pszczelego
Ciasto:200 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
90 g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC. Do tego dania polecam pyszny kompot wiśniowy.
SMACZNEGO!!!
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ 🙂