Nowa Sala Balowa w Hotelu Jan III Sobieski
Opublikowano: 24-02-2010

Prezentacja, która odbyła się tego wieczoru miała na celu pokazanie kontrahentom z grupy MICE (Meetings-Incentives-Conferences-Events) możliwości zmodernizowanej Sali Balowej Marysieńka.
– Chcielibyśmy, aby nasi klienci wiedzieli, że Hotel Jan III Sobieski idzie z duchem czasu, rozwija się i przekształca z myślą o nich – mówi Martyna Idźkowska, zajmująca stanowisko Sales Manager MICE & Leisure – Iluminacje świetlne, propozycje aranżacji stołów oraz dekoracje, jakie przygotowaliśmy miały na celu upewnienie naszych gości o naszej pozycji wśród sal balowych Warszawy. Marysieńka obecnie jest najnowszą sala balową stolicy, która standardami nie odbiega od propozycji pięciogwiazdkowych obiektów.
Najważniejsze zmiany, jakich dokonano w Sali Balowej to przede wszystkim generalny remont obejmujący nową wykładzinę, tapetę, nowe kolory, żyrandole, nową aranżację stołów z krzesłami oraz nową prezentację bufetu. Obecnie sala o powierzchni 1000 m² może pomieścić 500 osób przy okrągłych stołach i 800 osób przy stojących koktajlach. Wyposażono ją dodatkowo w profesjonalny sprzęt nagłośnieniowy i oświetleniowy oraz nową porcelanę na bufetach firmy Villeroy Boch.
Tego wieczoru obsługa z niezwykłą starannością dbała o zadowolenie gości.
Specjalnie na tę okazję patron kulinarny hotelu Robert Sowa przygotował wyśmienite potrawy.
W menu znalazły się m.in.:
– Marynowany łosoś norweski podany w sosie homarowym z krewetkami i koniakiem
– Kluseczki włoskie z sałatą ruckola i suszonymi pomidorami
– Smażona cukinia z pieczarkami ze świeżo palonym ziarnem sezamu
A z dań mięsnych:
– Pieczona kaczka z duetem jabłkowo-gruszkowym na aromatycznym sosie jarzębinowym
– Comber z jagnięciny nowozelandzkiej na sosie czosnkowo-rozmarynowym
Wśród dań na zimno oprócz licznych sałatek (greckiej, cesarskiej, śledziowej z gruszką) pojawiły się również takie propozycje jak: roladki z gęsi z musem grzybowym, krewetki na cykorii z musem z bakłażana czy mus z wątróbek z truskawką na chałce.
Na gości czekały także stacje live-cooking, na których przygotowywano makarony (w sosach: pomidorowym, serowym, pesto z suszonymi pomidorami) oraz krewetki ( sosy: balsamico, pesto, salsa pomidorowa).
O słodką stronę wieczoru zadbała Bożena Sikoń. Jej deserowe kreacje zyskały duże uznanie gości.
Dla uczestników tego wydarzenia przygotowano również ciekawe niespodzianki. Atrakcją wieczoru było losowanie cennych nagród m.in. pobytów w hotelach należących do grupy Vienna International Hotels & Resorts. O miłą atmosferę spotkania zadbał kwartet smyczkowy – The Strings.