„Nowe Trendy w Gastronomii” już za nami
Opublikowano: 20-10-2010

6 października w Dąbrowie Górniczej Fundacja Klubu Szefów Kuchni zorganizowała pokaz dla uczniów szkół gastronomicznych i widzów. Czołowi polscy szefowie prezentowali nowe trendy w gastronomii.
W Restauracji Hotelu Malta, obok szefów kuchni z Fundacji KSK, pojawiły się tłumy młodzieży. Przez cały dzień można było podziwiać kucharzy przy pracy. Zbigniew Kurleto, szef firmy GastroInfo, przygotowywał dziczyznę, Grzegorz Labuda z restauracji Hotelu Platinium Palace***** prezentował autorski nurt Modern Polish Cuisine. Wiesław Bober z Hotelu Verde Montana Wellnes&SPA popisywał się zdolnościami w zakresie kuchni francuskiej, a Theo Vafidis, szef firmy Greek Gourmet, prezentował rodzimą kuchnię grecką. Powodzeniem cieszył się też pokaz kuchni molekularnej, przygotowany przez Łukasza Konika z Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju.
„Nowe Trendy w Gastronomii” zostały pomyślane jako pokaz edukacyjny dla uczniów szkół gastronomicznych. I odniosły zamierzony skutek: uczniowie zadawali mnóstwo pytań, a także brali udział w konkursach, w których mogli sprawdzić swoją wiedzę.
Filmowe relacje z edukacyjnych pokazów gotowania obejrzeć można na kanale YouTube Fundacji Klubu Szefów Kuchni: http://www.youtube.com/user/KlubSzefowKuchni#p/u
Zbigniew Kurleto: http://www.youtube.com/watch?v=tQRwx-DpCA8
Grzegorz Labuda: http://www.youtube.com/watch?v=YIQrXo6AnaE
Theo Vafidis: http://www.youtube.com/watch?v=1vXKWeaHOSU
Wiesław Bober: http://www.youtube.com/watch?v=yBk_s7ST6JU
Łukasz Konik: http://www.youtube.com/watch?v=xafXPFopHZ0
Spotkaniem w Dąbrowie Górniczej Fundacja zainicjowała cykl zajęć, które mają na celu podniesienie poziomu edukacji w szkołach gastronomicznych i uświadomienie młodzieży, jakie możliwości oferuje praca kucharza i szefa kuchni. Kontakt młodych osób z doświadczeniem uznanych Szefów Kuchni ma pomóc w zrozumieniu przez uczniów rzeczywistej roli kucharza we współczesnym społeczeństwie. Możliwość dyskusji pozwoli na zapoznanie się początkującym kucharzom z warunkami pracy najlepszych restauracji w naszym kraju, a także z możliwościami współpracy z największymi firmami, działającymi na rynku gastronomicznym w Polsce i na świecie.
Szefowie kuchni, zrzeszeni w Fundacji KSK, podejmują się działań na rzecz akcji edukacyjnej charytatywnie. Misją Klubu, zawartą w statucie Fundacji, jest poprawa jakości szkolnictwa gastronomicznego w Polsce. Fundacja Klubu Szefów Kuchni dba o wykształcenie młodego pokolenia kucharzy w trosce o jakość polskiej kuchni narodowej.
Pokaz odbył się dzięki współpracy Fundacji z firmami związanymi z branżą gastronomiczną. Należy tu przede wszystkim wymienić Grupę Producentów Owoców i Warzyw „Gospodarstwo ogrodnicze T. Mularski” oraz firmę Ecolab.
Uczestnicy pokazu:
Zbigniew Kurleto – mistrz kucharski zafascynowany tradycyjną kuchnią polską i kuchnią myśliwską. Nie zapomina jednak o nowościach kulinarnych, nie jest mu obcy carving ani kuchnia molekularna. Zawodowo urodził się w znanej krakowskiej restauracji Wierzynek, w której przepracował 20 lat, przechodząc wszystkie szczeble zawodowe – od ucznia do szefa kuchni. Swoje pierwsze szlify jako szef kuchni zdobywał w ośrodku wczasowym Urzędu Rady Ministrów Arłamów podczas służby wojskowej. Od roku 2000 jest doradcą kulinarnym firmy Rational, obecnie – doradcą kulinarny, firmy MKN i Krak Gastro, a od 2004 prowadzi własną firmę doradczo-szkoleniową i usługową GastroInfo. To członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – oddział Małopolska, członek Państwowej Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie kucharz. Wielokrotnie brał udział w konkursach w kraju i zagranicą. Organizował bankiety dla Georga Busha, Michaiła Gorbaczowa, Fidela Castro i wielu innych.
Wiesław Bober– obecnie jest szefem kuchni w czterogwiazdkowym hotelu Verde Montana w Kudowie Zdrój oraz nadzoruje gastronomię w hotelu również czterogwiazdkowym Villa Verde w Zawierciu. W swoim dorobku ma pracę jako szef kuchni przez 4 lata w pięciogwiazdkowym hotelu Belweder. Jest laureatem wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą. Pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni brał udział w wydarzeniach kulinarnych : organizowanych Dniach Polskich w Kaprun (Austria) , Maso Corto (Włochy) , Międzynarodowych Targach w Berlinie oraz w Grecji propagując kuchnię polską.
Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych na terenie całej Polski. Gotował m.in. dla uczestniczek Miss Word 2007, oraz dziennikarzy, gwiazd muzycznej sceny, sportowców, polityków. Prezentuje swoje przepisy kulinarne na łamach prasy branżowej, książek, portali internetowych.
Występował w programach telewizyjnych Kawa czy Herbata, Pytanie na Śniadanie oraz w programie Druga Twarz. Współzałożyciel i V-ce Prezes śląskiego oddziału Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Jego pasją jest myślistwo. Realizując siebie chce pomagać innym.
Podczas pokazu kulinarnego zaprezentuje kuchnię francuską.
Łukasz Konik– jeden z najmłodszych Szefów kuchni w Polsce. Pochodzi z Gorzowa Wlkp. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Od niedawna członek Klubu Szefów Kuchni. Pracuje w czterogwiazdkowym Hotelu na dolnym śląsku. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki Państwowej Akademii Nauk w Warszawie, tworząc nowe smaki potraw. Od 2010 jest oficjalnym kucharzem Ekstraligowego klubu żużlowego Stali Gorzów Wlkp.
Jego wielką pasją jest kuchnia molekularna, którą zaprezentuje podczas pokazu. Jego pokazy kulinarne można było oglądać w TVN oraz TVN 24.
Grzegorz Labuda obecnie pracuje w Boutique Hotel Platinum Palace***** we Wrocławiu. Autor książek kulinarnych: „Przysmaki szlacheckie”, „Domowa Paszteciarnia”, „Niezwykłe obiady”. Podczas swojej pracy gotował m.in podczas: szczytu polsko-ukraińskiego (A. Kwaśniewski – W. Juszczenko) w 2005 roku, wizyty George’a Busha w 2007 roku, szczytu przywódców europejskich państw G6 2007. Jest ambasadorem i twórca nurtu kulinarnego Modern Polish Cuisine, który zaprezentuje podczas pokazu.
Teo Vafidis to prawdziwy ambasador greckiej kultury i kuchni w Polsce. Obecnie zajmuje się doradztwem kulinarnym dla firmy Sanechem, importuje i promuje greckie produkty, przeprowadza konsultacje i dworactwo kulinarne, catering oraz organizuje wiele imprez greckich na terenie całego kraju. Teo Vafidis to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, jest jurorem w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce. Jest pomysłodawcą i organizatorem Festiwali Kuchni Greckiej w Polsce jak również współpracy Greckiego Klubu Szefów Kuchni, z polską Fundacją Klub Szefów Kuchni mającą na celu współpracę i zaangażowanie w kształcenie młodzieży kulinarnej.
Teo Vafidis jest autorem wielu artykułów na temat greckiej gastronomi, produktów i ich możliwości zastosowania, tradycji kulturowych i świątecznych nie tylko kulinarnych itp. Teo Vafidis jest współautorem książki "Europa w kuchni" zaprasza na niezwykłą kulinarną podróż po Europie.