Nowy projekt kanału KUCHNIA+
Opublikowano: 07-10-2014

7 października startuje „Kuchnia+ poleca”, nowa inicjatywa stacji Kuchnia+, autorskiego kanału platformy nc+. Jej celem jest wyróżnienie najbardziej interesujących i wartych odwiedzenia restauracji w całym kraju. Certyfikowane lokale zostaną wyłonione w wyniku 3-etapowego procesu, opierającego się na rekomendacji internautów, ocenie redakcji kanału i badaniu anonimowego eksperta.
Punktem wyjściowym akcji „Kuchnia+ poleca” jest Karta Zasad przygotowana przez Radę Smaku, składającą się ze specjalistów zajmujących się gastronomią: szefów kuchni i ekspertów Kuchni+ Tomasza Jakubiaka i Andrzeja Polana, redaktor naczelnej magazynu „Food Service” Agaty Godlewskiej i właściciela restauracji „Boathouse” Jacka Ukwenya. Karta Zasad to dokument zawierający wskazówki i dobre praktyki prowadzenia restauracji w takich aspektach jak: jakość jedzenia oraz obsługi, sposób zarządzania czy komunikacja i marketing.
W oparciu o Kartę Zasad Kuchnia+ przygotowała 3-etapowy system oceny restauracji. W pierwszym etapie, trwającym 2 miesiące, każdy pasjonat sztuki kulinarnej może zgłosić swoją ulubioną restaurację niezależnie od jej lokalizacji i kuchni, jaką serwuje, lub oddać na nią głos na specjalnej stronie projektu www.kuchniaplus.pl/poleca. Rekomendacje społeczności skupionej wokół kanału Kuchnia+ zdecydują o awansie najczęściej polecanych lokali do kolejnej fazy. W niej restauracje zostaną poproszone o wypełnienie specjalnego formularza, który zostanie oceniony przez redakcję stacji. W ostatniej odsłonie restauracja zostanie sprawdzona przez anonimowego eksperta, który również wystawi swoją ocenę.
Jedna edycja akcji będzie trwała 3 miesiące i na jej koniec, Kuchnia+, uwzględniając wszystkie etapy oceny, przyzna certyfikat „Kuchnia+ poleca” 12 restauracjom, które będą mogły się nim posługiwać przez kolejne 12 miesięcy. Uhonorowane lokale zostaną zaprezentowane na antenie stacji w programie „cook news”, będą miały własną galerię na stronie internetowej, a dodatkowo Kuchnia+ poleci je innym na swoim fanpage’u w serwisie Facebook.
Akcja co roku będzie miała 3 odsłony, a raz do roku, spośród wszystkich certyfikowanych restauracji zostanie wybrana jedna, która uzyska tytuł Najlepszej Restauracji „Kuchnia+ poleca”.
Kuchnia+
Dodaje smaku
Kuchnia+ to pierwszy w Polsce kanał, który dostarcza inspiracji pasjonatom kulinariów, zarówno rozpoczynającym swoją przygodę z gotowaniem, jak i wytrawnym adeptom tej sztuki. W ramówce nadawanej przez 24 godziny na dobę stacja prezentuje najlepsze światowe programy takich gwiazd, jak Jamie Oliver, Anthony Bourdain czy Martha Stewart, a także własne produkcje z udziałem polskich sław gastronomii: „Jakubiak lokalnie”, „ABC GOTOWANIA”, „Z.U.P.A.” czy „David w Europie” oraz program współtworzony przez widzów stacji „Warsztaty smaku Kuchni+”. Kanał emituje także „cook news”, jedyny w Polsce program informacyjny poświęcony branży gastronomicznej i kulinarnej. Od 2009 roku stacja organizuje autorski przegląd filmów kulinarnych Kuchnia+ food film fest. Zasięg techniczny stacji to blisko 3,5 mln gospodarstw domowych. Kuchnia+ istnieje od 2006 roku. Tuż po starcie kanał został uznany za Debiut Roku przez Polską Izbę Komunikacji Elektronicznej, a w 2007 roku uhonorowany Kulinarnym Oskarem w kategorii Program Telewizyjny. Więcej informacji na www.kuchniaplus.pl i www.facebook.com/kuchniaplus.