Nowy szef kuchni w Hotelu Litwor w Zakopanem

Opublikowano: 03-03-2014

Mariusz Wójcik swoją przygodę z zawodem rozpoczynał 16 lat temu w Hotelu Pod Różą w Krakowie. Miejsce i pracę tam wspomina, jako doskonałą szkołę sztuki kulinarnej, której uczył się od włoskiego mistrza kuchni Alfredo Chiocchetti. – To właśnie pracując pod skrzydłami Alfredo upewniłem się w swoich wyborach jeśli chodzi o karierę zawodową i zrozumiałem, że nie wyobrażam sobie innego zajęcia. Przez osiem lat spędzonych w Hotelu wiele się nauczyłem – mówi Mariusz Wójcik.

szef_kuchni_litwor_poziom

 

 

To doświadczenie zaowocowało propozycją pracy na stanowisku Szefa Kuchni w krakowskich restauracjach „Main Square” oraz „Wentzl”. – Przyznaję, że z upływem czasu mój zawód fascynuje mnie coraz bardziej, nieustannie staram się poszerzać swoją wiedzę i zgłębiać tajniki kulinarne. – dodaje Mariusz Wójcik

Szef Kuchni Hotelu Litwor zdradza, że ma dużą słabość do słodyczy dlatego z upodobaniem przygotowuje torty, ciasta i wszelkie wyroby cukiernicze. Jego specjalnością jest autorski deser – strudel ananasowo – kokosowy na sosie z białej czekolady i lodami cynamonowymi, który będzie można wypróbować w restauracji Koneser Hotelu Litwor. Poza słodkościami fascynuje go kuchnia molekularna, czyli rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

 

Zapraszamy na degustację specjałów Mariusza Wójcika do Restauracji Koneser w Hotelu Litwor