Obiad Czwartkowy ? ?Płeć smaku?
Opublikowano: 09-03-2010

O tym czy smaki mają swoją płeć i czy w kuchni należy ustalić sztywne parytety dyskutowały popularne pary, m.in. Grażyna Wolszczak i Cezary Harasimowicz, Odeta i Michał Figurscy oraz Karolina Malinowska i Olivier Janiak. O swoich kulinarnych preferencjach opowiadali także aktor Sambor Czarnota i wokalista zespołu „Leszcze” – Maciej Miecznikowski.

Menu ”szyte na miarę”
Specjalną kartę dań przygotował Henryk Nieciejowski, szef kuchni Restauracji Belvedere. W menu znalazły się autorskie potrawy, które dopasowane były do gustów kobiet i mężczyzn – od ostrej i aromatycznej kuchni hinduskiej, przez będące afrodyzjakami owoce morza, aż po…golonkę. Ta ostatnia potrawa oprócz tradycyjnej wersji, podana została również w formie subtelnego ravioli i do gustu przypadła szczególnie kobietom.
Także w deserze każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Mus czekoladowy smakowicie komponował się z delikatnym aromatem wanilii z ostrą nutą kruszonego cygara.
Pomoc dla „Pajacyka”
Uczestnicy spotkania nie zapomnieli także o pomocy potrzebującym dzieciom. Podczas lutowego Obiadu Czwartkowego złożono podpisy na elegancko wydanym albumie z przepisami kulinarnymi z całego świata. Podpisana przez gwiazdy pamiątka zostanie wystawiona na licytację. Dochód z jej sprzedaży wesprze konto „Pajacyka”, akcji organizowanej przez Polską Akcję Humanitarną Janiny Ochojskiej.


