Od gorzałki do wódki – zarys historii polskiej wódki
Opublikowano: 23-11-2010

Historia polskiej wódki liczy sobie już ponad 600 lat, ale ten ważny element polskiej kultury i stylu życia rzadko spotykał się z zainteresowaniem historyków. Tę lukę wypełnia książka „Od gorzałki do wódki”, podsumowująca skomplikowane dzieje naszego narodowego trunku. Jak przekonuje autor, tradycja produkcji polskiej wódki w niczym nie ustępuje dorobkowi szkockiej whisky, irlandzkiej whiskey czy francuskiego koniaku.
Autor „Od gorzałki do wódki. Zarys historii polskiej wódki” w ciekawy sposób prowadzi czytelnika przez dzieje polskiej wódki, począwszy od średniowiecza, a skończywszy na XXI wieku. Jak wyjaśnia, pierwsza wzmianka o wódce, na początku znanej również jako okowita (od łac. aqua vitae – woda życia) lub gorzałka (od gorzałe, czyli palone, wino), pojawiła się w dokumentach w 1405 r. Zdaniem autora dane historyczne wyraźnie dowodzą, że to Polska jest „ojczyzną” wódki, która dopiero później znalazła się i doskonale zakorzeniła w Rosji.
Jak przypomina autor, pierwotnie wódka traktowana była jako lekarstwo, szybko jednak znaleziono dla niej inne zastosowania. Polacy robili i pili wódkę niezależnie od panującego akurat ustroju gospodarczego czy politycznego. Z książki można się dowiedzieć, że wódka wielokrotnie (w swych niezliczonych smakowych wariantach) była traktowana jako doskonała waluta, umożliwiająca dogadanie się z surowym okupantem czy niechętnym urzędnikiem. Aczkolwiek surowce używane do produkcji wódki często się zmieniały (pod koniec XVIII w. często pijano wódkę uzyskaną chociażby z marchwi), niezmienne jednak pozostało zamiłowanie Polaków do tego trunku. Nic więc dziwnego, że właśnie w dziedzinie wytwarzania wódki Polacy osiągnęli mistrzostwo i uznanie na całym świecie.
Atutem publikacji jest bogata galeria starych grafik oraz współczesnych zdjęć. Czytelnicy znajdą w niej również etykiety z wyrobów z XIX i XX w. oraz wódek współczesnych. Magnesem dla czytelników powinna być także olbrzymia wiedza autora w dziedzinie napojów spirytusowych. Leszek Wiwała jest bowiem uznanym ekspertem w tej kwestii. Od 2007 r. jest prezesem zarządu Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (organizacji branżowej zrzeszającej producentów napojów spirytusowych). Od 2009 r. jest wiceprezesem CEPS, czyli Europejskiej Organizacji Producentów Napojów Spirytusowych. Reprezentował producentów Polskiej Wódki w pracach Ministerstwa Rolnictwa oraz Parlamentu podczas przygotowywania polskiego stanowiska w głośnym sporze o definicję „wódki”. Uczestniczył w grupach roboczych ds. definicji wódki w Europejskiej Organizacji Napojów Spirytusowych oraz brał udział w spotkaniach dotyczących wódki w Parlamencie Europejskim. Z wykształcenia jest prawnikiem, absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego oraz Centrum Prawa Angielskiego i Europejskiego, a z zamiłowania jest historykiem.
Książka wydana przez Wydawnictwo Leon liczy 128 stron w formacie B 5, jest dostępna na stroniewww.wleon.pl w cenie 39 zł.