Odbyły się konkursy cukiernicze „Eko-ciasto 2010” i „Eko-ciastko 2010”

Opublikowano: 11-10-2010


W dniu 6 października, w trakcie targów „Gastro Hotel” we Wrocławiu odbyły się konkursy cukiernicze „Eko-ciasto 2010” i „Eko-ciastko 2010”. Konkursy zorganizowała Dolnośląska Loża Kulinarna przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim oraz organizatorem targów.

logo_gastro_hotel_wrocl001.jpg

Ideą organizowanych konkursów była popularyzacja ekologicznych produktów regionalnych i dlatego też obowiązkowym składnikiem konkursowych smakołyków był miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich oraz organiczny syrop malinowy z Doliny Baryczy. Trzecim składnikiem, który musiał być uwzględniony w recepturze konkursowych deserów była czekolada.

finalisci_na_scenie.jpg

W pierwszej grupie konkursowej („Eko-ciasto 2010”) wystąpiły ekipy z kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych oraz amatorzy. Ta grupa uczestników konkursu prezentowała gotowe ciasta przed członkami jury: Małgorzatą Rudy z Biura Handlowego CDN, Krzysztofem Kucharskim z firmy Unifine F&BI, Mirosławem Kosiem – Mistrzem Cukierni z Hotelu Park Plaza we Wrocławiu oraz Kazimierzem Malcem – Szefem Kuchni Hotelu Campanile we Wrocławiu. Profesjonaliści startujący w drugim konkursie przygotowali natomiast pokazy na scenie, w trakcie których przygotowywane były „Eko-ciastka 2010”. W tej konkurencji wymogiem było zastosowanie tych samych produktów regionalnych oraz czekolady.

eko-ciasto2010-1.jpg

Grand Prix konkursu „Eko-ciasto” zdobyła Janina Kowalczuk z Restauracji O’burger! z Wrocławia. Drugie miejsce w kategorii amatorów otrzymały Anna Kozłowska i Małgorzata Mrozik z Koła Gospodyń Wiejskich w Wojcieszowie. Miejsce trzecie zdobyła Marta Postoł ze Ścinawy.

eko_ciastko002.jpg eko-ciastko1.jpg

W konkursie dla profesjonalistów zwyciężyła Małgorzata Łuczak z Hotelu Park Plaza.

eko_ciastko001.jpg piotr_kmiec-restauracja_bernard.jpg

Miejsce drugie zdobył Krzysztof Parys z Art Hotelu, natomiast miejsce trzecie jury przyznało Piotrowi Kmieciowi z Restauracji Bernard.

Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy jak również nagrody rzeczowe. Zwycięzcy konkursu dla amatorów otrzymali komplety zastawy bolesławieckiej, natomiast profesjonaliści pojadą na 2-dniowe szkolenie z zakresu cukiernictwa organizowane przez firmę Unifine F&BI (znanego europejskiego producenta dodatków do cukiernictwa) w Centrum Szkoleniowym w Przeźmierowie koło Poznania. Dodatkowo zdobywczyni 1 miejsca w konkursie „Eko-ciastko 2010” otrzymała fontannę do czekolady.



Robert Dmochewicz

Rzecznik Prasowy Dolnośląskiej Loży Kulinarnej

http://dlk.org.pl/

http://gastro-hotel.pl/