Oficjalna relacja z 34 Kongresu WACS w Chile

Opublikowano: 21-02-2010



   wacs_for_email.jpg                                                            

Zarząd Światowego Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS) 10 lutego br na specjalnie zwołanej konferencji w Paryżu podsumował wydarzenia 34th Kongresu WACS w Chile.  Kongres w Santiago de Chile odbył się w dniach 24 – 28 stycznia 2010 roku
, podczas których: nowe kraje zostały włączone w poczet członków WACS, rozstrzygnięto konkursy kulinarne  dla szefów kuchni, określono konkursy, którym będzie patronowała organizacja przez najbliższe 2 lata, ogłoszono  nowe inicjatywy realizowane na całym świecie.

 

Do WACS przyjęto 10 nowych państw członkowskich: Bośnię i Hercegowinę, Ghanę, Honduras, Namibię, Macedonię, Pakistan, Peru, Arabię Saudyjską i Uzbekistan.zdjecie1.jpg

Prezes WACS Gissur Gudmundsson tak podsumował fakt przyjęcia nowych członków WACS: "Jesteśmy zachwyceni mogąc powitać nowe kraje, które zgłosiły swoją chęć dołączenia się do społeczności WACS, by wspólnie propagować międzynarodowe kulinarne inicjatywy, których głównym celem jest edukacja, doskonalenie warsztatu zawodowego i konkursy kulinarne. W celu zaakcentowania naszego poszerzającego się obszaru działalności włączymy się w nowe inicjatywy obejmujące swoim zasięgiem wszystkie kontynenty.” W celu usprawnienia funkcjonowania wszystkich członków na całym świecie zostali powołani nowi Dyrektorzy Regionalni WACS:

Europa Centralna – Miroslav Kubec

Europa Północna – Brendan O’Neil

Europa Południowa – Kotlic Srecko

Region Pacyfiku – Glenn Austin

Afryka/ Środkowy Wschód – Arnold Tanzer

Azja – John Sloane

Ameryki – Louis Perrotte

 

Finał Global Chefs Challenge

Pierwsze miejsce w finale Global Chefs Challenge przypadło szefowi kuchni z Indonezji. Waran Wicaya wygrał ten prestiżowy konkurs pokonując 6 konkurentów z całego świata. Tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie przyznawana jest raz na dwa lata. Uczestnikami finału tego konkursu byli laureaci eliminacji odbywających się na poszczególnych kontynentach. W finale uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować 4 daniowe menu dla 12 osób, nieodłącznym elementem konkursu było dobranie stosownych win do serwowanych posiłków. Zwycięzca konkursu Wicaya Waran, na co dzień Executive Chef w Sous Hotel Bułgari na Bali, wystąpił w konkursie z pomocnikiem Alexem Tanuhardja, który jest Prezesem Młodych Szefów Kuchni na Bali. Trenerem zwycięskiej ekipy był Andrew Garbarz.

Na drugim miejscu uplasował się zwycięzca eliminacji odbywających się w Budapeszcie (w których startował nasz polski reprezentant  Sebastian Krauzowicz – przypis. red.) – Wim Klerks z Holandii.

Trzecie miejsce zajął Ross Howell z Australii, który pracuje na stanowisku szefa kuchni w King Park Hotel.

zdjecie2.jpg

Wyniki konkursu Hans Bueschkens Junior Chefs ChallengeReprezentacja Kanady wygrała Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge. Zwycięzca tego konkursu – szef kuchni Trevor Ritchie pokonał 15 konkurentów. W konkursie mogli wziąć udział zawodnicy pełnoletni jednak nie starsi niż 25-letni. Zwycięzca Ritchie Trevor pracuje na stanowisku szefa kuchni w Queen’s Landing Hotel, w tym samym hotelu pracuje jego trener i mentor Executive Chef James Olberg.

Drugie miejsce zajął Malcolm Gooh Sok Sion z Malezji. Malcolm jest wykładowcą przedmiotów zawodowych w KDU College SDN.BHD.

Na trzeciej pozycji uplasował się Joseph Clarke z Nowej Zelandii, pracujący na stanowisku Demi Chef de Partie w Blanket Bay Lodge Glenorchy, Central Otago.

zdecie3.jpg

Nagroda za działalność humanitarną

W czasie Kongresu w Chile przyznano nagrodę za działalność humanitarną. Nagrodę otrzymał Oliver E Soe z Myanmar Chefs Association. Oliver odznaczył się niezwykłą szlachetnością i zaangażowaniem w niesieniu pomocy ofiarom cyklonu jaki nawiedził  mieszkańców Myanmar (maj 2008). Oliver zorganizował wraz z członkami swojego stowarzyszenia codziennie serwowane ciepłe posiłki dla tysięcy osób. Ostatnio po ogłoszeniu katastrofy trzęsienia ziemi na Haiti – Oliver od razu skontaktował się z Prezesem WACS deklarując chęć przekazania 50 ton żywności dla tamtejszych dzieci. Po dwóch dniach poinformował Prezesa, że tej żywności udało mu się zebrać ponad 1 tonę. Zarząd oraz wszystkie państwa członkowskie WACS są pełne podziwu dla Olivera E Soe i serdecznie mu gratulują szlachetnej i godnej naśladownictwa postawy.

zdjecie4.jpg

„Szefowie Kuchni bez Granic” – Zapowiedź 3 edycji Humanitarnej InicjatywyPrezes WACS Gissur Gudmundsson ogłosił rozpoczęcie przygotowań do wielkiej humanitarnej inicjatywy na rzecz walki z głodem w Afryce. W tym celu powołał specjalny Komitet, mający zająć się sprawami logistycznymi, komunikacją z poszczególnymi krajami członkowskimi, koordynacją działań. Funkcję szefa Komitetu dumnie przyjął zwycięzca Nagrody Humanitarnej Oliver E Soe i zadeklarował pomoc w rozwoju tej akcji.

„Podróż Szefów Kuchni przeciw Głodowi 2011”  odbędzie się w RPA w dniach 20 – 27 sierpnia, a jej celem będzie zbiórka 2 milionów Rand (około 250 milionów USD) w celu nakarmienia głodnych dzieci w Afryce. To już trzecia akcja w ramach tej szlachetnej inicjatywy, pierwsza miała miejsce w 1993 roku i wzięło w niej udział 100 szefów z całego świata. Wówczas na czele taj akcji stanął Prezes Stowarzyszenia Szefów Kuchni w RPA szef Martin Kobald. Druga miała miejsce w 2003 roku wówczas na jej czele stał dr Billy Gallagher, uczestniczyło w niej już 2000 szefów kuchni z całego świata, w tym reprezentacja 3 – osobowa z Polski – Grzegorz Kazubski, Mirosław Reszczyk i Izabela Wajnert (przyp. red)

zdecie5.jpg

Prezydent Chile Michelle Bachelet przyznała Nagrodę za Program Edukacji WACS – szefowi kuchni Michael’owi Baskette.

Pani Prezydent wyraziła prawdziwe uznanie dla inicjatywy „Szkolić Trenera” polegającej na organizacji wymiany doświadczeń pomiędzy szefami z poszczególnych krajów, w celu szerzenia wiedzy na temat specyfiki poszczególnych kuchni, stosowanych technik i kreowania nowych trendów.

W trakcie trwania uroczystości z udziałem Pani Prezydent Chile, Prezydent WACS Gissur Gudmundsson odznaczył Głównego Skarbnika  WACS Norberta Schmidiger, za jego ambitną pracę i zaangażowanie na rzecz rozwoju i umocnienia pozycji Stowarzyszenia na świecie.

Nowi Honorowi Członkowie WACS

W czasie Kongresu w Chile miała miejsce ceremonia przyznania Honorowego Członkostwa WACS dla szczególnie zasłużonych dla organizacji,  wyróżnieni zostali: 

Pan Jorge E. Monti – Brazylia

Pan Armand Steinmetz – Luksemburg

Pan István Petö – Węgry

Pan Patrick Diethelm – Szwajcaria

Pan Ondrej Antovszky – Słowacja

Pan Konrad Spinell –  Południowy Tyrol

Pan Manjit Singh Gill – Indie

Pan Tahir Amiraslanov –  Azerbejdżan

Pan Paul Moore – Australia

Pan Wir Monte Fernades – Kuba

Pan Fernando de la Fuente – Chile

Pani Jacqueline Rodríguez Echevarrí – Chile

zdjecie6.jpg

36 Kongres WACS w Norwegii w 2014 roku!Oferta Norwegii na organizację kolejnego Kongresu WACS w 2014  roku okazała się najlepsza! Za 4 lata właśnie w tym kraju spotkają się wszyscy członkowie tego światowego Stowarzyszenia. Kristine H. Hartviksen tak powiedziała po ogłoszeniu wyników: „Jesteśmy zachwyceni i podekscytowani faktem posiadania zaszczytu organizacji 36 Kongresu WACS. Hasłem Kongresu w naszym kraju będzie „Smak Norwegii 2014”, pod tym hasłem kryje się idea spotkania największych profesjonalistów w zawodzie kucharstwa i cukiernictwa – członków WACS i innych sympatyków organizacji, którzy do nas przybędą”

35 Kongres WACS 2012 będzie miał miejsce w Korei Południowej.

zdjecie7.jpg

Obrady Okrągłego Stołu Kobiet WACS pod hasłem „Czy wciąż tu jesteśmy?”Około 40 Kobiet (Ludzi!)  uczestniczyło w Kobiecym Forum WACS, była to otwarta dyskusja na temat sytuacji kobiet w branży we wszystkich 92 krajach członkowskich. Kobiety zaprezentowały wyniki inicjatyw jakie podjęły przez ostatnie 2 lata, między innymi prezentowania ich sylwetek – ścieżek kariery w specjalnym linku na oficjalnej stronie WACS. Zaprezentowały też nowe pomysły m.in. uruchomienie profilu „Women in WACS” na Facebooku, co ma pomóc w tworzeniu społeczności kobiet związanych z tym zawodem.

Seminarium poświęcone Programom Edukacji WACS – tym prowadzonym jak i planowanym

John Clancy – Przewodniczący Komitetu Edukacyjnego WACS wygłosił krótką prezentację na temat dotychczasowej działalności Komitetu, realizującego Programy: „Szkolenie Trenerów”, „Masterchef” czy Certyfikacja. Zaprezentował też plany rozwoju działalności, np. poprzez edukację młodzieży bezpośrednio w szkołach gastronomicznych.

„World Chefs” premiera nowego czasopisma wydawanego przez WACSSpecjalnie na 34 Kongres WACS wydany został pierwszy numer czasopisma „Word Chefs” skierowanego do wszytskich członków WACS. Następny numer pojawi się na The World Culinary Cup w Luksemburgu – listopad 2010. Czasopismo jest dostępne za darmo, wystarczy je pobrać ze strony internetowej  www.worldchefs.org. Wersję drukowaną można również zamówić za pośrednictwem tej strony. Serdecznie polecamy.

 zdjcie8.jpg

O Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni – WACS

Stowarzyszenie WACS zostało założone w 1928 roku w Paryżu we Francji i obecnie jest największą organizacją branżową, bo zrzeszającą 92 kraje z całego świata i reprezentującą 10 mln społeczność kucharską. WACS jest organizacją apolityczną, a jej celem jest zrzeszenie środowiska i rozwój branży gastronomicznej na wszystkich kontynentach. WACS realizuje swoje cele poprzez edukację, szkolenia i profesjonalny rozwój międzynarodowego członkostwa. WACS przez lata swojego funkcjonowania uplasowało sobie pozycję lidera i autorytetu w zakresie opinii na temat żywienia czy poziomu kulinariów na globalnym rynku. WACS to globalny głos w temacie kucharskiej profesji.

Z Kulinarnym Pozdrowieniem

Gissur Gudmundsson

WACS President

Mobil: +354 8975988
restaurant@restaurant.iswww.worldchefs.org

Więcej informacji i zdjęć  na temat Kongresu udostępnia Ragnar Fridriksson

Tel: + 33 (0)3 26 03 40 83

Mobile + 33 (0)6 64 22 33 21

Fax +33 (0)1 70 44 84 18
office@worldchefs.orgwww.worldchefs.org

Tłumaczenie i opracowanie 

Joanna Ochniak

Przewodnicząca Komisji Weryfikacyjnej OSSKiC


************************************************************************************************

Press release – 17 February 2010


World Association of Chefs Societies 34th International Congress Highlights

Including Competition Results

Paris, France. February 10 – The World Association of Chefs Societies (WACS) held their 34th

International Congress in Santiago, Chile from January 24 – 28, 2010. New countries were inducted, chefs

won prestigious competitions, and major new initiatives were announced.

The World Association of Chefs Societies is now 92 Countries Strong

Ten new country’s’ Chef Associations were formally inducted into WACS at their 34th world congress in

Santiago, Chile Jan 24 -28, 2010. The new countries are Bosnia and Herzegovina, Ghana, Honduras

(affiliated member), Namibia, Macedonia, Micronesia, Pakistan, Peru, Saudi Arabia and Uzbekistan.


World Association of Chefs’ Societies / Fédération Mondiale des Sociétés de Cuisiniers

52, Avenue Victor Hugo – F- 75116 Paris -office@worldchefs.org -www.worldchefs.org


“We’re delighted to welcome these new countries who have joined the WACS family to promote and share international culinary initiatives including education, training and competitions” says WACS president Gissur Gudmundsson. “To support our growth we are embracing new initiatives and industry partnerships, including three international WACS committees (Education, Culinary and Marketing) with representatives from all continents.

To ensure all countries are well represented at the board level, continental directors are elected every 4

years to the WACS Board of Directors. The new continental directors acclaimed and/or elected at the

congress were:

Europe Central – Miroslav Kubec

Europe North – Brendan O’Neill

Europe South – Srecko Koklic

Pacific Region – Glenn Austin

Africa/Middle East – Arnold Tanzer

Asia – John Sloane

Americas – Louis Perrotte


Indonesia Wins First Place in Global Chefs Challenge

Indonesian chef I Wayan Wicaya won first place in the prestigious Global Chefs Challenge, beating out all 6 other continental winners. The competition, one of the largest in the world, is held every two years. To participate, chefs from each country compete to win their national title, and then compete to

win the WACS continent title. Those seven winners then compete in the Global Chefs Challenge every two years, preparing a four-course dinner for twelve people. The pair also  won a concurrent wine pairing competition with their meal.

Chef I Wayan Wicaya, Executive Sous Chef of Bulgari Hotel in

Bali, was assisted by Alex Tanuhardja, a Commis Chef at Bulgar

and President of the Bali Young Chefs Club. Executive Chef

Andrew Skinner was the team coach.

Second place was awarded to Chef Wim Klerks of the

Netherlands. Wim is currently chef at restaurant Les Jumeaux.

Third place was awarded to Ross Howell of Australia. Ross is

currently the Executive Chef at Royal on the Park Hotel.

Canada Wins First Place in Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge

Canadian Chef Trevor Ritchie won first place in the Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge, beating out 15 competitors. The junior competition, also one of the largest in the world is limited to one competitor per country 25 years of age or less on the day of the competition, and who is either an apprentice or not more than one year post apprenticeship. Trevor Ritchie is currently a Restaurant Chef at Queen’s Landing Hotel. Trevor was mentored by Chef James Olberg, Executive Chef at Queen’s Landing Hotel.Second place was awarded to Malcolm Goh Sok Sion of Malaysia. He works as a culinary lecturer at KDU College SDN.BHD Third place was awarded to Joseph Clarke of New Zealand. He is currently a Demi Chef de Partie at Blanket Bay Lodge Glenorchy, Central Otago

World Association of Chefs’ Societies / Fédération Mondiale des Sociétés de Cuisiniers

52, Avenue Victor Hugo – F- 75116 Paris -office@worldchefs.org -www.worldchefs.org

Humanitarian Award Presented to Oliver E Soe from Myanmar

The Humanitarian Award was presented to Oliver E Soe from the Myanmar Chefs Association, in recognition of his broad and impactful response benefitting so many less fortunate or the victim of

natural disasters. The day after the terrible cyclone in May 2008 in Myanmar, together with the Myanmar

Chefs Association contacted Gissur Gudmundsson to set out a plan to help. Within weeks the Myanmar

Chefs Association under the umbrella of WACS distributed food and materials to the most isolated

areas of the country, and cooked food for thousands of people every day. Then the disaster in Haiti struck. Within 35 hours he contacted Gissur with an offer of 50 tons of baby food; within 48 hours he offered one million dollars of needed medical equipment. He is to be recognized for his compassion, action and impact.

“Chefs without Borders” Humanitarian Initiative Announced

Gissur Gudmundsson announces WACS humanitarian initiative “Chefs Without Borders”. To expand, coordinate and promote our humanitarian initiatives, WACS will be creating a new humanitarian ommittee over the next few weeks. Humanitarian award winner Oliver E Soe has proudly accepted to sit in this committee and help in its development.

World Chefs Tour for Hunger 2011, South Africa

From Aug 20-27 the third World Chefs Tour for Hunger will take place in South Africa and via

satellites around the world, with a fundraising goal of 2 million rand (about 250 million USD) to feed hungry children. This will be the third chef’s tour for South Africa, which began in 1993 with over 100 international chefs. Honorary president of the South African Chefs Association Martin Kobald gave an impassioned presentation, urging all countries to participate in this great event that represents the values of WACS and chefs around the world.

President of Chile Michelle Bachelet Presents WACS Education Award to Chef Michael Baskette

The Education Committee’s Chef Michael Baskette was presented with the Education Award for his work and

dedication to “Train the Trainer” by WACS Education Chair John Clancy and Chile’s President Michelle

Bachelet. Train the Trainer is a WACS program that brings together volunteer WACS expert chefs to teach and share their knowledge about cooking, baking and global cuisine to other teachers and trainers from all parts of the world who can then hand down the knowledge in their own countries.

Norbert Schmidiger, WACS Treasurer Receives the President’s Award

WACS Treasurer Norbert Schmidiger received the prestigious President’s Award from WACS president

Gissur Gudmundsson. “His outstanding work in the interest of WACS and his perseverance has helped build

a stronger organization” says Gissur.

World Association of Chefs’ Societies / Fédération Mondiale des Sociétés de Cuisiniers

52, Avenue Victor Hugo – F- 75116 Paris -office@worldchefs.org -www.worldchefs.org

New Honorary Members Welcomed into WACS In recognition of their extensive and outstanding volunteer work with WACS, the following were welcomed as

New Honorary Members:

Mr. Jorge E. Monti – Brazil

Mr. Armand Steinmetz, Luxembourg

Mr. István Petö, Hungary

Mr. Patrick Diethelm – Switzerland

Mr. Ondrej Antovszky – Slovakia

Mr. Konrad Spinell, South Tyrol

Mr. Manjit Singh Gill, India

Mr. Tahir Amiraslanov, Azerbaijan

Mr. Paul Moore – Australia

Mr. Eddy Fernades Monte – Cuba

Mr. Fernando de la Fuente, Chile

Mrs. Jacqueline Rodríguez Echevarría, Chile


WACS 36th Congress to be hosted by Norway in 2014

Norway won their bid to host the 36th WACS congress in 2014 by a vote by WACS members. “We’re

delighted and thrilled to have the honour of hosting this congress” says Kristine H. Hartviksen, President of the Norwegian Chefs Association. “Our aim is the Taste of Norway 2014 will serve as an important meeting place not only for the professional WACS members, but also for any accompanying participants”. WACS 35th congress will be held in 2012 in South Korea.

World Association of Chefs’ Societies / Fédération Mondiale des Sociétés de Cuisiniers

52, Avenue Victor Hugo – F- 75116 Paris -office@worldchefs.org -www.worldchefs.org


Women in WACS Roundtable Discussion Are We There Yet?

About 40 women (and men!) participated in the Women in WACS forum. It was an open discussion where

many suggestions were given for our objectives for the next few years, including continuing with the profiles

of women chefs from all 92 WACS member countries on the WACS website and highlighting different career

paths.

A decision was made to accelerate networking through a “Women in WACS” group via facebook. It was

agreed to start a database of women members to aid in establishing a mentorship program and further

facilitate networking.

WACS Education Seminar, Current and Future WACS Programs

John Clancy, Chair of the Education Committee gave a brief presentation on the Committee’s activities to

date and mandate going forward, including the development of Sanitation Guidelines for culinary

competitions, Train the Trainer, the Masterchef program, Certifications and development of a Recognition

Program for culinary programs. There were many points of discussion and suggestions including

development of education programs (especially for some chefs in some countries that don’t have the funds

to go to school); expanding educational programming for congresses with many demonstrations and handson

workshops, developing a web-based database of articles from chefs on various topics; and offering/

facilitating mentorships and stages.


WACS Launches Official Magazine “World Chefs” in Chile WORLD chefs

No. One OFFICIALMAGAZINE OFTHE WORLD ASSOCIATIONOF CHEFS SOCIETIES

Special World Congress Issue Anno 2010


The inaugural issue of World Chefs was launched at the 34th congress in Chile. “The

first edition of the magazine was dedicated to the World Congress just held in Santiago,

Chile. Our next magazine will focus on the World Cup in Luxembourg in November

2010” says WACS President Gissur Gudmundsson. The magazine is available for free

downloading at www.worldchefs.org. Hard copies can also be ordered online at

worldchefs.org (shipping and handling fees apply).

Wacs 2010 Chile Global Focus

City of New Culinar Chefs On International Santiago Experiences Challenge Chefs Da

About the World Association of Chefs Societies (WACS)

Founded in 1928 in Paris, France the World Association of Chefs Societies (worldchefs.org) is a global

network of national chefs associations from 92 countries, representing over 10 million professional chefs

worldwide. WACS is a non-political professional organization dedicated to maintaining and improving the

culinary standards of global cuisines. We accomplish these goals through education, training and

professional development of our international membership. As an authority and opinion leader on food,

WACS represents a global voice on all issues related to the culinary profession.

For additional information and photos please contact:

Press Contact

Ragnar Fridriksson

Office Manager

Tel: + 33 (0)3 26 03 40 83

Mobile + 33 (0)6 64 22 33 21

Fax +33 (0)1 70 44 84 18

office@worldchefs.org

www.worldchefs.org

WACS President

Gissur Gudmundsson

Mobil: +354 8975988

restaurant@restaurant.is

www.worldchefs.org

World Association of Chefs’ Societies / Fédération Mondiale des Sociétés de Cuisiniers

52, Avenue Victor Hugo – F- 75116 Paris -office@worldchefs.org -www.worldchefs.org