Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”

Opublikowano: 13-12-2010

W dniu 03 grudnia 2010 odbył się w Warszawie organizowany przez  Zespół  Szkół Spożywczo Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z o.o. finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”

  kpolnmaz_relacja001.jpg


Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: Przewodniczący Kapituły Konkursu Adam Michalski i Przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Krzysztof Szulborski. Pomimo niesprzyjających warunków pogodowych finaliści Konkursu przybyli z całego kraju. Rywalizacja już tradycyjnie odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.

kpolnmaz_relacja003.jpg kpolnmaz_relacja005.jpg

kpolnmaz_relacja007.jpg

Do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”  zakwalifikowały się szkoły:

1. Technikum Nr 1 ul. Poniatowskiego 2,  w Lesznie

2. Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa ul. Marii Konopnickiej 9 w Pułtusku

3. Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta Technikum Gastronomiczne                                    ul. Podkomorska 49 w Poznaniu

4. Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie ul. I Armii Wojska Polskiego 89 w Wyszkowie

5. Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych ul. Marii Konopnickiej 3 w Otwocku

6. Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 ul. Stacha Konwy 11 w Łomży

7. Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 Oś. Złotej Jesieni 16 w Krakowie

8. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49 w Olsztynie

9. Zespołu Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8 w Warszawie

10. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich ul. Majdańska 30/36 w Warszawie

11. Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 ul. Sienkiewicza w Łodzi

12. Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie

Niestety z powodu śnieżycy i pozamarzanych zwrotnic klejowych nie udało się dotrzeć  drużynie ze szkoły z Poznania. Ostatecznie w rywalizacji Konkursowej uczestniczyło 11 ekip.

W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

1. Dariusz Misztal, Patryk Pasztaleniec – Olsztyn

2. Dominik Tondera, Rafał Wróblewski –Warszawa ul Komorska

3. Maciej Siąkowski, Przemysław Szałczyński –Łódź

4. Daniel Podlasin, Tomasz Golianek – Pułtusk

5. Michał Tórz, Mateusz Różański – Leszno

6. Łukasz Puścian, Marcin Oleksiak – Wyszków

7. Piotr Tadej, Michał Szcześniak – Warszawa ul. Majdańska

8. Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock

9. Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa ul. Poznańska

10. Ewelina Diks, Klaudia Tyszka – Łomża

11. Mateusz Kiermasz, Norbert Szczurek – Kraków

Pełna koncentracja, olbrzymie zaangażowanie uczestników i prawie idealna cisza panująca w trakcie konkursu zadziwiała nawet jurorów. Rywalizacja kulinarna odbywała się w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych – organizatora konkursu.

      kpolnmaz_relacja009.jpg kpolnmaz_relacja011.jpg

kpolnmaz_relacja013.jpg kpolnmaz_relacja015.jpg 

Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:

kpolnmaz_relacja017.jpg

 

Jury degustacyjne w składzie:

Andrzej Bryk – przewodniczący – Akcent Catering

Grażyna Uścińska  – Restauracja Monsfera

Paweł Malewski –  Prezes Stalgast Sp. z o.o.

Artur Grajber – Szef kuchni hotelu Sheraton

Michał Tkaczyk – Szef kuchni hotelu Bristol

Robert Ziemkiewicz – Szef kuchni hotelu Holiday Inn

Jury techniczne:

Krzysztof Szulborski – przewodniczący – Prezes SPKiC

Wojciech Pasikowski – Szef kuchni „Oberża Pod Czerwonym Wieprzem”

Jacek Sulich – Szef kuchni „Lawisz”

Rywalizacja konkursowa i sposób jej przeprowadzenia obserwowały bacznym okiem, przebywające gościnnie w Warszawie nauczycielki z berlińskiej szkoły gastronomicznej.

 kpolnmaz_relacja019.jpg

Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerski. Dwa sposoby nakrycia stołu oraz test wiedzy kelnerskiej nie robił wrażenia na perfekcyjnie przygotowanych uczestnikach konkursu, do czasu gdy okazało się, iż kilka pytań w teście  wiedzy kelnerskiej jest w języku angielskim (o porozumiewaniu się i ściąganiu nie było mowy).

W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

1. Adam Łoszkowski – Olsztyn

2. Paulin Walaśkiewicz – Warszawa ul Komorska

3. Monika Neczeta –Łódź

4. Angelika Okoń – Pułtusk

5. Beata Siekaniec – Leszno

6. Paula Damętka – Wyszków

7. Wiktor Lewiński  – Warszawa ul. Majdańska

8. Tomasz Wojciechowski  – Otwock

9. Jakub Błogowski – Warszawa ul. Poznańska

10. Marta Sierzputowska – Łomża

11. Mateusz Dadał – Kraków

 kpolnmaz_relacja021.jpg kpolnmaz_relacja023.jpg

kpolnmaz_relacja027.jpg  kpolnmaz_relacja025.jpg

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii Kelnerskiej

Agnieszka Zawadzka – vice przewodnicząca

Anetta Górnik – sekretarz Konkursu

 kpolnmaz_relacja029.jpg

Poziom praktycznego przygotowania uczestników konkursu kelnerskiego był bardzo wysoki. Za tak profesjonalne przygotowanie kelnerów do rywalizacji konkursowej należą się wielkie podziękowania opiekunom zawodowym wszystkich uczniów konkursu.

    

    kpolnmaz_relacja031.jpg kpolnmaz_relacja033.jpg kpolnmaz_relacja035.jpg

kpolnmaz_relacja037.jpg kpolnmaz_relacja039.jpg kpolnmaz_relacja041.jpg


W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma niczym liść osiki na wietrze, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach. W szkolnej sali gimnastycznej  przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazy i szkolenia. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się: szkolenie i pokaz barmański, prezentacja przygotowania soków z koncentratów, pokazowe aktywne gotowanie na bazie produktów firm MININI, ALOSA, SAGA, OERLEMANS a wszystko na sprzęcie STALGAST. Również prezentacja możliwości maszynowego krojenia POBOT COUPE, pokazy wypieków PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ INTEREUROPOL oraz szkolenia z zasad higieny prowadzone przez ECOLAB. Najwięcej jednak emocji wzbudziła możliwość rzeźbienia w owocach wspólnie z członkami POLSKIEJ GRUPY CARVINGOWEJ wspieranej przez firmę GRONEX

  

kpolnmaz_relacja043.jpg kpolnmaz_relacja045.jpg

   kpolnmaz_relacja047.jpg kpolnmaz_relacja049.jpg

kpolnmaz_relacja051.jpg kpolnmaz_relacja053.jpg kpolnmaz_relacja055.jpg

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” zaszczycili swoją obecnością m.in:

W imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego Pani Marzena Rogozińska

Pan Jarosław Karcz – Burmistrz Dzielnicy Warszawa Praga Południe

Pani Ewa Kosińska – Mazowieckie Kuratorium Oświaty

Pani Barbara Krępska – Naczelnik Biura Edukacji

 

kpolnmaz_relacja057.jpg

Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i niesamowicie wyrównany o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:

I miejsce w Konkursie Kulinarnym zajęli:

 

kpolnmaz_relacja059.jpg

Piotr Tadaj, Michał Szcześniak – Warszawa ul. Majdańska

  

Zwycięskie potrawy

kpolnmaz_relacja061.jpg kpolnmaz_relacja063.jpg

II miejsce: Maciej Siąkowski, Przemysław Szałczyński – Łódź

II miejsce: Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock

 kpolnmaz_relacja065.jpg

III miejsce: Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa ul. Poznańska

III miejsce: Michał Tórz, Mateusz Różański – Leszno

III miejsce: Damian Tondera, Rafał Wróblewski – Warszawa ul. Komorska

 kpolnmaz_relacja067.jpg

I miejsce w konkursie kelnerskim zajął: Mateusz Dadał – Kraków

kpolnmaz_relacja069.jpg 

II miejsce: Monika Neczeta – Łódź

II miejsce: Paula Damętka – Wyszków

kpolnmaz_relacja071.jpg

 

III miejsce: Paulina Walaśkiewicz – Warszawa ul. Komorska

III miejsce: Adam Łoszowski – Olsztyn

III miejsce: Marta Sierzputowska – Łomża

 

kpolnmaz_relacja073.jpg

W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.

Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Łodzi w składzie:

Maciej Siąkowski  (kucharz)

Przemysław Szałczyński (kucharz)

Monika Neczeta (kelner)

Opiekun Krystyna Brzezicka

 

kpolnmaz_relacja075.jpg

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” wspierali:



kpolnmaz_relacja077.jpg 

Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

 kpolnmaz_relacja079.jpg

Oficjalne wyniki

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”

 konkurs_kelnerski.jpg

konkurs_kulinarny.jpg

grand_prix.jpg

Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater

Przewodniczący Kapituły Konkursu

„Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”

Adam Michalski