Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Opublikowano: 25-01-2012

„Doceń polskie” – wkrótce IV certyfikacja
Certyfikacja to kluczowa część dwuetapowej oceny, jakiej poddawane są wyroby ubiegające się o godło „Doceń polskie”. W procesie tym ocenia się smak produktu, ale ważny jest także wygląd, informacje zawarte na opakowaniu oraz stosunek jakości produktu do jego ceny.
Noty przyznaje grono niezależnych specjalistów, któremu przewodniczy Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W Loży Ekspertów zasiadają ponadto m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Honorowy patronat nad programem, od samego początku jego istnienia, sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dla coraz większej liczby firm ocena Loży Ekspertów stanowi cenną informację zwrotną, dlatego też liczba produktów zgłoszonych do certyfikacji stale się powiększa.
W programie biorą udział zarówno znane i duże firmy, jak i mali, lokalni producenci. Nie brakuje firm, które uczestniczą w certyfikacji po raz kolejny. Świadczy to o sile certyfikatu „Doceń polskie”, ale także o zaufaniu, jakim producenci obdarzają Lożę Ekspertów.
Po raz trzeci w programie biorą udział marki własne Intermarche. W supermarketach tej sieci można nabyć blisko 80 artykułów spożywczych wyróżnionych w programie. O godło „Doceń polskie” podczas najbliższej certyfikacji starać się będzie kolejnych 90 wyrobów – marek własnych Intermarche.
– Certyfikaty przyznawane są produktom, a nie firmom. W związku z tym producent może zgłosić do certyfikacji dowolną liczbę wyrobów – mówi Karolina Szlapańska, organizatorka Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
O przyznaniu certyfikatu nie decyduje rozmiar, ani zasięg firmy. Wszyscy producenci mają więc takie same szanse na otrzymanie upragnionego wyróżnienia.
– Co istotne, udział w certyfikacji jest bezpłatny. Dzięki temu, że nie stawiamy barier finansowych, do certyfikacji może przystąpić każda firma, której produkt posiada polski akcent – podkreśla K. Szlapańska.
Obecność tzw. polskiego czynnika w produkcie jest warunkiem koniecznym do udziału w programie „Doceń polskie”. Producent musi wykazać, że wyrób został sporządzony z rodzimych składników lub w oparciu o tradycyjny przepis. Artykuły spożywcze biorące udział w programie muszą być co najmniej produkowane w naszym kraju.
W dotychczasowych trzech certyfikacjach Loża Ekspertów oceniała szeroki asortyment produktów. O certyfikat „Doceń polskie” ubiegały się mięsa i wyroby wędliniarskie, nabiał, słodycze i desery, przekąski, napoje (również alkoholowe), przetwory warzywne i owocowe, makarony oraz dania gotowe.
Godło „Doceń polskie” przyznano m.in. produktom firm Drobgen, JAWO, Jurajska, Grześkowiak, YABRA, SEKO, ROL-PEX oraz PRIMA.
Do IV certyfikacji swoje wyroby zgłosiły zarówno duże firmy o zasięgu ogólnopolskim, jak i małe, rodzinne przedsiębiorstwa. O uznanie Loży Ekspertów starać się będą m.in. Olej Kujawski 3 Ziarna, woda rozlewni Kinga Pienińska, miody (Pasieka Pucer, firma CD) wyroby mleczarskie (MILKPOL, SM DEMI, OSM Sierpc, MASMAL), sosy TARSMAK, a także słodkości produkowane przez firmy Spomet, Bahlsen i Lambertz.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Karnawałowe menu
Opublikowano: 18-01-2012

Naszym gościom możemy zaproponować makaron orkiszowy z grzybami (fot. Goliard).
KARNAWAŁOWE MENU
W okresie świątecznym dominują tradycyjne potrawy i dobrze nam znane smaki. Boże Narodzenie to czas biesiadowania – rodzina skupia się wokół suto zastawionego stołu. Nic zatem dziwnego, że tyle uwagi przywiązujemy do przygotowania dań, które podamy w święta.
Zdecydowanie inaczej podchodzimy do zabaw i przyjęć karnawałowych. Wówczas jedzenie stanowi jedynie dodatek. Nie oznacza to jednak, że organizując przyjęcie powinniśmy się skupić tylko i wyłącznie na muzyce i zapewnieniu gościom przestrzeni do tańca. Wbrew pozorom nie trzeba dużo pracy, aby przygotować smaczne przekąski, które naszym najbliższym umilą zabawę.
Standardowym karnawałowym przysmakiem są koreczki przygotowane z wędlin, sera, warzyw, czy owoców. Ich popularność wynika z kilku czynników. To proste i szybkie w przygotowaniu przekąski, do zjedzenia których nie potrzebujemy noża i widelca i co ważne – bardzo ładnie prezentują się na talerzu.
Koreczki to typowy przykład fingerfood – mini kęsów, do zjedzenia których nie potrzebujemy sztućców. Alternatywą dla tych przekąsek są malutkie kanapeczki. Ich wykonanie także nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wyciąć z kromek chleba mniejsze części (koła, kwadraty lub trójkąty) i posmarować je ulubioną pastą. Na tak przygotowaną kanapkę możemy położyć plasterki warzyw, wędliny lub sera i spiąć wszystkie elementy wykałaczką.
Możemy do nich wykorzystać różne rodzaje pieczywa. Trzeba jednak pamiętać, że chleb nie może być dominującym składnikiem przekąsek, ma on stanowić jedynie bazę. Prostym sposobem na nadanie kanapkom eleganckiego wyglądu jest pozbawienie chleba skórki.
Przygotowanie kanapek można sobie ułatwić stosując gotowe pasty i pasztety. Ich wybór jest tak duży, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Najlepszym tego dowodem są produkty Wielkopolskiej Wytwórni Żywności PROFI. Firma ta oferuje klientom pasztety z drobiem i dodatkami (m.in. majerankiem, pomidorami i zielonym pieprzem), a także pasztety z gęsią oraz indykiem. Co ważne, smak tych produktów doceniają nie tylko klienci, ale także eksperci z branży. Pasztety PROFI mogą się bowiem poszczycić godłem „Doceń polskie”. Certyfikat ten przyznawany jest wysokiej jakości artykułom spożywczym przez Lożę Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, realizowanego pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Możemy być zatem spokojni, że kupując towary z tym znakiem, zaserwujemy naszym gościom naprawdę smaczne produkty.
Małe kanapki, mimo swoich walorów odżywczych, stanowią jedynie przekąskę. Wobec tego, warto wcześniej przygotować bardziej sycące dania, a następnie je podgrzać i podać na stół. W ten sposób gospodarze nie będą musieli na zbyt długo opuszczać gości, a jednocześnie zapewnią im pożywny posiłek.
Na domowych przyjęciach dobrze sprawdzają się potrawy z makaronem. Zaletą tego produktu jest jego uniwersalność – można podawać go na zimno, ale także na ciepło, np. w formie zapiekanek.
Dużą popularnością cieszą się również sałatki z makaronem i różnymi dodatkami: tuńczykiem, grillowanym kurczakiem, czy wędzonym łososiem. Do sałatek najczęściej dodaje się tzw. krótkie formy makaronów, a więc świderki, rurki, kokardki, czy muszelki.
Warto pamiętać, że makaron wytwarzany jest nie tylko z semoliny (mąki z pszenicy durum), ale również mąki razowej i orkiszowej.
– Orkisz to całkiem odrębny, wysokowartościowy gatunek zboża, niezwykle odporny na niekorzystne warunki pogodowe i choroby. Dlatego nie wymaga stosowania nawozów, ani środków ochrony roślin – wyjaśnia Grzegorz Nicpoń, dyrektor handlowy firmy Goliard, produkującej makarony.
– Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki, których nie znajdziemy w zwykłej pszenicy, a które działają jak antyutleniacze. Jest bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko – podsumowuje G. Nicpoń.
Wstążki z mąki orkiszowej, produkowane w firmie Goliard zyskały uznanie ekspertów programu „Doceń polskie”. Uczestnicy przyjęcia z pewnością również docenią smak oraz wartości odżywcze makaronu orkiszowego. Naszym gościom można go podać z sosem śmietanowym lub przygotować zapiekankę z pieczarkami.
Jeśli gospodarze nie przepadają za gotowaniem mogą do wspólnego przygotowania posiłków zaprosić uczestników imprezy. Pomysł ten szczególnie dobrze sprawdza się w małym gronie dobrych znajomych.
Karnawałowe przyjęcie to dobra okazja, aby odkrywać nowe smaki, w tym także nieznanych nam wcześniej gatunków alkoholu. Propozycja ta dotyczy oczywiście tylko osób pełnoletnich. W zastępstwie tradycyjnych mocnych trunków uczestnikom imprezy można zaserwować napoje, które zamiast zawartością alkoholu będą urzekały smakiem.
Okazuje się, że nawet piwo może pozytywnie zaskoczyć swoimi walorami smakowymi. Wie o tym najlepiej Mariusz Dudek, specjalista ds. produkcji Browaru Zamkowego z Raciborza. Walory smakowe produktów z tego browaru docenili fachowcy. Piwo raciborskie miodowe oraz Piwo twierdzowe otrzymały certyfikat „Doceń polskie”, a to najlepiej świadczy o wysokiej jakości tych wyrobów. Warto podkreślić, że piwa te otrzymały maksymalną ilość punktów podczas oceny i w związku z tym mogą poszczycić się tytułem TOP PRODUKT.
– Raciborskie piwo jest wytwarzane według przepisu z początku XX wieku. Do tej starej receptury wprowadzaliśmy zaledwie kilka zmian. Piwo fermentuje w otwartych kadziach, a następnie leżakuje minimum 5 tygodni. Większość prac wykonują ludzie, a nie urządzenia – mówi M. Dudek.
Piwa produkowane w Raciborzu mają charakterystyczny smak, a przez to odróżniają się od innych gatunków złocistego trunku. Mariusz Dudek zapewnia jednocześnie, że wyroby Browaru Zamkowego nie są adresowane jedynie do smakoszy. – Dokładamy starań, aby produkowane w Raciborzu piwa smakowały wszystkim, którzy go spróbują – kończy ekspert browaru.
Karnawał to przede wszystkim czas radości. Nie trzeba organizować wystawnego przyjęcia, ani eleganckiego balu, aby cieszyć się tym okresem. Grono znajomych, pyszne jedzenie i dobra muzyka sprawią, że nawet zwyczajna domówka stanie się niezapomnianym wydarzeniem.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi