Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ Mikołajki 2010
Opublikowano: 23-08-2010

"Spotkać szczęśliwych ludzi i zyskać w nich przyjaciół, zobaczyć nowe, piękne mazurskie krajobrazy, przygotować wspaniałe dania z rusztu BBQ"
Piątek 20 sierpnia był pochmurny, deszczowy a wszystkie znaki na niebie nie wskazywały, że aura będzie lepsza. Ekipy, które zgłosiły się na wielkie barbecue w Mikołajkach nie zrażały się nieprzychylną pogodą i dzielnie w strugach deszczu przygotowywały swoje stanowiska.
Na szczęście Mistrzostwa odbywały się następnego dnia więc można było liczyć na łaskawość Matki Natury. Jeszcze w piątek chwilę przed godziną 16:00 chmury rozproszyły się i na nieboskłonie zagościło słońce. Od razu zrobiło się lepiej, milej a przede wszystkim cieplej na ciele i duszy.
Po południu odbyło się zebranie informacyjne dla wszystkich drużyn, na którym Andrzej Bryk – organizator i gospodarz Mistrzostw przedstawił zasady konkursu.
W godzinach wieczornych nastąpiło oficjalne otwarcie Mistrzostw wraz z Władzami Miasta Mikołajki i spotkanie integracyjne dla wszystkich zespołów. Integracja nie trwała długo gdyż zawodnicy mieli przed sobą krótką noc z uwagi na przygotowanie mięsa (wędzenie, przyprawienie mięsa na kiełbasę) na sobotni konkurs.
Sobota 21 sierpnia przywitała Mikołajki słonecznie, zapowiadał się ciepły i pracowity dzień. Punk 9:00 Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ Mikołajki 2010 rozpoczęły się. Imprezę na scenie prowadzili: Andrzej Bryk, Grzegorz Kazubski, Adam Michalski i Mariusz Nowicki.
Wystartowało 7 drużyn:
LITWA: Stanisław Kizenewic-kapitan, Norbert Rutkowski, Marek Niedźwiadek, Arkadiusz Zalech
Catering Bracia Wiśniewscy: Piotr Górecki-kapitan,Robert Ostrowski, Dariusz Makowski, Maciej Wiśniewski
Farutex Premium Cook:Przemysław Kaczor-kapitan, Krzysztof Marciniak, Rafał Lorenc, Marcin Matysiak
CONTIKI BBQ WROCŁAW:Sebastian Witkowski-kapitan, Tomasz Sochacki, Paweł Kuchciński, Ali Mohamed Khalouf
Fire Horns BBQ : Daniel Gołębiewski-kapitan, Tomasz Gawarzyński, Robert Marszałek, Paweł Wojtkowski, Bartłomiej Heba
Belgia BBQ Team Matthias:Kurt Dekoninck-kapitan, Jeremy Levecke, Jan Scholten
Fabryka Dymu z Bydgoszczy:Grzegorz Parczewski-kapitan, Rafał Godziemski, Dariusz Gwiazda, Tomasz Welter
MAKRO – (poza konkursem) Główny Sponsor Mistrzostw
Podstawowym sprzętem niezbędnym do serwowania dań z rusztu są wielkie konstrukcje zwane grillo-wędzarniami. Na Mistrzostwachsześć drużyn wyposażonych było w profesjonalne grille zaś jeden team pokusił się o przygotowanie specjalnie na tę okazję własnego urządzenia grillująco-wędzącego.
Panowie z Fire Horns zaskoczyli nie tylko organizatorów, jurorów ale przede wszystkim odwiedzających Mistrzostwa turystów. Czarny Mały Fiat 126p z kominem na dachu cieszył się dużą popularnością a dania, które wychodziły z jego wnętrza nie odbiegały jakością ani smakiem od dań z profesjonalnych urządzeń grillujących.
Na Mistrzostwach ocenie podlegały cztery dania, które drużyny przygotowywały w ciągu całego dnia barbecue’owania, po 7 porcji z danej kategorii. Były to: ciepła przekąska z kurczaka, danie z ryby (sum), danie z wieprzowiny (karkówka) i danie z żeberek. Ponadto dodatkowym zadaniem było przygotowanie kiełbasy ( należało zastosować się do Polskiej Tradycji wyrobu kiełbas).
Dania oceniane były na dwa sposoby: bezpośrednio na stanowisku przez jurora, jak również przez „ślepe jury”, które przebywało w odosobnionym namiocie. „Ślepe jury” oceniało danie nie wiedząc przez, którą drużynę zostało wykonane.
W jury zasiadali:
Przewodniczący: Grzegorz Kazubski
Vice Przewodniczący: Marcin Bała
Sekretarz: Mariusz Nowicki
Anna Chylińska, Ewa Lada, Dariusz Zahorański, Jacek Rajnsz, Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk, Stefan Birek, Maciej Kołodziejczyk, Artur Musztyfaga, Henryk Pasternak, Jacek Jakubczak , Arkadiusz Brzozowski, Tomasz Gawarzyński, Robert Marszałek, Tomek Olechnowski, Adam Marciniak, Alicja Łepczyńska, Anna Rogozińska, Bogdan Maćkowski, Edyta Czerwińska, Emilia Sadowska, Grażyna Uścińska, Holger Zimmermann, Honorata Tkaczyk, Igor Hutnikiewicz, Iza Szwarc, Jacek Kaczorowski, Janusz Wiśniewski, Jolanta Kizieniewicz, Katarzyna Bujanowska, Mariusz Tkaczyk, Piotr Żywiec, Przemysław Wieloch, Wojciech Górski.
Każda z osób odwiedzających stanowiska poszczególnych drużyn mogła skosztować dań z rusztu. Wszyscy zainteresowani specjałami BBQ musieli zakupić cegiełkę za symboliczne 2zł i z tą cegiełką-bilecikiem udać się do wybranej drużyny. Na koniec dnia wyłonione zostały trzy drużyny, które zebrały największą liczbę cegiełek.
Dochód został przekazany na Fundację Dzieci Żywione Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. Całą akcję charytatywną dzielnie wspierali policyjni wolontariusze i ich rodziny pod wodzą Komendanta Centrum Szkolenia Policji w Legionowie inspektora Arkadiusza Brzozowskiego.
Największą ilość cegiełek zdobył Team MAKRO, niestety jako drużyna nie startująca w Mistrzostwach otrzymali tylko wyróżnienie słowne i aplauz publiczności. Zaś wśród startujących załóg najlepsze trzy miejsca zajęli:
I miejsce Belgia BBQ Team Matthias – 447
II miejsce Fire Horns – 436
III miejsce – Fabryka Dymu – 310Najlepszą kiełbasą okazał się wyrób belgijskiej drużyny. Musimy uważać gdyż rośnie nam konkurencja za granicą 🙂
Oprócz potraw mięsnych serwowanych z rusztu można było skosztować serów firmy Turek, które były miłą przekąską szczególnie dla osób nie gustujących w mięsie.
W trakcie Mistrzostw na scenie odbywały się konkursy. Za poprawną odpowiedź można było zdobyć koszulkę z Mistrzostw, która okazała się łakomym kąskiem. Publiczność chętnie udzielała odpowiedzi.
Gdy wyczekiwana przez wszystkich godzina 18:00 nadeszła, Grzegorz Kazubski i Andrzej Bryk podziękowali sponsorom, partnerom i patronom za współpracę a następnie ogłosili wyniki i wręczyli nagrody.
W KATEGORII CIEPŁA PRZEKĄSKA Z KURCZAKA:
I miejsce zajął Catering Bracia Wiśniewscy
II miejsce zajęła Fabryka Dymu
III miejsce zajął Belgia BBQ Team Matthias
W KATEGORII DANIE Z RYBY:
I miejsce zajął Farutex Premium Cook
II miejsce zajęła Drużyna z Litwy
III miejsce zajął Catering Bracia Wiśniewscy
W KATEGORII DANIE Z KARKÓWKI:
I miejsce zajął Catering Bracia Wiśniewscy
II miejsce zajął Farutex Premium Cook
III miejsce zajął Fire Horns
W KATEGORII DANIE Z ŻEBEREK:
I miejsce zajął Fire Horns
II miejsce zajął Belgia BBQ Team Matthias
III miejsce Catering Bracia Wiśniewscy
GRAND PRIX:
I miejsce Catering Bracia Wiśniewscy
II miejsce Fire Horns
III miejsce Belgia BBQ Team Matthias
Zdobywcy GRAND PRIX
Osobiście żałuję, że młoda drużyna CONTIKI BBQ z Wrocławia nie zdobyła żadnej nagrody. Panowie serwowali smakowite dania, nie mówiąc już o ogólnych wrażeniach estetycznych. No i ten motyw hawajski!
Po całym dniu na lądzie w oparach dymu, odbyło się przyjęcie na wodzie dla wszystkich uczestników Otwartych Międzynarodowych Mistrzostw Polski BBQ Mikołajki 2010.
Rejs statkiem po „Wielkich Jeziorach Mazurskich” był naprawdę miłym akcentem i wspaniałym dopełnieniem tego pełnego wrażeń dnia. Na statku było radośnie, było tanecznie i bardzo integracyjnie za co Organizatorom i Sponsorom należą się wielkie podziękowania.
Do zobaczenia za rok 🙂
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!
************
„Meet happy people and make friends with them, see new, beautiful Masurian landscapes, prepare excellent BBQ dishes”
Friday, the 20th of August was cloudy, rainy and no signs were indicating that the weather will be better. The teams, which enrolled for the big barbecue in Mikołajki were not put off by the unfavorable conditions and bravely prepared their stands in streams of rain.
Luckily, the Championships were supposed to take place the next day, so everybody was counting on the generosity of the Mother Nature. Just a while before 4 o’clock pm on Friday the sun came out from behind the clouds. Everybody immediately began to feel better, nicer and most of all warmer on the body and soul.
In the afternoon, Andrzej Bryk, the organizer and host of the Championships, presented the rules of the contest on a special meeting for all the teams.
The official opening of the Championships together with the authorities of the town Mikołajki, as well as the integration meeting for all the teams took place in the evening. The integration did not last long because the contestants had a short night ahead of them due to food preparation ( smoking, seasoning the food for the sausage) for the Saturday contest.
Sunday, the 21st of August welcomed Mikołajki with sunny weather. It promised to be a warm and busy day. The Open Polish BBQ Championships Mikołajki 2010 started strictly at 9 o’clock. The event was led on the stage by: Andrzej Bryk, Grzegorz Kazubski, Adam Michalski and Mariusz Nowicki.
7 teams took part in the contest:
LITHUANIA: Stanisław Kizenewic-captain, Norbert Rutkowski, Marek Niedźwiadek, Arkadiusz Zalech
Catering Wiśniewscy Brothers: Piotr Górecki-captain, Robert Ostrowski, Dariusz Makowski, Maciej Wiśniewski
Farutex Premium Cook: Przemysław Kaczor-captain, Krzysztof Marciniak, Rafał Lorenc, Marcin Matysiak
CONTIKI BBQ WROCŁAW: Sebastian Witkowski-captain, Tomasz Sochacki, Paweł Kuchciński, Ali Mohamed Khalouf
Fire Horns BBQ: Daniel Gołębiewski-captain, Tomasz Gawarzyński, Robert Marszałek, Paweł Wojtkowski, Bartłomiej Heba
Belgium BBQ Team Matthias: Kurt Dekoninck – captain, Jeremy Levecke, Jan Scholten
Fabryka Dymu (Smoke Factory) from Bydgoszcz: Grzegorz Parczewski-captain, Rafał Godziemski, Dariusz Gwiazda, Tomasz Welter
MAKRO – (without competing) The Main Sponsor of the Championships
The basic equipment necessary to serve grilled dishes are big structures called barbecue-smokeboxes. Six teams on the Championships were equipped in professional grills and one prepared especially for this occasion their own device for grilling and smoking.
Gentlemen from Fire Horns surprised not only the organizers and the jury but first of all the guests of the Championships. Small, black Fiat 126p with a chimney on the roof enjoyed great popularity and the dishes, which were prepared inside did not differ in quality and taste from the ones from the professional grilling devices.
On the Championships assessed were 4 dishes, which the teams prepared during the whole day, 7 portions in each category. And these were: hot appetizer from chicken, fish dish (catfish), pork dish (pork neck) and rib dish. Moreover, an additional task was the preparation of sausage ( it had to be prepared in polish traditional way of making sausages).
The dishes were assessed in two ways: directly on the stand by the juror as well as by a „blind jury”which was sitting in a separate tent. “Blind jury” was assessing the dish without the knowledge, which team prepared it.
Members of the jury: Anna Chylińska, Ewa Lada, Dariusz Zahorański, Jacek Rajnsz, Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk, Stefan Birek, Maciej Kołodziejczyk, Artur Musztyfaga, Henryk Pasternak, Jacek Sobczak, Arkadiusz Brzozowski, Tomasz Gawarzyński, Robert Marszałek, Tomek Olechnowski.
All visitors could taste the dishes prepared by the teams on each stand. Those, who were interested in BBQ delicacies had to pay a symbolic amount of 2 PLN and go to the chosen team with a special ticket. At the end of the day the donations were counted and 3 teams with the largest amount were announced.
The money was raised for charity and given to the Foundation of Children Nurtured Differently that operates in Children Health Centre.The action was supported by volunteers from the Police and their families and was led by the Chief of the Centre of Police Training superintendent Arkadiusz Borowski.
The largest amount was raised by MAKRO team, unfortunately, as a team that did not take part in the competition it received only a honourable mention and applause from the audience. The best three places among the starting teams went to:
I place Belgium BBQ Team Matthias – 447
II place Fire Horns – 436
III place – Fabryka Dymu (Smoke Factory) – 310
The best sausage turned out to be the one prepared by the Belgian team. We have to be careful because the competition abroad is growing 🙂
Apart from meat dishes served from the grill there was also an opportunity to taste cheese produced by the company Turek, which was a nice snack especially for people that do not like meat very much.
Various competitions were also organised on the stage during the Championships. For a correct answer one could win a T-shirt from the Championships, which turned out to be a tasty morsel. The audience was willing to answer the questions.
When the long-awaited 6 o’clock pm has come, Grzegorz Kazubski and Andrzej Bryk thanked the sponsors, partners and patrons for cooperation. Then they announced the results and handed in the prizes.
IN THE CATEGORY HOT APPETIZER FROM CHICKEN:
I place went to Catering Wiśniewscy Brothers
II place went to Fabryka Dymu (Smoke Factory)
III place went to Belgium BBQ Team Matthias
IN THE CATEGORY FISH DISH:
I place went to Farutex Premium Cook
II place went to the Team from Lithuania
III place went to Catering Wiśniewscy Brothers
IN THE CATEGORY DISH FROM PORK NECK:
I place went to CateringWiśniewscy Brothers
II place went to Farutex Premium Cook
III place went to Fire Horns
IN THE CATEGORY RIB DISH:
I place went to Fire Horns
II place went to Belgium BBQ Team Matthias
III place went to Catering Wiśniewscy Brothers
GRAND PRIX:
I place Catering Wiśniewscy Brothers
II place Fire Horns
III place Belgia BBQ Team Matthias
I personally regret that the young team CONTIKI BBQ from Wrocław did not win any prize. Gentlemen served delicious dishes, not to mention the general aesthetic impressions. And this Hawaiian motive!
After the whole day on the land in the clouds of smoke, there was a reception on the water for all participants of the Open International Polish Championships BBQ Mikołajki 2010.
The cruise on „Great Masurian Lakes” was a really nice note and a great complement of the adventurous day. The atmosphere on the ship was cheerful and everybody was dancing and that is why the organizers and sponsors deserve big acclaim.
See you next year! 🙂
We invite to view the photo gallery!