Pamiętamy…
Opublikowano: 31-10-2012

„Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą…”
Uroczystość Wszystkich Świętych wywodzi się głównie z czci oddawanej męczennikom, którzy poświęcili swoje życie dla wiary w Chrystusa. Pierwotnie święto to obchodzono 13 maja. W 837 roku Papież Grzegorz IV rozporządził aby to 1 listopada był dniem poświęconym pamięci, nie tylko męczenników ale wszystkich świętych Kościoła katolickiego.
Początek listopada ze względu na święto skłania do refleksji nad kwestią życia i śmierci. To czas kiedy częściej wracamy pamięcią do osób, które od nas odeszły, zostawiły po sobie pustkę. Codziennie żegnamy najbliższych, dalszych znajomych, ludzi ze świata polityki, biznesu, z różnych środowisk i grup społecznych.
Polska gastronomia w ostatnich latach pożegnała wielu wspaniałych wartościowych ludzi. Któż nie pamięta anegdot dotyczących jedzenia w wykonaniu Maćka Kuronia czy Tadeusza Matysiaka, który jako szef kuchni starał się ocalić od zapomnienia przepisy i umiejętności, które w wielu miejscach zostały dawno zapomniane. Wspominamy także Zdzisława Nowickiego guru świata barmańskiego i Krzysztofa Woska – małomównego, o wielkim sercu wielkiego przyjaciela barmanów.
W tym roku niestety dołączyli do nich Krzysiek Karczewski – zawsze pogodny i przyjacielski manager w restauracji META, Hanna Szymanderska – pierwsza dama polskiej gastronomii, Grzegorz Komendarek – najsłynniejszy kucharz wśród aktorów i Jurek Chojnacki – wieloletni kucharz i szef kuchni, wspaniały kolega.
Lista tych, którzy odeszli jest długa, nie sposób wymienić wszystkich. Niestety każdego dnia na liście przybywa na nazwisk. Nie tylko w zaduszki pamiętajmy o nich, ale szczególnie w tym dniu zapalmy symboliczną świeczkę w ich intencji. Niech żyją w naszych sercach i zostaną na zawsze w naszej pamięci.