Pesto alla Genovese zaserwują w Katowicach
Opublikowano: 14-01-2011

Pesto Genovese to oficjalne danie tegorocznej edycji Międzynarodowego Dnia Kuchni Włoskiej, który obchodzony będzie 17 stycznia. To już czwarta edycja tego święta. W poprzednich latach oficjalnymi potrawami obchodów były: Pasta Alla Carbonara, Risotto Alla Milanese oraz Tagliatelle al Ragu Bolognese.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej będzie ogólnoświatowym świętem autentycznej i wysokojakościowej kuchni włoskiej i będzie miał na celu ochronę jej przed fałszowaniem i podrabianiem. Tysiące szefów kuchni i restauratorów na całym świecie przygotuje w tym samym czasie Pesto Genovese z makaronem na podstawie oryginalnego tradycyjnego przepisu.
Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej zrodził się z misji: „ naszym celem jest bez wątpienia edukowanie konsumentów na całym świecie, ale przede wszystkim, chcemy chronić ich prawa do otrzymywania tego za co tak naprawdę płacą odwiedzając restauracje nazywające się „włoskimi”, czyli autentyczne i wysokojakościowe potrawy kuchni włoskiej” – powiedział Rosario Scarpato, dyrektor MDKW 2011.
Liczba szefów kuchni i restauratorów, którzy przyłączają się do obchodów rośnie z każdym rokiem. W roku 2011 jedyną restauracją z Polski, która oficjalnie zarejestrowała się do uczestnictwa w Międzynarodowym Dniu Kuchni Włoskiej jest katowicka restauracja Bierhalle.
Mapę wszystkich restauracji na świecie uczestniczących w tym włoskim kulinarnym święcie można obejrzeć klikając na poniższy link: http://www.itchefs-gvci.com/idic2011/map.htm
Więcej informacji:
http://www.itchefs-gvci.com/?option=com_content&view=category&layout=blog&id=169&Itemid=1016