Pierre Gagnaire otwiera nową restaurację

Opublikowano: 05-02-2010

1232597_champagne_and_ice_cream.jpg

Znany francuski szef kuchni Pierre Gagnaire, zdobywca trzech gwiazdek Michelin, otworzy swoją pierwszą restaurację w Tokio. Otwarcie nastąpi 19 marca 2010 roku. Lokal będzie się mieścił na 36 piętrze hotelu ANA Intercontinental Tokyo w renomowanej dzielnicy Akasaka.

To już druga współpraca Pierra Gagnaire z tą siecią hoteli. Pierwszą nawiązał z hotelem Intercontinental w Dubaju. Słynący ze swej dbałości o każdy szczegół Gagnaire ma być odpowiedzialny za osobiste przygotowanie menu, które będzie się zmieniać zgodnie z porami roku. 

Ten 59-letni szef kuchni rozpoczynał swoją karierę w St. Etienne w środkowej Francji. Spędził 10 lat pracując w restauracjach w Paryżu i Lyonie. Obecnie prowadzi 7 restauracji na całym świecie: w Las Vegas, Dubaju, Paryżu, Seulu, Hong Kongu, Courchevel i Londynie. Jego paryska restauracja zajęła w 2008 r. trzecie miejsce w rankingu 50 najlepszych restauracji świata organizowanym przez brytyjski magazyn Restaurant Magazine UK.

Źródło: http://www.anaintercontinental-tokyo.jp/pierre_gagnaire/eng/index.html