„DOCEŃ POLSKIE” – pierwsza certyfikacja produktów
Opublikowano: 08-04-2011

W dniu 6 kwietnia br. w krakowskim Hotelu Swing miała miejsce pierwsza certyfikacja produktów zgłoszonych do udziału w ogólnopolskim programie promocyjnym DOCEŃ POLSKIE. Głównym celem programu, realizowanego pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest promocja i wsparcie naszych rodzimych wyrobów i ich producentów.
Wyroby oceniała komisja w składzie:
-
Jarosław Kujawa (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi),
-
Celina Helbik (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP),
-
Grzegorz Bieniek (UPEMI),
-
Aleksandra Uszyńska (Polskie Mięso),
-
Matylda Stanowska (Agencja Good News PR)
-
Mirek Drewniak (Klub Szefów Kuchni) – przewodniczący komisji.
Prace komisji pozwoliły na przyznanie Certyfikatów następującym produktom:
Swoja ze słoja – BACÓWKA
Szynka naturalna bez polifosforanów – Firma LUKULLUS
Pierogi wiejskie z kaszą i grzybami – Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT
Krokiety hetmańskie – Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT J.Grot
Karczek tradycyjny – Zakłady Mięsne SZUBRYT
Szynka swojska tradycyjna – Zakłady Mięsne SZUBRYT
Stek wołowy T-BONE – KRZYŻANOWSCY
Kiełbasa krucha z wędzarni – Zakłady Mięsne KONARCZAK
Szynka tradycyjna – Zakłady Mięsne KONARCZAK
Ogonówka z wędzarni – Zakłady Mięsne SKIBA
Biała – Zakłady Mięsne SKIBA
Kiełbasa mysłowicka krucha – Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Kiełbasa szynkowa – Zakłady Mięsne PARUZEL
Boczek ze starej spiżarni – Zakłady Mięsne NIEBIESZCZAŃSCY
Krakowska ze starej spiżarni – Zakłady Mięsne NIEBIESZCZAŃSCY
Pasztet dworski z królika – Wielkopolska Wytwórnia Żywności PROFI
Kabanos Kmicica – GZELLA
Kiełbasa wiejska z kurczaka – KONSPOL HOLDING
Hot – dog Classic – KONSPOL HOLDING
Pasztet kremowy – Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Polędwica surowa wędzona – Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Szynkowa – Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Myśliwska – Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Szynka gotowana – Zakłady Mięsne POLIWCZAK
Pasztet z pieca – PEKLIMAR
Kiełbasa swojska pilznańska – Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „TAURUS”
Posiadanie znaku promocyjnego DOCEŃ POLSKIE daje szereg korzyści – każdy klient sięgający po wyroby z logo DOCEŃ POLSKIE może mieć pewność, iż ma do czynienia z produktem z najwyższej półki, zaś każdy producent – zdobywca certyfikatu DOCEŃ POLSKIE otrzymuje szerokie wsparcie promocyjne na różnych płaszczyznach i za pośrednictwem różnych nośników informacji – mediów tradycyjnych i elektronicznych. Znak promocyjny DOCEŃ POLSKIE to gwarancja najwyższej polskiej jakości.

Uczestnictwo w programie, gwarantuje szerokie wsparcie promocyjne ze strony Gazety Wyborczej (tygodnika Palce Lizać), serwisu internetowego docenpolskie.pl, portali internetowych oraz mediów związanych z kulinariami.
Produkty do oceny mogą być zgłaszane bezpłatnie, przez producentów, lub nominowane przez Lożę Ekspertów. Ocena dostarczonych produktów prowadzona będzie przynajmniej cztery razy w roku.
Program promocyjny „Doceń polskie” posiada honorowy patronat Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Współpracę merytoryczną nad oceną/przyznaniem znaku sprawują: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso, UPEMI oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym z etapów rozwoju Programu „Doceń polskie” będzie uruchomienie serwisu internetowego KupujNajlepsze.pl.