Pierwszy dzień Tragów EuroGastro 2011- za nami
Opublikowano: 24-03-2011


Pierwszy dzień XV edycji Międzynarodowych Targów EuroGastro 2011 w Warszawie upłynął pod egidą Festiwalu Kuchni Greckiej oraz Eliminacji Baristów, a takżę wspaniałej oferty wystawców z kraju i zagranicy. A jak samemu można było się przekonać, tegoroczna oferta wystawiennicza jest okazała i godna uwagi.
W trakcie tegorocznej edycji targów wystawiło swoje stoiska 261 firm z 14 państw: Austrii, Belgii, Czech, Estonii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski, Szwecji, Turcji, Ukrainy i Włoch.
Podobnie jak w zeszłym roku, w tym również nie zabrakło stoisk producentów i dystrybutorów praktycznie każdego produktu czy towaru niezbędnego w branży HoReCa.

W czasie trwania pierwszego dnia targów odbył się półfinał X SCAE Mistrzostw Polski Baristów 2011. Zasady eliminacji były bardzo ostre: każdy z uczestników w czasie 15 minut serwował 4 Jurorom: espresso, cappuccino i bezalkoholowy napój na bazie espresso.
Największe zainteresowanie wzbudzał jednak VI Festiwal Kuchni Greckiej. Pierwszy raz zorganizowano go w tak nietypowych okolicznościach, jakimi są Targi Wystawiennicze. Mimo to Festiwal Kuchni Greckiej okazał się największą atrakcją i wzbudził ogromne zainteresowanie odwiedzających targi. Publiczność licznie oblegała stanowisko konkursowe i chłonęła wiedzę o greckiej kuchni. I nie tylko słuchając informacji jakich udzielał Theo Vafidiso oraz jego greccy goście w osobie: Militosa Karoubasa, Vassilisa Karoubosa oraz Athanasiosa Skourasa, ale również z możliwości obserwowania zawodników w trakcie gotowania.
W tegorocznym konkursie wzięło udział 12 zawodników z całej Polski. W międzynarodowym Jury konkursowym zasiedli między innymi mistrzowie kulinarni: Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Jarek Walcyzk, Teofilos Vafididis oraz Prezes i V-ce Prezes Klubu Szefów Kuchni Ateny w składzie: Militos Karoubas, Vassilisa Karoubas oraz Athanasios Skouras.
Po wielogodzinnych zmaganiach konkursowych Jury jednogłośnie pierwsze miejsce przyznało:
Jarosławowi Mikołajczykowi z Hotelu Bohema***** w Bydgoszczy. Zajęcie I miejsca nominowało uczestnika do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2011.

II miejsce przypadło Arkadiuszowi Kruszik z Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju

III miejsce zajął Bogdan Rewera z Zamku Dubiecko

Lecz nikt, kto widział nie jest w stanie zapomnieć prac, które wykonane zostały w trakcie III Polskiego Festiwalu Carvingu, który kolejny rok odbywał się w Trakcie Festiwalu Kuchni Greckiej.

Pod czujnym okiem pomysłodawcy Konkursu Mirosława Bobrowskiego wyłoniono zwycięzców.
Piękną i bardzo złożona rzeźbę wykonał Piotr Wasik z Uniwersytetu Opolskiego, tym samym zajął I miejsce.

II miejsce uzyskał Tomasz Szpalek z „Owocowych Dekoracji”, a III miejsce przypadło w udziale Łukaszowi Szewczykowi z „Pracowni Sztuki Kulinarnej”.
