Podsumowanie Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku 5-6.06.2010 r.

Opublikowano: 08-06-2010

prot_mfk001.jpgW dniach 5-6 czerwca 2010 r. w Parku Plany w Białymstoku odbył się Międzynarodowy Festiwal Kuchni. Była to już trzecia edycja Festiwalu, którego organizatorem była Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Urząd Miejski w Białymstoku.

Honorowy patronat nad Festiwalem objęli: Marszałek Województwa Podlaskiego, Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Starosta Powiatu Białostockiego, Polska Organizacja Turystyczna, Klub Szefów Kuchni.

Patronat medialny objęli: Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Rynek Podróży, Aktualności Turystyczne, TVP Białystok, TV Białystok, Polskie Radio Białystok, Radio Akadera, Gazeta Wyborcza, Magazyn Świat Podróże Kultura, BiałystokOnline, NewsGastro.pl, Potrawyregionalne.pl, Papaja.pl, PolskaNiezwykła.pl

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0219.jpgImpreza odbyła się  w formie Konkursu Kulinarnego, w którym wzięli udział profesjonalni kucharze jak i kochający gotowanie amatorzy. Pierwszego dnia rywalizowali kucharze z Polski, natomiast drugiego dnia kucharze z zagranicy. Profesjonaliści gotowali na oczach jurorów i publiczności, natomiast amatorzy zaprezentowali gotowe wyroby kulinarne na własnych stoiskach.

W kategorii Kucharze Profesjonaliści w etapie ogólnopolskim uczestniczyło 7 ekip dwuosobowychnatomiast w etapie międzynarodowym 5 ekip.

 Profesjonaliści zakwalifikowani do udziału w etapie ogólnopolskim:

1.    Restauracja TOAST z Białegostoku

Szef ekipy : Artur Lenczewski, uczestnik: Karol Rusiłowicz

2.    Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry

Szef ekipy : Bożena Stefańska,uczestnik: Karol Zwolski

3.    Hotel Zejer z Barszczewa

Szef ekipy : Piotr Pietruczuk, uczestnik: Sebastian Kownacki

4.    Golf Park Lipowy Most

Szef ekipy : Wojciech Skutnik, uczestnik: Adam Orzechowski

5.    Hotel 3 Trio z Białegostoku

Szef ekipy : Andrzej Krystkowiak, uczestnik: Dariusz Turek

6.    Esperanto Cafe z Białegostoku

Szef ekipy : Danuta Walaszek, uczestnik: Halina Zmiejko

7.    Restauracja Venessa z Białegostoku

Szef ekipy : Anna Makulewska, uczestnik: Anna Stuczyk

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0363.jpg   

Profesjonaliści zakwalifikowani do udziału w etapie ogólnopolskim:

1.    Restauracja litewska KYBYNLAR

Szef ekipy : Irena Szostak, uczestnik: Rasa Gelusewicziene

2.    Restauracja francuska "Le Green" Guadeloupe

Szef ekipy : Langlade Henri, uczestnik: Nadira Thierry

3.    Restauracja węgierska Tokaj

Szef ekipy : Attyla Toto, uczestnik: Błażej Borowski

4.    Tatarska Jurta Szef ekipy : Dżenneta Bogdanowicz

uczestnik: Dżemila Bogdanowicz Falkowska

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0462.jpg

 

W kategorii Kucharze Amatorzy uczestniczyło 7 ekip:

1.    Tatarski Przysmak – Maria Radecka

2.    Koło Gospodyń Wiejskich Judita z Miastkowa

3.    Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry

4.    Zakład Garmażeryjny "TOMA" – Zaścianki

5.    Gospodarstwo Agroturystyczne Młynareczka, Grażyna Zaniewska

6.    Stowarzyszenie Macierzanka z Wiżajn

7.    Stowarzyszenie Gmin Górnej Narwi

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0234.jpg

Uczestnicy oceniani byli przez jury techniczne składające się z trzech szefów kuchni:

1.    Giancarlo Russo – szef kuchni i właściciel restauracji Giancarlo Russo w Warszawie,

członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni,

2.    Robert Sowa – szef kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski, członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Honorowy Prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

3.    Konrad Birek  – członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni,

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0151.jpg mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0150.jpg

oraz przez  jury degustacyjne:

1. Jan Wysokiński – Redaktor Naczelny "Rynku Podróży"

2. Marek Tobiasz – Polska Organizacja Turystyczna

3. Bartłomiej Andruk – Prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego

4. Walentyna Gorbacz  – Naczelnik Wydziału Promocji, Rozwoju Regionalnego, Turystyki i Współpracy z Zagranicą

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0118.jpg

Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego była kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, który słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które  wydawał w swojej magnackiej rezydencji w Białymstoku.

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0453.jpg

Dania w kategorii „profesjonaliści” przygotowane były na bazie cielęciny z dodatkiem podlaskiego sera, obowiązkowo zawierać musiały także karczochy.

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0535.jpg     mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0115.jpg

Jury techniczne oceniało: mis en place, ukończenie pracy o czasie, odpowiednie wykorzystanie produktów i użycie odpowiednich technik kulinarnych, smak oraz ciekawy wygląd i kreatywność. Jury degustacyjne oceniało: ciekawy wygląd i aranżację dania, odpowiedni dobór składników w daniu, smak i wyczuwalność przypraw.

Imprezę prowadził ekspert kulinarny Karol Okrasa, Honorowy Członek elitarnej  Fundacji Klub Szefów Kuchni. Koordynatorem merytorycznym konkursu był Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0119.jpg mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0171.jpg

Dla odwiedzających zaplanowano wiele atrakcji towarzyszących. W ramach Festiwalu przez dwa dni odbywał się Jarmark Wyrobów Regionalnych, podczas którego wytwórcy regionalnych przysmaków, dobrych produktów kulinarnych, rękodzielnicy oferowali swoje produkty oraz promowali lokalne tradycje i kulturę.

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0031.jpg

Smaków niezwykłej i różnorodnej kuchni podlaskiej mieli okazję skosztować zarówno mieszkańcy województwa podlaskiego jak i przyjezdni turyści, dla których przygotowano degustacje. Degustację potraw kuchni żydowskiej przygotowało Esperanto Cafe, degustację kuchni tatarskiej Tatarska Jurta, degustację kuchni białoruskiej Pensjonat Sioło Budy, natomiast kuchni litewskiej Firma Cukiernicza „Andraka”.

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0197.jpg mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0295.jpg

Najmłodsi odwiedzający mogli wziąć udział w „Podlaskim Kuchcikowie” przygotowanym przez studentów Politechniki Białostockiej Wydziału Zarządzanie, Katedry Turystyki i Rekreacji. Pod okiem rodziców i studentów dzieci brały udział w licznych zabawach i konkursach, w których również widoczne były akcenty kulinarne.

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0330.jpg mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0390.jpg

Podczas Festiwalu odbył się także pokaz sztuki barmańskiejw wykonaniu Przemysława Marczuka, pokaz carvingarturzeźbienie w owocach, warzywach w wykonaniu Adriana Kiersznowskiego, przygotowano prezentację dań kuchni dworskiej oraz liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0414.jpg     mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0047.jpg

  

Kulinarne zmagania uczestników, uświetniały występy artystyczne regionalnych zespołów. Pierwszego dnia zarówno mistrzowie kuchni jak i odwiedzający mieli okazję wysłuchać barokowej muzyki dworskiej mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0458.jpgw wykonaniu Zespołu Fletów Prostych "Cantio Polonica” działającego przy Domu Kultury „Śródmieście” w Białymstoku oraz obejrzeć pokaz renesansowych tańców dworskich w wykonaniu Zespołu Muzyki Dawnej "Capella Antiqua Bialostociensis". Dzieci z grupy TEPDANCE z Teatru Tańca i Improwizacji Domu Kultury Zachęta przygotowały pokaz stepowania natomiast uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku artystyczny pokaz taneczny. Wieczorem odbył się koncert zespołów „Czeremszyny” oraz „Devil Blues”, które w rytmie folka i bluesa rozgrzały publiczność w Parku Planty. Drugiego dnia Zespół Muzyki Dawnej "Capella Antiqua Bialostociensis" przygotował pokaz barokowych tańców dworskich „U Pani Branickiej” natomiast na zakończenie Festiwalu Studio Działań Kreatywnych DanceOFFnia przygotowało interesujący spektakl taneczny „Unwanted Angels”.

   

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiec_2010-0217.jpg

Trwający przez dwa dni Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku był doskonała okazją, aby spróbować bądź zakupić regionalne wyroby kulinarne, wygrać atrakcyjne nagrody w konkursach dla publiczności m.in. kolacje dla dwojga oraz miło spędzić czas obserwując poczynania profesjonalnych kucharzy na scenie oraz ciekawe występy regionalnych zespołów.

Wyniki Konkursu Kulinarnego w ramach Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku:

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0443.jpg

Zwycięzcy w kategorii Profesjonaliści – etap ogólnopolski  5.06.2010 r.:

I miejsce –  Restauracja Hotelu Zejer z Barszczewa

II miejsce –  Restauracja Toast z Białegostoku

III miejsce – Gollf Park Lipowy Most

Zwycięzcy w kategorii Profesjonaliści – etap międzynarodowy 6.06.2010:

I miejsce – Tatarska Jurta

II miejsce – Restauracja Węgierska Tokaj

III miejsce – Le Green Guadeloupe z Francji



Zwycięzcy w kategorii Amatorzy:


I miejsce – Stowarzyszenie Gmin Górnej Narwi

II miejsce – Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry

III miejsce – Tatarski Przysmak – Maria Radecka

Nagroda Publiczności "Najsmaczniejsze danie Amatora"

Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry

Zwycięscy otrzymali nagrody rzeczowe oraz bony pieniężne do wykorzystania w Fabryce Maszyn Gastronomicznych GORT S.A. – sponsora pieców i stanowisk pracy dla kucharzy.

Fundatorami nagród dla kucharzy byli: Prezydent Miasta Białegostoku, Marszałek Województwa Podlaskiego, Prezes Podlaskiej regionalnej Organizacji Turystycznej, Fabryka Maszyn Gastronomicznych GORT S.A., AMC Polska  Alfa Metalcraft Corporation, WTN BYDGOSZCZ – AMT GASTROGUSS

W ramach Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku odbyły się konkursy:

o    „Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” – w dn. 5-6.06.2010, stoisko Organizatora

o    „Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” – w dn. 5.06.2010, prowadzony przez studentów Politechniki Białostockiej,

o    „Konkurs wiedzy o województwie podlaskim” – w dn. 5-6.06.2010, prowadzony przez studentów Politechniki Białostockiej,

o    Konkurs rysunkowy „Stół dworski” – w dn. 5-6.06.2010 w ramach „Podlaskiego Kuchcikowa”

o    „Konkurs wiedzy o kuchni Podlaskiej” – prowadzony na antenie Polskiego Radia Białystok w dn. 31.05-4.06.2010

o    Konkurs sms-owy  na łamach Gazety Wyborczej w dn. 28.05.2010



mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0538.jpg
   mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0550.jpg

Sponsorami nagród konkursowych byli:

1.    Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemia Łomżyńska

2.    Restauracja Węgierska Tokaj w Białymstoku

3.    Restauracja Lejdis w Białymstoku

4.    Folwark Nadawki

5.    Eesperanto Cafe w Białymstoku

6.    Dworek pod Lipami w Kruszynianach

7.    Pensjonat Sioło Budy

8.    Cristal Restaurant & Bar w Białymstoku

9.    Tatarska Jurta w Kruszynianach

10.    TEATR DRAMATYCZNY im. ALEKSANDRA WĘGIERKI

11.    Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy ZAJMA 

12.    Studio FAIR PLAY 

13.    Agroturystyka "Majątek Howieny" 

14.    Jurajski Park Dinozaurów w Jurowcach

15.    FASTQUAD Organizator imprez extremalnych

16.    FIKOLAND Cenrum zabaw dla dzieci

17.    Białostocki Teatr Lalek

18.    Łukaszówka Supraśl

19.    KNIEJA Centrum Konferencyjno Bankietowe

20.    Hotel Branicki**** w Białymstoku

21.    Hotel Warszawa*** w Augustowie

22.    Restauracja Pepers w Białymstoku

23.    Agroturystyka Maciejówka

24.    Czarci Pub & Jadło w Białymstoku

25.    Pensjonat u Marianny

Zwycięzcy „Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej” na stoisku Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej:

1.    Biuro podróży ALFA TOUR S.C Poznań- weekend dla 2 osób w Górach Sowich- Urszula Słowikowska

2.    Weekend dla dwojga w Pensjonacie u Marianny w Augustowie- Przemysław Sadowski

3.    Restauracja Peppers- obiad dla dwojga- Barbara Radziwonowska

4.    Restauracja Tokaj- kolacja w cenie 200 zł- Stanisław Skorupki

5.    Czarci pub & jadło- kolacja dla dwojga w kwocie 50 zł- Jadwiga Sarosiek

6.    Maciejówka- obiad dla dwojga- Maciej Kalisiewicz

7.    kalendarz- Jarosław Urlewicz

8.    plecak + woreczek – Angelina Ptak

9.    Koszulka + woreczek- Tomasz Chazbijewicz

Lista nagród Podlaskie Kuchcikowo:

1. Dominika Romatowska- Fikoland

2. Amelia Romatowska- Fikoland

3. Bartosz Kornacki- Fikoland

4. Natalia Zabłudowska- Fikoland



Wszystkim sponsorom składamy serdeczne podziękowania, a zwycięzcom gratulujemy!

Do zobaczenia podczas kolejnej edycji Festiwalu w 2011 r.

Organizator :

Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna

Ul. Malmeda 6, 15-440 Białystok

www.podlaskieit.pl

tel. 085 653 77 97

Współorganizatorzy:

Urząd Miejski w Białymstoku

Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego

unia_mfk003.jpg

Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku

współfinansowany był w ramach Projektu

KREACJA WIZERUNKU WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO W KRAJU I ZAGRANICĄ

POPRZEZ PRODUKTY TURYSTYCZNE WYSOKIEJ JAKOŚCI

przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego

na lata 2007-2013 oraz z budżetu Samorządu Województwa Podlaskiego