Podsumowanie praktyk zagranicznych w ramach Projektu Szósta praktyka zagraniczna
Opublikowano: 06-02-2012

Dwudziestego piątego stycznia br. Zakończył się niezwykle ważny etap realizacji Projektu „Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa”. Ostatnia piętnastoosobowa grupa uczestników i uczestniczek powróciła po zakończonych zawodowych praktykach zagranicznych. W ciągu sześciu miesięcy w podobnych wyjazdach wzięło w sumie udział 90 osób. Odwiedziliśmy cztery kraje, umiejscawiając praktyki w sześciu różnych regionach geograficznych.
Nie obyło się bez drobnych wpadek, jednak nasi uczestnicy i uczestniczki powrócili do kraju zadowoleni, pełni nowych informacji, a co najważniejsze głodni dalszej wiedzy i dokształcania. Czy można chcieć więcej?
Ostatnia praktyka zagraniczna zorganizowana została ponownie przez firmę Dionizos Theofilos’a Vafidis.
Ty razem nasi nauczyciele i nauczycielki gościli w przepięknym regionie Macedonia, w gościnnej Grecji. Praktyki odbywały się w Hotelu Royal Palace Resort w Platamonas.
Kuchnia grecka obfituje w ciekawe smaki, zapachy i sposoby podania. Widoczne są w niej nie tylko wpływy europejskie – kontynentalne i wyspiarskie ale również azjatyckie, a nawet afrykańskie. Szef kuchni hotelu, Pan Kostantinos Bizmpelis poświęcił wszystkie swoje siły by zarazić jedenaścioro naszych nauczycieli kucharstwa miłością do kuchni greckiej i szerzej, śródziemnomorskiej. Oglądając filmy i zdjęcia z wyjazdu nie można pozbyć się wrażenia, że udało mu się to znakomicie.
Nauczyciele i nauczycielki na co dzień prowadzący zajęcia z uczniami w szkołach zawodowych w całej Polsce, podczas dwóch tygodni praktyk stanęli po drugiej stronie. Jako pilni uczniowie wykonywali polecenia szefa kuchni, skrzętnie notowali przepisy i zastosowania przyrządów realizując kulinarną podróż przez kuchnię jednego z najciekawszych krajów Europy. W ramach kuchni zimnej poznali sałaty, sery oraz gorącą oraz deserową kraju filozofów. Nowe przepisy, smaki oraz przyprawy zachwyciły uczestników i uczestniczki projektu. Wiele potraw poznawanych podczas pracy w restauracji jest znanych również w Polsce, jednak tajniki kuchni greckiej, takie jak dodawanie goździków i cynamonu do mięsa mielonego zupełnie zaskoczyło niektórych nauczycieli/lki.
W tym samym czasie nauczyciel i trzy nauczycielki kelnerstwa poznawali tajniki obsługi konsumenta obowiązujące w najlepszych hotelach w Grecji. Mieli okazję zderzyć swoją wiedzę teoretyczną, często bardzo głęboką, z rzeczywistością. Po raz kolejny okazało się, że mimo międzynarodowych standardów obowiązujących w obsłudze konsumenta istnieją różnice charakterystyczne dla każdego regionu. Program praktyk obejmował pełen przekrój posiłków serwowanych w hotelu – od śniadania, przez lunch, kolację, obsługę baru aż do imprezy okolicznościowej. Nie jest łatwo odbywać praktykę w kraju, którego języka się nie zna. Dlatego też pomoc tłumaczy okazała się nieoceniona. Opiekun grupy kelnerskiej Pan Nikos Dalapashas sprawił, że nawet zmiana obrusa w obecności gościa okazała się niezwykłą przygodą, ale i ciężką pracą.
Wolny dzień podczas wyjazdu przeznaczony został na zwiedzanie. Wycieczka zaczęła się od zwiedzenia Meteorów – starożytnych klasztorów umieszczonych na skałach. Dziś do wejść prowadzą schody, jednak jest to rozwiązanie wprowadzone w dużej mierze dla turystów. W dawnych czasach dostać się do nich można było tylko wspinając się na skałę po długiej linie.
Uczestnicy i Uczestniczki mieli również okazję zobaczyć Tesaloniki – drugie po Atenach najważniejsze miasto Grecji. Podczas wycieczki nie zapomniano również o specyfice wyjazdu. Nauczyciele i Nauczycielki zwiedzili fabrykę Arvaniti, zajmującą się produkcją sera feta – jednego z najbardziej charakterystycznych produktów pochodzenia greckiego. Fabryka nie miała przed nimi żadnych tajemnic. Poznali wszystkie kolejne etapy produkcji sera feta, a także mogli poznać inne produkty mleczarskie tej firmy. Nie obyło się również bez degustacji.
Ostatnim przystankiem podczas wycieczki była winiarnia Karpidis – słynąca na całą Europę z produkcji wysokiej jakości wina. Na miejscu wszyscy mogli posłuchać historii winiarni, poznać proces tworzenia wina oraz spróbować najsmaczniejszych roczników, a świat win pewnie wprowadził ich sam właściciel.
Niezmiernie cieszy nas to, jak uczestnicy ocenili tę praktykę. Oto ocena jednego z nich:
– Projekt Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży Horeca w którym uczestniczę dał mnie możliwość poznania kuchni i tradycji danego kraju w warunkach rzeczywistych. Poznanie nowych technik i surowców staje się inspiracją do przygotowania wyśmienitych potraw i sposobów ich serwowania. Wiedza teoretyczna wymaga uzupełnienia praktyką i takie możliwości daje nam ten projekt. – Jerzy Tomkielski, Uczestnik Projektu
Etap praktyk został zakończony. Naszych dzielnych nauczycieli i nauczycielki czekają teraz (Rozpoczęte już w grudniu) diagnozy out, czy testy sprawdzające ich wiedzę i umiejętności po powrocie z praktyk. Trzymamy za nich kciuki i wierzymy, że wyniki diagnozy będą równie pozytywne jak wrażenia po powrocie z praktyk.