Tygrys morza w OLE

Opublikowano: 11-05-2012

Wyjątkowe miejsca zasługują na wyjątkowe wydarzenia. Takim miejscem jest Ole! Tapas Steak Restaurant w Warszawie na ul. Brackiej 2. Pomysł na tę szczególną restaurację wziął się z wielkiej miłości właściciela do Hiszpanii i hiszpańskiej kuchni.  W restauracji kładzie się szczególny nacisk na najwyższej klasy produkty, importowane przez właściciela bezpośrednio z Hiszpanii. Karta menu kusi takimi specjałami jak: pieczone bycze ogony, ossobuco z jelenia, policzki confit: wieprzowe, z jagnięciny mleczne i jelenia, płynący ser owczy Torta Canarejal, steki ze starzone wołowiny baskijskiej, wołowiny Wagu czy tuńczyka błękitnopłetwego.

KMAZUR_and_TVP_2

 

10 maja 2012 w Ole! Tapas Steak Restaurant w Warszawie przy ulicy Brackiej 2, odbył się pokaz cięcia tuńczyka w wykonaniu mistrza. Po raz pierwszy do Polski przyleciał 100 kg tuńczyk błękitnopłetwy. Swoją podróż odbył z Tarragony w Hiszpanii, gdzie był hodowany. Tuńczyk błękitnopłetwy to prawdziwie majestatyczna ryba. Nazywana tygrysem mórz, potrafi osiągnąć wagę ponad pół tony i prędkość do 70 km/h.  Może również migrować tysiące kilometrów. Tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. Największe okazy osiągają cen dochodzących do 525 euro za kg. O jego wyjątkowości kulinarnej stanowi bogate w smaku, kremowe, czerwone mięso.

Jego cięcia dokonał Krzysztof Mazur, z pochodzenia Polak, który podczas swojego 20-to letniego pobytu w Hiszpanii skroił ponad 65 tyś. sztuk tej ryby, w tym egzemplarze powyżej 400 kg. Z wyjątkową precyzją dokonał podziału tuńczyka. W kilka minut ta ogromna ryba została rozdzielona na części. Poznaliśmy ich specyfikę i przydatność w sztuce kulinarnej.  Następnie odbyła się degustacja różnych elementów tuńczyka przygotowanych między innymi na grillu i w formie sashimi. Nasi goście mieli okazje skosztować steków a la plancha w sosie verde, przygotowanych przez szefa kuchni Ole!. 
Paweł Wiktorek, który swoje wieloletnie doświadczenie zdobywał w Tokio i Londynie rozpieszczał nas sushi w swoim wykonaniu.
Tego smaku nie da się opisać słowami… tuńczyk pyszny, aksamitny, rozpływał się w ustach. 

 

Swoją obecnością zaszczycili nas najlepsi szefowie kuchni i członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni pod patronatem Roberta Sowy jak również najlepsi sushi masterzy z Warszawy i Krakowa.

 

Dziś wiemy na pewno… chcemy więcej! Na tym nie zaprzestaniemy.

Dlatego już dziś zapraszamy na ten wyjątkowy specjał do Ole! Tapas Steak Restaurant na ul. Brackie 2 w Warszawie.

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!