Pokaz nowych trendów kulinarnych ?Sekrety kuchni molekularnej?

Opublikowano: 22-02-2010

2 lutego 2010 roku w Zespole Szkół im. Prof. J. Groszkowskiego uczniowie oraz nauczyciele gościli  członka Fundacji Kapituły Szefów Kuchni. Tego dnia odbył się  pokaz  nowych trendów kulinarnych „Sekrety kuchni molekularnej”.

mielec1.jpg

Młodzież już kilka miesięcy wyrażała chęć spotkania się  i poznania kucharza kuchni molekularnej, Łukasza Konik.

mielec2.jpg

To co było dla nich dotąd abstrakcją okazało się być rzeczywistością. Ta lekcja była niesamowita, ciekawa, ale i wesoła.

mielec3.jpg

Nieliczni mieszkańcy regionu mogli do tej pory  poszczycić się wiedzą na temat kuchni molekularnej, oni już do nich należą.

mielec4.jpg

Biały dym i chłód bijący od ciekłego azotu zastanawiał, w czym on może być potrzebny w kuchni. Przy jego stosowaniu nie obyło się bez ochronnych okularów i rękawic. Ciekły azot był później użyty do produkcji sorbetu i lodów ogórkowych oraz chrupiących listków bazylii. Ich spożycie wiązało się z uwalniającym się przez nos widocznym dla publiczności dymem oraz wspaniałym smakiem.

mielec5.jpg

Równie mocno dziwiła obecność na stole strzykawki. Niektórzy uczniowie właśnie dzięki niej zrobili kawior marchewkowy, a kawałek łososia został poddany działaniu bukowego dymu. Każdy z degustatorów był również pod wrażeniem zmrożonej pianki czekoladowej i truskawkowej z syfonu.

mielec6.jpg

Młodzież poznała nie tylko nietypowy sprzęt kuchni przypominającej laboratorium, ale składniki potraw tej kuchni, min. strzelający cukier.

Z okazji pokazu przyjechali do Mielca również nauczyciele z innych szkół gastronomicznych: z Mielca, Jaworzna, Iwonicza –Zdroju, Trzebini, chcących również zobaczyć techniki przygotowywania potraw w kuchni przyszłości i możliwość ich wprowadzenia do tradycyjnej kuchni.

źródło: www.hej.mielec.pl