Pokazy kuchni molekularnej Jeana Bos’a

Opublikowano: 19-03-2010

molek_cieszyn003.jpg

9 marca 2010r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie odbyły się pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu Jeana Bos’a – prezesa Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, zorganizowane w ramach projektu "Nowoczesna kuchnia kreatywna", finansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

molek_cieszyn010.jpg molek_cieszyn009.jpg molek_cieszyn008.jpg

Uczniowie i zaproszeni goście mogli zobaczyć, jak przygotować m.in.: granulki z pomarańczy, kawior z marchewki, lody z ogórków zielonych lub zimne bezy kawowe z wykorzystaniem ciekłego azotu. Pokazy nowych trendów w gastronomii światowej ukazały młodym adeptom sztuki kulinarnej, jak można bawić się smakami i kolorami. Jesteśmy pewni, że pokazy te zainspirują młodzież do poszukiwania swojej drogi zawodowej i będą początkiem ich wielkiej przygody kulinarnej.

 molek_cieszyn023.jpg     molek_cieszyn006.jpg

Kuchnia molekularna jest rodzajem kuchni, w którym wykorzystuje się wiedzę naukową na temat gotowania. Poszerza spektrum klasycznej sztuki kulinarnej, otwiera nowe światy smakowe i aromatyczne. Zrywa również z konwencjonalnym smażeniem, gotowaniem czy też pieczeniem. Jej celem jest otrzymywanie czystych smaków nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

  molek_cieszyn002.jpg    molek_cieszyn011.jpg

Jean Bos jest prekursorem kuchni molekularnej w Polsce. Ukończył Wyższą Szkołę Kucharską w Mechelen (Belgia), a w zawodzie pracuje już od 32 lat. W lutym 2008r. otworzył pierwszą restaurację kuchni molekularnej w Polsce „Dolce Vita” w Bydgoszczy.

molek_cieszyn028.jpg    molek_cieszyn029.jpg

ZSE-G składa podziękowania za pomoc w organizacji pokazu kuchni molekularnej p. Marcinowi Orawcowi, Janowi Dutce i Łukaszowi Piekarczykowi – profesjonalnym kucharzom, członkom Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.