Pokazy Roberta Sowy podczas Święta Karpia Milickiego

Opublikowano: 28-09-2011

W sobotę, 10 września, Robert Sowa wraz ze swoim kulinarnym teamem zawitał do Milicza, gdzie w ramach obchodów Święta Karpia Milickiego 2011 zorganizował pokazy kulinarne połączone z degustacją. Trwająca  przez cały weekend impreza promująca karpia połączona była w tym roku z uroczystym otwarciem i promocją ścieżki rowerowej prowadzącej urokliwą trasą kolejki wąskotorowej.

Dni_Karpia

 

 

W programie imprezy zorganizowanej przez Starostwo Powiatowe w Miliczu znalazło się mnóstwo atrakcji kulinarnych, a wśród nich m.in.:
– pokazy kulinarne Roberta Sowy, który przygotował i wyserwował pyszną zupę grzybową z karpiem i świeżo siekanym koperkiem, filet z karpia z sosem grzybowym oraz karpia z bobem duszonym w śmietanie;
– zawody kulinarne pomiędzy lokalnymi gastronomami;
– jarmark rybny przygotowany przez lokalne restauracje;
– stoiska z regionalnymi produktami spod znaku „Dolina Baryczy Poleca”, np. karp milicki z gospodarstwa Stawy Milickie S.A., chleb „Komyśniak” i inne wypieki od Edwarda Rybki z Gądkowic, jabłka z gospodarstwa sadowniczego Dominika Pochodyły, jabłka i soki Janusza Dziekana, maliny i przetwory owocowe Andrzeja Łaniaka, ozdoby kwiatowe Agnieszki Lesiak z Odolanowa, wyroby z loomu Andrzeja Kreta oraz naturalne i zdrowe oleje z firmy Oleowita z Milicza, która pretenduje do Znaku „Dolina Baryczy Poleca”.

Oprócz atrakcji kulinarnych organizatorzy przygotowali również inne niespodzianki – wystawę starych samochodów wojskowych, gry i loterie, konkurencje na nowo otwartej ścieżce rowerowej, występy zespołów ludowych, pokaz akrobacji rowerowych, pokaz chińskich lampionów, recitale i występy gwiazd (Happysad, Gienek Loska Band i Sidney Polak).