Poland SUSHI CUP 2019 rozstrzygnięty!
Opublikowano: 18-06-2019
WIELKI FINAŁ PIERWSZEJ EDYCJI POLAND SUSHI CUP 2019 ROZSTRZYGNIĘTY!
WIEMY, KTO BĘDZIE REPREZENTOWAŁ POLSKĘ W JAPONII PODCZAS WORLD SUSHI CUP!
W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Wielkim Finale Poland Sushi Cup 2019 wystartowało 19 najlepszych Zawodników, wybranych w drodze eliminacji! Jury wyłoniło Zwycięzcę, który będzie oficjalnie reprezentował Polskę w World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio!
W zmaganiach konkursowych wzięło udział 19 finalistów. Zawodnicy pracowali naprzemiennie
w 2 grupach, przy czym żadna z grup nie mogła obserwować siebie nawzajem. Rano, przed oficjalnym rozpoczęciem konkurencji, zawodnicy dokonali losowego wyboru grupy i stanowiska pracy.
Zadania konkursowe oceniało Jury pod nadzorem merytorycznym przedstawiciela World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa.
W skład jury ponadto weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie. Zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Suhi Cup
- Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów
- Iulian Constantin, Rumunia
- Jorge Dionicio, USA
- Vladimir Pak, Norwegia
- Wagner Spadacio, Brazylia
Zawodnicy brali udział w 4 konkurencjach:
- Sprawianie łososia w japońskim stylu sanmai oroshi. Na tę konkurencje zawodnicy mieli 15 minut. Oprócz właściwego wyfiletowania i przygotowania ryby, należało wykroić jeszcze 10 plasterków fileta do sushi nigiri
- Sprawianie dorady w japońskim stylu sanmai oroshi. Konkurencja trwała 10 minut (wszyscy zawodnicy zakończyli ją przed czasem). Zadanie było podobne, jak w przypadku łososia.
- Kompozycja edo-mae, która wg zasad powinna składać się z 35-45 elementów, przy czym jako elementy były liczone również dekoracje itp. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Na przygotowanie zestawu zawodnicy mieli 40 minut
- Kompozycja kreatywna – tu można było korzystać z dowolnych składników oraz własnych autorskich pomysłów na wykreowanie talerza sushi, który musiał się składać z 35-45 elementów oraz dodatkowych 10 kawałków sushi do degustacji jury i zostać przygotowany w przepisowym czasie 40 minut.
Werdykt jury został ogłoszony przy udziale Zawodników, Sponsorów, Mediów oraz licznych gości brzmiał następująco:
„Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza,
- II miejsce – zajął Kasper Krajewski z Łodzi,
- III miejsce – zajął Piotr Kuc z Warszawy”.
Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia. Pozostali laureaci otrzymali nagrody rzeczowe. Wszyscy finaliści otrzymali dyplomy oraz upominki od sponsorów.
„Jestem ogromnie dumny z zawodników i poziomu, jaki reprezentowali. Sam Mistrz Ogawa powiedział, że od jego pierwszej wizyty w Polsce, 4 lata temu, poziom umiejętności polskich sushi szefów bardzo się podniósł. Zawodnicy byli naprawdę bardzo dobrzy. Wygrał najlepszy. Wierzę, że będzie wspaniale reprezentował Polskę podczas światowych finałów. A my zaraz po zmaganiach w Tokio, zaczynamy pracować nad drugą edycją Poland Sushi Cup.” – komentuje Alon Than, Przewodniczący Jury.
Zdjęcia dzięki uprzejmości Pyza Made in Poland oraz zdjęcie grupowe z rozdania nagród – Kokoro Smaki Japonii