Polscy sommelierzy starują do światowej czołówki
Opublikowano: 13-03-2013

Czterech polskich sommelierów wystartowało w zmaganiach o międzynarodowy certyfikat światowej organizacji Association de la Sommellerie Internationale (ASI). W dniach 26.2 i 11.3 br. w warszawskiej siedzibie firmy Winkolekcja odbył się dwuczęściowy egzamin, którego pozytywny wynik daje sommelierowi certyfikat „ASI Diploma”. Zaliczenie tego wymagającego sprawdzianu dotyczącego wiedzy teoretycznej i praktyki, otwiera podwoje do światowej kariery polskim profesjonalistom.
W ocenie Pawła Demianiuka Mistrza Polski Sommelierów, poziom był bardzo wysoki. – Wystartowałem dla sprawdzenia swoich umiejętności (…) była to dla mnie bardzo motywująca lekcja, dla dalszego poszerzania swojej wiedzy.
Egzamin został podzielony na dwa etapy, z których pierwszy składał się z degustacji win i alkoholi „w ciemno”, pytań testowych związanych z wiedzą ogólnowiniarską oraz zadania napisania eseju.
– Największym problemem było dla mnie przypisanie greckich szczepów autochtonicznych do ich regionów pochodzenia” – mówi Kamil Wojtasiak – sommelier pracujący w restauracji Butchery & Wine.
Drugi etap składał się z części praktycznej, w której zadaniem była rekomendacja wina, serwis dekantacyjny oraz ocena doboru wina do potrawy.
Ta część okazała się także wyzwaniem dla Tomasza Koleckiego-Majewicza, który w marcu będzie reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata Sommelierów w Japonii. – Z mojej perspektywy, egzamin wnosił kilka ważnych elementów do rozwoju zawodowego. Był świetnym treningiem, swego rodzaju „budzikiem” przed zbliżającymi się mistrzostwami – stwierdził Tomasz.
Certyfikatem Association de la Sommelier International Diploma posługuje się obecnie 18 sommelierów na świecie.
Następna edycja egzaminu ASI Diploma, odbędzie się w przyszłym roku. Tymczasem czekamy na oficjalne wyniki tegorocznych zmagań.