Polska gościem honorowym na Targach Salon De Gourmets 2011

Opublikowano: 19-04-2011

Targi Salon De Gourmets 2011 to jedna z największych i najbardziej znanych targów wystawienniczych w Hiszpani. Tegoroczna, XXV edycja odbyła się między 11 a 14 kwietnia w Madrycie. Podczas targów miały miejsce liczne konferencje, konkursy i spotkania. Wydarzenie było doskonałą okazją nie tylko do ekspozycji żywności i napojów oraz wzmocnienia swojej pozycji na rynku, ale także do międzynarodowych spotkań i wymiany doświadczeń.

 targi

Podczas tegorocznego Salon de Gourmets, Polska została zaproszona jako gość honorowy. Nasz kraj uznano jako lidera jakości produktów i żywności ekologicznej, z uwagi na tradycyjne, nieprzemysłowe metody upraw i hodowli. Na targach Polska prezentowała mięso (głównie wieprzowinę), ryby, a także dżemy i napoje: piwo i inne napoje alkoholowe, wodę mineralną, soki.

Podczas targów w Madrycie nie zabrakło także reprezentacji Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Karol Okrasa wraz z Dariuszem Strucińskim i Łukaszem Pielakiem wspólnie promowali smaki kuchni Polski Wschodniej.

Naszą rolą było przedstawienie w mikro skali tego, co my dzisiaj określamy dziedzictwem kulinarnym. Podarować każdemu zwiedzającemu „przewodnik” po Polsce wschodniej ukryty w smakach i aromatach” – mówi Karol Okrasa.

Wyjazd dla przedsiębiorców z Polski Wschodniej, reprezentujących sektor produktów delikatesowych przemysłu spożywczego zorganizowany został przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. w ramach Projektu „Program Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej”. Projekt finansowany jest ze środków Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013.

Barbara Madej
Agencja Good News PR