Polska kuchnia podbija świat

Opublikowano: 07-03-2011

„Natura kuchni polskiej” Wojciecha Modesta Amaro nominowana do prestiżowej nagrody „The Best Cookbook in the Word 2010” !



wojciech_amaro.jpg

Gourmand World Cookbook Awards to prestiżowa nagroda, przyznawana od ponad 14 lat przez niezależne jury w Paryżu.

W tym roku w konkursie wzięło udział  154 krajów, spośród których początkowo zakwalifikowało się 57 reprezentantów, zwycięzców w poszczególnych kategoriach.

Polska pozycja, autorstwa znanego polskiego kucharza Wojciecha Modesta Amaro dostała się do ścisłego finału w kategorii „ Najlepsza książka świata 2010”.


Do ścisłego finału zakwalifikowano jedynie cztery książki:
Nowa Zelandia: Me a Kai, szef Robert Oliver
Polska :Natura kuchni polskiej , Wojciech Modest Amaro
UK: Noma, Rene Redzepi
USA:The Essential New York Times Cookbook, Amanda Hesser

okladka.jpg

Ostateczne ogłoszenie wyników odbędzie się 3 marca 2011 na uroczystej gali w Paryżu.

Dla mnie to już ogromne wyróżnienie, zwłaszcza, że moja książka znalazła się obok pozycji Rene Redzepiego– szefa kuchni najlepszej restauracji świata Noma w Kopenhadze. Radość jest tym większa, że książka przywołuje zapomniane polskie produkty takie jak: głóg, dereń, czy morwę” – mówi Wojciech Modest Amaro, który już wkrótce otwiera autorską restaurację www.atelieramaro.pl

To książka o potencjale kulinarnym Polski, o możliwościach jakie daje bogactwo polskiej przyrody w połączeniu ze świadomym gotowaniem, popartym nowoczesną technologią i nostalgią do tradycji. Moja autorska wizja kuchni polskiej XXI wieku, którą będę zawsze kontynuował…”