Polska regionalna w mistrzowskim wydaniu

Opublikowano: 30-08-2014

Od wielu lat Hotel Anders przeżywa prawdziwe oblężenie. W zasadzie po tylu latach śmiało możemy powiedzieć, iż Stare Jabłonki stały się międzynarodową stolicą siatkówki plażowej. Tu nad Szelągiem Małym zjeżdżają się ludzie z całego świata by móc uczestniczyć w wielkim, sportowym wydarzeniu – Pucharze Świata w Siatkówce Plażowej.
RM.biale.logo

Nieodłącznym elementem sportowej rywalizacji na piasku jest Restauracja Mistrzów. Dzisiaj już chyba nikt nie wyobraża sobie siatkówki bez wielkiego, białego namiotu gdzie creme de la creme polskiej sceny kulinarnej serwuje wykwintne dania naszych kuchni regionalnych.

chefs

Ten jakże smaczny projekt jest inicjatywą Dariusza Strucińskiego szefa kuchni hotelu Anders, który od lat angażuje największe sławy kulinarne. Kim jednak byliby mistrzowie bez uczniów? W tym roku w restauracji pojawili się studenci z uniwersytetu Warmii i Mazur, jak również uczniowie szkół gastronomicznych z Olsztyna i Warszawy, którzy pod czujnym okiem wielkich autorytetów kulinarnych zdobywali pierwsze szlify kucharskie. Budowanie relacji uczeń-mistrz to aspekt restauracji szczególnie podkreślany przez Dariusza Strucińskiego, który od wielu lat odkrywa tajniki sztuki kulinarnej przed młodym pokoleniem. Należy również podkreślić, iż Restauracja Mistrzów to czysty wolontariat wszystkich osób tam pracujących, w tym również kelnerzy, który zostali perfekcyjnie przeszkoleni przez Pietera Oosthuisena– dyrektora gastronomii w Hotelu Anders.

2014RM085

villeroy__boch_logo.svg

Restauracja Mistrzów w tym roku pod mecenatem firmy Villeroy&Boch swoje podwoje otworzyła 20 sierpnia. Tym razem szefowie zaproponowali polskie, regionalne smaki. W środę wielkiego otwarcia dokonał gospodarz Dariusz Struciński kuchnią Warmii i Mazur. Kolejny dzień to kuchnia małopolska i prezentujący jej smaki Marek Widomski (założyciel Instytutu Kulinarnego  w Krakowie). Piątek upłynął pod znakiem rybki i kuchni Pomorza w wykonaniu Grzegorza Labudy (szef kuchni Grand Hotel Tiffi w Iławie) . Sobotnie, kurpiowskie menu przygotował  Jarek Uściński (właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera). Niedzielę zamykał sam Karol Okrasa (szef kuchni w restauracji Platter by Karol Okrasa w  warszawskim hotelu InterContinental), który uraczył wszystkich smakami Mazowsza. W mistrzowskiej restauracji nie zabrakło również mocnych, słodkich akcentów. Sama śmietanka polskiego cukiernictwa Tomasz Deker (współwłaściciel sieci cukierni T.Deker Patisser & Chocolatier), Miachał Gałązka i Marcin Paździor przygotowali wyjątkowe desery. Nad sobotnią galą siatkarską czuwali Tomasz Dziura (szef kuchni restauracji Andromenada w hotelu Galaxy) i Łukasz Pielak (prawa ręka Karola Okrasy w restauracji Platter by Karol Okrasa).

2014RM066

Gościem specjalnym restauracji był dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej i znaczący głos doradczy w tej dziedzinie Kurt Scheller (były szef kuchni hoteli: Bristol, Sheraton i Rialto, założyciel Akademii Kulinarnej Kurta Schellera).

Kulinarny program Restauracji Mistrzów

20 Sierpnia, Środa

dsDzień Kuchni Warmii i Mazur

Chef Kuchni Dariusz Struciński

Przekąska

Carpacio z pieczonego buraka, jabłka, twarożku koziego i prażonych pestek dyni, z sosem z sałaty rucoli

Zupa

Rybna grochówka z młodym szczawiem i pomidorami, doprawiona okrasą

Danie główne

Podwędzane polędwiczki wieprzowe w czarnym kruszonym pieprzu, pieczone warzywa korzeniowe z czarnuszką i sosem z trawy żubrowej

Deser

Tarta czekoladowa z musem malinowym i orzechową bezą

21 Sierpnia, Czwartek

2014RM050Dzień Kuchni Małopolskiej

Chef Kuchni Marek Widomski

Przekąska

Tatar z pomidorów przekładany kozim serem z ciepłą maślaną bułeczką, chrupką z oscypka i oliwą ziołową

Zupa

Krem z fasoli z kawałkami sandacza i chrzanowym cream fraiche

Danie główne

Policzek wołowy na koniakowym sosie z grzybami leśnymi i kluseczkami kładzionymi w towarzystwie sezonowych warzyw z patelni

Deser

Pasta z orzechami i selerem naciowym

 

22 Sierpnia, Piątek

2014RM015Dzień Kuchni Kaszub i Pomorza

Chef Kuchni Grzegorz Labuda

Przekąska

Śledź marynowany w białym winie na sałatce ziemniaczanej

Pasta

Kopytka z kaczką konfiturowaną i śliwkami

Danie główne

Parowana polędwica z dorsza z pudrem z cebuli na gulaszu z warzyw z puree z wędzonych ziemniaków

 

23 Sierpnia, Sobota

2014RM016Dzień Kuchni Mazowsza

Chef Kuchni Karol Okrasa

Przekąska

Spalony łosoś z sałatką z kaszy gryczanej i pieczonym burakiem sosem truflowym

Zupa

Velute  z młodych porów  z wędzonym pstrągiem, pesto z papryki, i oliwa  z lubczyku

Danie główne

Pieczone żeberka wieprzowe na duszonej Kapuście curry, smażona dymka, wędzone ziemniaki młode, glazurowane na miodzie wrzosowym jabłko

Deser

Sernik Gryczany z limonką i imbirem, sos czekoladowy z czarnym kardamonem

 

24 Sierpnia, Niedziela

2014RM018Dzień Kuchni Kurpi

Chef Kuchni Jarek Uściński

Kurpie smacznie – Bo kurpsie to kapcie z lipowego łyka

Przekąska

Podwędzane filety ryb wiślanych na sałatce z ziemniaków gotowanych w bulionie z lubczykiem pod dresingiem z groszku zielonego i chrzanu

Zupa

Krem z kapusty kiszonej ubrany chipsami z brukselki i olejem z pestek dyni

Danie główne

Gotowana sous vide pierś kurczaka marynowana jałowcówką i ziołami podana na musie z kaszy perłowej i gryczanej z sosem z kurek na carpaccio z buraka

Deser

Bita śmietana aromatyzowana cytryną i wanilią na zupie krówkowej z sosem rodzynkowym i świeżymi sezonowymi owocami

rm.gal  rm.gal1  rm6

A teraz trochę liczb by pokazać wielkość przedsięwzięcia. Przez pięć dni restauracja wydała 3150 talerzy. Dania przygotowało dwunastu szefów w akompaniamencie siedemnastu uczniów, dzielnie wspierani przez szesnaście osób serwisu i dwóch managerów. Kilka ton produktów przekazanych przez partnerów projektu, które zostały wykorzystane do wyśmienitych dań. Szefowie przygotowali również dwa bankiety i cocktail już na zakończenie.

2014RM012  2014RM017

2014RM053  2014RM060

Sukcesu tej wyjątkowej i niepowtarzalnej restauracji nie byłoby bez partnerów, firm, które od wielu lat wspierają jej działanie. Wszystkim razem i każdemu z osobna należą się wielkie podziękowania bez ich pomocy, zaangażowania sił i środków promocja kuchni polskiej regionalnej na międzynarodowej imprezie, na światowym poziomie nie byłaby możliwa.

SponsorzyRM

2014RM009  2014RM031  2014RM074

2014RM027  2014RM034

W Restauracji Mistrzów od najmniejszego widelczyka po wspaniałe, efektowne wyposażenie bufetów od kilku lat dba największa wypożyczalnia gastronomiczna w Polsce Gastro Magic Service – niezawodny partner przy organizacji imprez na najwyższym światowym poziomie.

GastroMagicServiceLogo001

Specjalne podziękowania dla agencji SmartenPR, bez której nikt nie dowiedziałby się o tym najsmaczniejszym wydarzeniu mijającego już niestety lata.

smartenPR_logo

Restauracja Mistrzów jest niewątpliwie miejscem, którym należy się chwalić za ciekawy polski smak, interesujące połączenia i niezapomnianą atmosferę. A dzieje się tak za sprawą kilkunastu znakomitych szefów kuchni, którzy z pasją wykonują swój zawód i tę pasję przekazują młodemu pokoleniu.

Zapraszamy za rok!

rm9

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!

 

Aut. SmartenPR
www.smartenpr.pl