Polska reprezentacja na CHEF DAYS
Opublikowano: 01-06-2018
W dniach 28 i 29 maja w Gratz miała miejsce kolejna edycja prestiżowego, międzynarodowego wydarzenia Chef Days, w którym wzięło udział wielu naprawdę wyjątkowych osobowości ze świata gastronomii. Wśród prelegentów znaleźli się: Kristian Baumann, Gilad Peled, Anatoly Kazakov, Quique Dacosta, Philip Rachinger, Heinz Reitbauer, Tim Raue, Elena Arzak, Alain Weissgerber, Oliver Peña, Andreas Stotter, Hendrik Otto, Gustav Jantscher, Manuel Ressi, Lukas Mraz, Hubert Wallner, Ana Roš, Lucki Maurer, Richard Rauch, Roland Huber, Thomas Dorfer, Harald Irka. Polskę reprezentował zaproszony na to wydarzenie szef kuchni Ernest Jagodziński, któremu towarzyszył szef kuchni Mariusz Pieterwas.
Ernest Jagodziński to dobrze znany w branży szef kuchni poznańskiej restauracji Autentyk-kuchnia i ludzie. Początek jego kariery to Restauracja 99, a następnie Restauracja Sens oraz The Westin Warsaw, gdzie awansował na stanowisko zastępcy szefa kuchni. W 2005 wygrał Martell – konkurs kulinarny młodych talentów. Do Poznania przeniósł się, by od podstaw zbudować Restaurację Cucina. Za swoją pracę wyróżniony m.in. tytułem Szef Jutra 2017 wg przewodnika Gault&Millau Polska. Jest też pierwszym w Polsce Chefem Ambasadorem DRUŻYNY SZPIKU.
Towarzyszył mu Mariusz Pieterwas, właściciel i szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni. Wcześniej pracował m.in. jako szef kuchni w sopockiej White House Restaurant & Lounge, gdzie jako pierwszy szef kuchni na Pomorzu i piąty w kraju otrzymał rekomendację Slow Food Polska oraz wziął udział w kolacji Wine and Food Noble Night. Był szefem kuchni hotelu Bella Luce na wyspie Guernsey. Executive Chef dwóch restauracji w Walii The Lamb Inn oraz Candy Licensed Restaurant jednocześnie. Zastępca szefa kuchni w Milton Hill House**** w Oxfordzie oraz szef kuchni w londyńskim The Swan. Szef kuchni w Niemczech w restauracji Zur Sonne we Frankfurcie.
Wydarzenie Chef Days ma miejsce na 4000 m2, gdzie odbywają się prelekcje, pokazy kulinarne oraz prezentacja najnowszych produktów od międzynarodowych dostawców. Na scenie swoje umiejętności prezentują kolejni prelegenci, demonstrując swój kunszt i promując jednocześnie swój kraj, własną filozofię, a także produkty autorskie, czy regionalne. W mediach Chef Days promowany jest jako czas, kiedy można spotkać rewelacyjnych mówców, wziąć udział w kursach mistrzowskich, być częścią ważnego dla branży Kongresu Szefów Kuchni z całego świata. Nasi przedstawiciele podkreślają także wyjątkową atmosferę, jaka panowała podczas imprezy oraz możliwość spotkania się z ludźmi, których praca i doświadczenie mają realną szansę stać się inspiracją dla innych. To była dla nich również doskonała okazja, by mówić o Polsce i pokazać jej kulinarny poziom. Kolejna edycja Chef Days już w październiku – https://www.chefdays.de/.