Polska tradycja i wyjątkowy smak
Opublikowano: 21-05-2013

Wieprzowina regionalna – połączenie polskiej tradycji i wyjątkowego smaku
Świnie puławskie oraz złotnickie białe i złotnickie pstre to przedstawicielki tradycyjnych polskich ras. Mięso pozyskiwane z nich gości na naszych stołach już od niemal 100 lat, na stałe wpisując się w bogatą tradycję polskiej kuchni. Szczególny smak, wysoka jakość i wartości odżywcze – to główne cechy charakterystyczne wieprzowiny z polskich świń ras zachowawczych. Kampania Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji ma na celu zwrócenie uwagi restauratorów i konsumentów na wyjątkowe walory kulinarne mięsa.
Głównym celem kampanii prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” jest zwiększenie świadomości na temat polskich tradycyjnych ras świń oraz poszerzenie wiedzy na temat doskonałych walorów smakowych mięsa. Akcja promocyjno-informacyjna obejmie swoim zasięgiem przede wszystkim województwo lubelskie, mazowieckie oraz wielkopolskie. W jej ramach zaplanowano szkolenia, spotkania bezpośrednie z restauratorami oraz działania promocyjne w prasie branżowej.
Rodzime rasy świń takie jak puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra to rasy zachowawcze objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Doskonałe przystosowanie do polskich warunków środowiskowych, wysoka odporność na choroby, hodowla w małych, rodzinnych gospodarstwach oraz karmienie tylko i wyłącznie naturalnymi paszami sprawiają, że ich mięso wyróżnia się unikalnymi wartościami kulinarnymi.
Co ważne z punktu widzenia restauratorów i konsumentów, wieloletnie zabiegi ekspertów oraz hodowców o zachowanie czystości rasy, połączone z unikalnymi warunkami hodowli spowodowały, że otrzymano rasy charakteryzujące się doskonałymi wartościami kulinarnymi. Mięso rasy puławskiej oraz złotnickiej białej i pstrej posiada większą zawartość tłuszczu śródmięśniowego, który jest nie tylko głównym nośnikiem smaku, ale jednocześnie powoduje, że mięso jest soczyste i miękkie. Nawet najprostsze danie przygotowane z tego mięsa zyskuje zupełnie inną jakość.
Mięso polskich ras tradycyjnych zdobyło już duże uznanie za granicą, jednak w Polsce wiedza na jego temat jest nadal niszowa. Organizatorzy kampanii liczą, że dzięki kilkumiesięcznej akcji promocyjno-informacyjnej mięso ze świń ras tradycyjnych zagości na polskich stołach, nie tylko przy specjalnych okazjach, ale także na co dzień.
Po więcej informacji zapraszamy na stronę internetową: www.wieprzowinaregionalna.pl